Ministerul Sanatatii a emis un ordin prin care bolnavii de COVID-19 pot fi vizitati de preot si de familie. De asemenea, s-au schimbat si regulile in privinta inmormantarii persoanelor decedate ca urmare a infectiei cu Sars-Cov-2.
Inhumarea „se va face in aceleasi conditii de inhumare impuse persoanelor decedate din alte cauze”.
In ceea ce priveste identificarea persoanei la internare, pe perioada epidemiei, pacientii confirmati cu infectie cu SARS-CoV-2 vor primi bratara de identificare cu numele si prenumele, completate lizibil si verificate in baza documentului de identitate, acolo unde exista posibilitatea. Daca nu exista aceasta posibilitate, documentul de identitate va fi obligatoriu fotocopiat, copia conforma cu originalul va fi semnata de un cadru medical si inclusa in foaia de observatie. In cazul decesului pacientului, in situatia pierderii actului de identitate sau a imposibilitatii familiei/reprezentantului legal de a aduce actul de identitate in original, copia va fi folosita pentru intocmirea certificatului medical constatator al decesului, scrie Digi24.
Familia/reprezentantul legal va fi informata telefonic de catre unitatile sanitare in legatura cu cazurile severe/critice si despre survenirea decesului.
Publicitate
In cazul decesului, se va indica prezentarea la spital pentru ridicarea decedatului in termen de 24 de ore de la deces, pentru familia/reprezentantul legal care locuieste la o distanta mai mica de 100 km de locul decesului, si de maximum 48 de ore daca acestia locuiesc la o distanta mai mare de 100 km sau in situatii speciale.
In situatia in care, in urma comunicarii telefonice a acestor conditii, familia/reprezentantul legal declara ca nu se poate ocupa personal de formalitatile de declarare a decesului in termenul stabilit (este internat in spital, este in carantina/izolare la domiciliu, sufera de o afectiune medicala grava care ii impiedica deplasarea etc.), va fi indrumat sa trimita, folosind e-mail, aplicatii de comunicare (de tip WhatsApp), fax sau alt mijloc de comunicare la distanta sau chiar printr-o persoana delegata, o declaratie semnata pe propria raspundere, la care anexeaza actul sau de identitate si o delegatie pentru o alta persoana sau un reprezentat al unei firme de pompe funebre care sa efectueze identificarea si sa ridice decedatul. Nu este permisa iesirea familiei/reprezentantului legal din izolare sau carantina pentru identificarea sau ridicarea decedatului.
Pe perioada internarii in unitatea sanitara, pacientul infectat cu SARS-CoV-2 poate beneficia, la cerere, de asistenta religioasa
Daca familia/reprezentantul legal sau delegatul acestuia nu se prezinta in intervalul de timp prevazut anterior, se va elibera certificatul medical constatator al decesului. In aceasta situatie, asistentul social sau o persoana delegata in acest sens din unitatea medicala va anunta de urgenta serviciul social de pe langa primaria locala si va declara decesul la oficiul de stare civila.
Pe perioada internarii in unitatea sanitara, pacientul infectat cu SARS-CoV-2 poate beneficia, la cerere, de asistenta religioasa, potrivit specificului cultului din care face parte, si cu acordul medicului curant.
In vederea asigurarii protectiei clericului si a pacientului, vizita poate avea loc in urmatoarele conditii:
– un singur cleric oficiant poate intra la pacient, o singura data;
– timpul alocat serviciului religios este de maxim 15 minute;
– clericul poarta echipament complet individual de protectie asigurat cu titlu gratuit de catre unitatea sanitara in care este internat pacientul, conform metodologiei in vigoare;
– clericul respecta toate masurile sanitare care se impun;
– se vor folosi doar obiecte de cult care pot fi dezinfectate inainte si dupa utilizare, cu acordul medicului curant;
– nu sunt permise obiecte care genereaza flacara deschisa/inchisa sau scanteie.
Corpul persoanei decedate confirmata prin teste de laborator fara leziuni traumatice nu se imbalsameaza
In unitatile sanitare in care exista clerici angajati, acestia vor asigura asistenta religioasa pentru credinciosii cultului recunoscut cu acordul caruia a fost angajat, de comun acord medicului curant.
Corpul persoanei decedate ca urmare a infectiei cu SARS-COV-2 confirmata prin teste de laborator fara leziuni traumatice nu se imbalsameaza.
Decedatul va fi asezat intr-un sac impermeabil nou, dublu si ermetic inchis cu fermoar si va fi igienizat la suprafata cu produse biocide tip TP22 (pe baza de formol).
Familia/reprezentantul legal al decedatului care parcurge procedura de identificare a decedatului vor purta obligatoriu echipament individual de protectie de unica folosinta: halat de unica folosinta din material netesut sau impermeabil la apa; masca faciala de protectie; botosi (protectie incaltaminte); manusi.
Echipamentele individuale de protectie pentru familia/reprezentantul legal al decedatului care vor parcurge procedura de identificare a decedatului vor fi asigurate cu titlu gratuit de catre unitatea sanitara in care a fost internat pacientul.
Cel mult doua persoane din familie pot vedea decedatul
In caz de identificare pozitiva (potrivire), vor semna o declaratie si se va completa intr-un registru special dedicat.
