Tensiuni intre Armenia si Azerbaidjan, ciocniri armate

Noi tensiuni au izbucnit duminica intre Armenia si Azerbaidjan, Erevanul anuntand ca fortele azere au bombardat regiunea separatista Nagorno-Karabakh iar Baku acuzand fortele armene de bombardarea pozitiilor militare si civile azere, conform Reuters.

Ministerul apararii din Armenia a declarat ca un numar nespecificat de civili au fost ucisi de fortele din Azerbaidjan.

Cele doua tari au o disputa in privinta regiunii Nagorno-Karabakh, care si-a declarat independenta in timpul unui conflict izbucnit in momentul prabusirii Uniunii Sovietice in 1991.

Desi s-a convenit o incetare a focului in 1994, Azerbaidjanul si Armenia se acuza frecvent reciproc de atacuri in jurul regiunii Nagorno-Karabakh si de-a lungul frontierei.

Publicitate

Ministerul Apararii din Armenia a declarat ca trupele sale au distrus trei tancuri si au doborat doua elicoptere si trei vehicule aeriene fara pilot ca raspuns la un atac asupra unor tinte civile.

„Raspunsul nostru va fi proportional, iar conducerea politico-militara din Azerbaidjan poarta intreaga responsabilitate pentru situatie”, a declarat ministerul intr-un comunicat.

Ministerul armean de externe a mai spus ca va exista un „raspuns politic si militar adecvat”.

Citeste si articolul :   Video emotionant la Craiova. Medicii care trateaza bolnavii de coronavirus, aplaudati ca pe stadion!

„Ramanem puternici langa armata noastra pentru a ne proteja patria de invazia azerilor”, a scris prim-ministrul armean Nikol Pashinyan pe Twitter.

Azerbaidjanul a respins declaratia ministerului armean al apararii. Hikmet Hajiyev, consilier principal al presedintelui Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a acuzat fortele armene de lansarea unor atacuri deliberate de-a lungul liniei frontului.

Ministerul Apararii din Azerbaidjan a declarat ca Armenia a atacat asezarile civile si pozitiile militare de-a lungul „liniei de contact”, un pamant al nimanui minat care separa fortele sprijinite de armeni de trupele azere din regiune.

Ministerul a spus ca un numar de civili au fost ucisi „ca urmare a bombardamentelor intensive” de catre Armenia si ca Azerbaidjanul a va riposta, lansand o „operatiune contraofensiva de-a lungul intregului front pentru a suprima activitatea fortelor armate din Armenia si pentru a asigura siguranta populatiei civile”.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.