Cinci motive pentru care parul se subtiaza si cade

In medie, o persoana pierde intre 50 si 100 de fire de par pe zi – si acest lucru este normal. Cu toate acestea, in anumite circumstante, acest numar poate creste, iar apoi subtierea si caderea regulata a parului vor deveni o preocupare serioasa. Iata cateva motive pentru care parul se subtiaza si cade mai des decat de obicei.

Dieta saraca in proteine

Parul nostru este compus in principal din proteine (keratina), astfel incat lipsa acestei substante in dieta priveaza  corpul de un important material de constructie, fara de care pur si simplu nu va poate oferi par gros si lucios. Deci, daca mananci rareori proteine, nu este de mirare ca parul tau se subtiaza si cade frecvent. Calculati cantitatea de proteine de care aveti nevoie zilnic si incercati sa respectati acea cantitate.

Dezechilibru hormonal

O cauza destul de frecventa a caderii parului, in special la femei, sunt  dezechilibrele hormonale. Poate sa apara din cauza unor afectiuni medicale (cum ar fi sindromul ovarului polichistic) sau menopauza, pe care femeile o experimenteaza de obicei intre 40 si 50 de ani. Este posibil si necesar sa se rezolve problema cu hormoni contactand un medic care va prescrie testele si terapia necesare.

Citeste si articolul :   Calendar ortodox 31 mai 2020. Este praznuit Vindecatorul de Boli

Stres sever

Stresul sever afecteaza negativ multe lucruri, inclusiv parul. Caderea parului datorata stresului se numeste flux telogen. In aceasta perioada, corpul intra intr-un fel de mod de supravietuire, in timpul caruia incearca sa pastreze substantele nutritive pentru cele mai importante si, din pacate, cresterea parului nu este inclusa in lista sa de lucruri necesare supravietuirii.  In timp, corpul tau se va vindeca si cresterea parului se va imbunatati, dar trebuie sa incerci sa reduci cat mai mult factorii de stres si sa ai rabdare.

Publicitate

Boli

Uneori, bolile sau lipsa de substante nutritive devin cauza caderii si subtierii parului. De exemplu, anemia, hipotiroidismul, deficitul de vitamina D si alopecia androgenetica, care este o boala genetica, pot agrava semnificativ starea parului. Alopecia poate aparea dupa varsta de 40 de ani, dar poate aparea si in perioada adolescentei. Singura modalitate de a opri caderea parului legata de boli este de a elimina cauza principala, adica consultati un medic si va vindecati.

Citeste si articolul :   De ce buretii au culori diferite si cum difera intre ele

Daune termice

Utilizarea frecventa a ondulatorului, a placilor de indreptat si a unui uscator de par fierbinte pentru coafare poate provoca daune termice parului, ceea ce poate face parul sa devina subtire, fragil, uscat si sa cada activ.

Publicitate

Autor