Premiera la Institutul National „Matei Bals”: Tomograf mobil care depisteaza pe loc COVID-19

Primul computer tomograf care depisteaza pe loc COVID-19 a ajuns in dotarea Institutului National „Matei Bals”, iar altul va fi montat la Centrul Medical Caraiman din Bucuresti. Investitia a fost de aproape un milion de euro, platita de catre Primaria sectorului 1, din Capitala.

Managerul Institutului National „Matei Bals”, Adrian Streinu Cercel, a declarat, joi, ca noul computer tomograf este util pentru screening si reduce mult timpul in care se ia decizia terapeutica.

„Acest computer tomograf mobil ne este deosebit de util pentru screening. In momentul in care pacientul cu COVID sau cu afectare de SARS-COV-2 intra in institut, primul lucru pe care il va face este sa treaca pe langa aceasta unitate, i se va face investigatia de rigoare, dupa care ajunge pe sectie. Ce este important este ca acest instrument ne da o idee inca de la inceput incotro va merge pacientul din punct de vedere clinic, ceea ce scurteaza mult timpii de asteptare din punctul de vedere al luarii deciziei terapeutice. Avem specialisti foarte buni care se pricep la CT, de luni el va intra in utilizare continua”, a spus prof. Adrian Streinu Cercel.

Practic, tomograful are un soft care predicteaza leziunea pulmonara de tip COVID, la pacientul care este afectat de SARS-COV-2, astfel incat medicii sa stie ce decizie terapeutica sa ia cu el.

„Aparatul iti da o imagine. Se cheama plaman mozaic. Acea imagine este una caracteristica. Daca nu da acea imagine, atunci prognosticul pacientului estenet mai bun. Daca are acea imagine stim unde sa il ducem, pe o alta sectie, in asa fel incat sa ii acordam inca de la incept sprijinul de care are nevoie ca sa nu ajunga sa aiba leziuni severe”, a mai spus prof. Streinu Cercel.Computerul tomograf, care a costat aproape un milion de euro, a fost dat in comodat de Primaria Sectorului 1, potrivit primarului Ionel Tudorache.

„Am vorbit cu domnul profesor Streinu-Cercel si am intrebat daca putem cumpara acest CT si a spus ca este foarte bun, dar sa fie folosit de Institutul Matei Bals. Asa am luat decizia sa il achizitionam si sa il exploateze specialistii INMB. Consider ca a fost o investitie buna pentru bucuresteni, pentru ca locuitorii sectorului 1 si cred ca si pentru alti locuitori din aceasta tara, care vor beneficia de acest computer tomograf, cu acest soft special. Este primul din Romania”, a spus edilul.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.