Familia/reprezentantul legal al decedatului pot vedea decedatul cu respectarea urmatoarelor conditii:
– cel mult doua persoane din cadrul familiei/reprezentantului legal al decedatului pot vedea decedatul;
– vor imbraca obligatoriu echipamentul individual de protectie descris anterior;
– nu se recomanda contactul direct piele pe piele (atingere, sarut, etc);
– vor respecta strict protocolul de igiena a mainilor care presupune spalarea mainilor cu apa si sapun timp de 20 de secunde la intrarea si la iesirea in spatiul mortuar. Daca nu exista facilitati pentru spalarea mainilor, se va folosi dezinfectant pentru maini;
– nu se vor atinge: nasul, ochii, fata, gura.
Se va asigura ventilatie adecvata in spatiile in care se afla decedatul, fara a se atinge o temperatura disconfortanta.
Priveghiul la domiciliul este interzis
Nu este permis priveghiul la domiciliul persoanei decedate.
Persoanele decedate contaminate ca urmare a infectiei cu SARS CoV-2 confirmata prin teste specifice de laborator, si care au fost autopsiate, nu se imbalsameaza ci doar se igienizeaza la suprafata cu produs biocid de tip TP2.
Acesti decedati se igienizeaza si se imbraca inainte de a fi introdusi in sac.
Dupa identificarea decedatului de catre familie/reprezentant legal sau de catre cei desemnati in conditiile prezentului protocol, si dupa semnarea actelor care atesta identificarea, personalul echipei medico-legale implicat in manipularea decedatului pulverizeaza produse biocide de tip TP22 sau solutie de formaldehida peste decedat, apoi acesta este introdus in doi saci rezistenti de vinil, astfel: dupa fiecare introducere a decedatului in sac se pulverizeaza produs biocid de tip TP22 sau formol, folosind un echipament de pulverizare fina.
Ulterior, corpul invelit in cei doi saci de vinil se introduce in sicriu, sicriul se igienizeaza cu produs biocid de tip TP2 sau formol, urmand a se inchide si sigila sicriul inainte de iesirea din institutia medico-legala si predarea catre familie/reprezentant legal i, acestia din urma avand obligatia de a nu-l mai deschide ulterior.
Familia sau reprezentantii autoritatilor publice locale (pentru cazurile sociale) aduc sicriul in care se pune decedatul.
Inhumarea decedatului confirmat cu infectie cu SARS-CoV-2 se va face in aceleasi conditii de inhumare impuse persoanelor decedate din alte cauze, cu respectarea vointei familiei decedatului si a ritualurilor cultului de care apartine, respectand normele prevazute de lege. Dupa fiecare serviciu religios, spatiul se va aerisi si se va dezinfecta conform recomandarilor in vigoare.
Numarul de persoane care participa la funeralii este cel permis de reglementarile oficiale
Numarul de persoane care participa la funeralii este cel permis de reglementarile oficiale, dar va fi mentinut la un minimum. Toate persoanele participante vor respecta pastrarea distantei recomandate in metodologia in vigoare, se vor proteja in mod adecvat iar purtarea mastii faciale este obligatorie.
Persoanele care au simptome sugestive pentru infectia cu SARS-CoV-2 de boala, indiferent de natura lor, nu vor participa la aceste proceduri sau ritualuri.
Impartirea de alimente cu ocazia slujbei religioase se realizeaza cu respectarea prevederilor in vigoare referitoare la protectia fata de infectia cu SARS-CoV-2
Nu este nevoie ca obiectele personale ale persoanei decedate sa fie incinerate sau indepartate conform procedurii deseurilor infectioase. Ele vor fi manuite purtand manusi, curatate cu detergent si dezinfectate cu solutie de min 70 grade etanol, hipoclorit sau o solutie de clor cu concentratia de 0.1% (1000 ppm).
Imbracamintea sau alte obiecte din stofa/panza ale persoanei decedate pot fi spalate in masina de spalat la 60- 90 grade Celsius si cu detergent uzual pentru spalare automata. Daca nu este posibil, se poate face spalare manuala cu urmatoarele precautii: textilele vor fi scufundate intr-un vas de dimensiuni mari, cu apa fierbinte si sapun. Se manevreaza cu clesti de lemn, evitand formarea de stropi, se goleste vasul si se umple cu solutie de clor 0.05% timp de aproximativ 30 minute, dupa care se clatesc rufele bine cu apa curata si se usuca la soare.
Pacientul infectat cu SARS-CoV-2 si care prezinta simptome severe de boala poate beneficia de vizita unui membru al familiei
Pe perioada internarii in unitatea sanitara, pacientul infectat cu SARS-CoV-2 si care prezinta simptome severe de boala poate beneficia, la cerere, de vizita unui membru al familiei/ reprezentantului legal, cu acordul medicului curant.
In vederea asigurarii protectiei membrului familiei/apartinatorului legal, vizita poate avea loc in urmatoarele conditii:
– o singura persoana poate intra la pacient, o singura data;
– timpul alocat vizitei este de maxim 15 minute;
– vizitatorul poarta echipament complet individual de protectie asigurat cu titlu gratuit de catre unitatea sanitara in care este internat pacientul, conform metodologiei in vigoare;
– vizitatorul respecta toate masurile sanitare care se impun;
– nu este permisa introducerea niciunui obiect in zona in care sunt ingrijiti pacientii cu COVID-19.
Publicitate