Australia intra din nou in lockdown

Australia intra din nou in lockdown. Circa 10 milioane de australieni intra in lockdown. Astfel, mai multe orase care se confrunta in prezent cu o crestere a numarului de cazuri de coronavirus, se vor inchide, informeaza AFP.

Australia, tara care a fost laudata pe plan international pentru modul in care a controlat pandemia de coronavirus, se confrunta de cateva saptamani cu o crestere accelerata a numarului de infectari, in special din cauza variantei Delta , considerata mai contagioasa, precum si a functionarii deficitare a dispozitivelor de carantina implementate pentru turistii veniti din strainatate.

“Sunt decizii dificile”, a declarat Annastacia Palaszczuk, prim-ministrul statului Queensland. “Exista astfel de masuri de carantina in marile orase pentru ca virusul patrunde acolo odata cu persoanele venite din strainatate”, a adaugat ea, potrivit Agerpres.

Pe langa Brisbane, mai multe zone de pe litoralul din Queensland, inclusiv orasul Townsville, sunt vizate de acest nou lockdown. La originea cazurilor recente de infectare se afla un membru al personalului medical care nu era vaccinat, dar a calatorit timp de 10 zile in Queensland in perioada in care era contagios.

locuitorii din Perth au primit interdictia de a-si parasi locuintele.

Doar trei cazuri pozitive au fost detectate recent in acest mare oras din vestul Australiei, insa autoritatile centrale au adoptat de multa vreme o abordare extrem de prudenta in cazul aparitiei unor focare epidemiologice.

“Cunoastem riscurile generate de COVID-19 si mai stim, observand ce se intampla in lume, ca varianta Delta este o noua ‘creatura’, careia nu trebuie sa ii lasam nicio sansa”, a declarat prim-ministrul statului Australia de Vest, Mark McGowan, intr-o conferinta de presa organizata in noaptea de luni spre marti.

Noile masuri de carantina au fost adoptate in plina perioada de vacante scolare si risca sa genereze, la nivel turistic, un numar mare de anulari ale rezervarilor, in contextul in care statele australiene neafectate de recrudescenta epidemica le-au recomandat rezidentilor lor sa nu calatoreasca in statele in care au fost raportate cazuri de infectari.

Noua Zeelanda a anuntat la randul ei ca nu va redeschide decat partial “bula” sa de calatorie spre si dinspre Australia incepand din 5 iulie si ca aceasta redeschidere partiala vizeaza doar statele australiene in care nu a fost recenzat niciun caz de infectare.

Citeste si articolul :   Autoritatea Electorala Permanenta propune organizarea alegerilor locale pe 27 septembrie

Australia se confrunta in prezent cu o crestere a infectarilor provocate de varianta Delta a noului coronavirus, depistata prima data in India.

Guvernul conservator al Australiei a fost criticat pentru lentoarea campaniei nationale de vaccinare si pentru absenta imbunatatirii dispozitivelor de carantina.

Aflat sub presiunea opiniei publice, prim-ministrul australian Scott Morrison a anuntat ca vaccinarea anti-COVID-19 va deveni obligatorie pentru angajatii institutiilor care se ocupa de persoanele varstnice si pentru personalul din centrele de carantina.

O alta lovitura stanjenitoare pentru guvernul australian s-a produs atunci cand viceprim-ministrul Barnaby Joyce a primit o amenda de 200 de dolari australieni (126 de euro) dupa ce a fost vazut fara masca sanitara intr-o benzinarie, luni dimineata.

Guvernul central a fost de asemenea criticat pentru faptul ca nu a facut public numarul rezidentilor australieni care au fost vaccinati cu schema completa.

Aproximativ 7,4 milioane de doze au fost administrate in aceasta tara. Insa anumite companii mass-media au raportat ca mai putin de 5% dintre cei 25 de milioane de rezidenti australieni au fost vaccinati pana in prezent cu schema completa de imunizare.

Citeste si articolul :   Viorica de la Clejani, internata in spital cu COVID. Primul mesaj de pe patul de spital: "Va rog si pe voi sa procedati la fel"

Cel mai important focar epidemiologic ramane cel din Sydney, unde 150 de persoane au fost infectate dupa ce un sofer care lucreaza pentru echipajele unor companii aeriene a fost testat pozitiv la jumatatea lunii iunie. Sydney, cel mai mare oras al Australiei, a intrat duminica intr-un nou lockdown, care va dura doua saptamani.

De la inceputul pandemiei, Australia a inregistrat putin peste 30.000 de infectari si 910 de decese asociate maladiei COVID-19.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.