Lumea este la un pas de o epidemie de Parkinson, avertizeaza medicii. Acestia au descoperit un nou factor de risc pentru boala neurologica. Este vorba despre o substanta pe care o putem gasi in multe produse de uz caznic.
Dr. Ray Dorsey, neurolog la Centrul Medical al Universitatii din Rochester, a afirmat ca in curand ne vom confrunta cu epidemie de Parkinson, in conditiile in care Parkinson este deja tulburarea neurologica cu cea mai rapida crestere din lume. In SUA, numarul persoanelor afectate a crescut cu 35% in ultimii 10 ani, spune Dorsey, si „credem ca in urmatorii 25 de ani se va dubla”, scrie The Guardian.
Chiar daca majoritatea cazurilor nu przinta o cauza clara, cercetatorii cred ca un factor declansator este expunerea la tricloretilena (TCE), substanta folosita in degresarea industriala, curatarea chimica, dar si in produse de uz casnic, cum ar fi cele de lustruit pantofi si produse de curatat covoare.
Legatura dintre aceasta substanta si probleme grave de sanatate a fost dovedita de muncitorii care au fost expusi la TCE la locul de munca. Un studiu din 2008 care a analizat aceste date a aratat ca TCE este un factor de risc pentru Parkinson. Si un studiu realizat in 2011 a adus dovezi, constatand „o crestere de sase ori a riscului de Parkinson la persoanele expuse la locul de munca la tricloretilena (TCE)”.
Publicitate
Primele semne pot aparea si dupa zeci de ani de la expunere
TCE este o substanta cancerigena, cunoscuta ca factor de risc pentru mai multe tipuri de cancer. Legatura dintre TCE si Parkinson poate fi adesea trecuta cu vederea pentru ca primele semne ale bolii pot aparea si dupa zeci de ani de la expunerea la TCE. In timp ce unele persoane care au intrat in contact cu boala se pot imbolnavi rapid, altele pot lucra sau trai in locuri contaminate o mare parte din viata inainte de a dezvolta simptome de Parkinson.
Desi aceasta substanta este interzisa in multe tari din Europa, nu exista restrictii in mare parte din SUA, contaminand aerul, solul si apa in zonele industriale. Specialistii estimeaza ca TCE este prezenta in peste 30% din apele subterane din SUA.
In timp ce anumiti cercetatori nu cred ca TCE din apa potabila este suficienta pentru a provoca boli, dr. Ray Dorsey ii contrazice. „Numeroase studii dovedit ca apa de la robinet poate provoca boala Parkinson. Iar in acest caz, de vina nu este doar TCE, ci si pesticidele,” spune specialistul.
Desi folosirea dispozitivelor de filtrare poate ajuta la reducerea TCE din apa potabila, totusi baile in apa contaminata, precum si inhalarea vaporilor din apele subterane si din solul toxic, pot fi mult mai dificil de evitat.
Publicitate