La ce ajuta uleiul de ricin?

Uleiul de ricin – este produs din semintele plantei comune de ricin. Contine acizi  linoleici, oleici, precum si alte substante organice utile. Este un lichid vascos transparent cu miros slab.

In ciuda consistentei sale groase si vascoase, acest ulei este remarcabil absorbit fara a forma un film, prin urmare este adesea folosit in cosmetologie pentru a hrani pielea si a intari parul. Datorita proprietatilor sale antiseptice si antivirale, uleiul de ricin este utilizat in medicina populara in tratamentul herpesului, candidozei, papiloamelor.

Mai presus de toate, este cunoscut sub numele de “ulei de ricin”, care este utilizat pentru constipatie ca laxativ. Cand este ingerat, acesta se descompune in intestinul subtire pentru a forma lipaza, care irita receptorii intestinali si creste peristaltismul.

O caracteristica distinctiva a acestui ulei este urmatoarea – nu se deterioreaza in timp si aproape ca nu este supus modificarilor temperaturii ambiante. Prin urmare, este folosit pentru ingrijirea lucrurilor din piele, restabileste proprietatile elastice ale pielii.

Publicitate

Utilizarea in cosmetologie

Uleiul de ricin ajuta la mentinerea starii sanatoase a pielii, o hraneste  cu substante nutritive, amelioreaza inflamatia. Pentru a pregati o masca pentru piele, sprancene si gene, precum si pentru par, uleiul este amestecat cu alte ingrediente naturale.

• Pentru ingrijirea zilnica ca produs cosmetic de baza – poate fi amestecat cu alte uleiuri vegetale 1: 1 (germeni de grau, seminte de in, catina, ulei de macese) sau uleiuri esentiale, care sunt suficiente cateva picaturi pe flacon de 30 ml (bergamota, cuisoare , lavanda, lamaie si multe altele).

Citeste si articolul :   De ce te ingrasi cand mananci “de post”

• Pentru ingrijirea unghiilor si a pielii mainilor – uleiul este folosit in loc de crema sau aplicat cu un tampon de bumbac pe unghii si cuticule. Ajuta la scaderea pielii descuamate si a unghiilor fragile care arata neted si bine ingrijit. Procedura poate fi repetata zilnic sau efectuata in cursuri saptamanale cu o pauza de o saptamana.

• Pentru ingrijirea sprancenelor si a genelor – uleiul de ricin le ajuta sa le faca netede, stralucitoare, stimuleaza cresterea, deoarece hraneste pielea . In fiecare seara dupa spalare, uleiul se aplica cu un tampon de bumbac pe sprancene si pe pleoape de-a lungul liniei genelor, avand grija sa nu patrunda uleiul in ochi, altfel ar trebui sa fie clatite cu apa. Dimineata, o astfel de procedura nu este de obicei efectuata, astfel incat produsele cosmetice sa nu se scurga.

Publicitate

• Pentru ingrijirea parului si a scalpului – aplicati masti nutritive pe radacinile parului, lasati-le timp de 15-20 de minute si clatiti-le ca de obicei. La masti se adauga diverse ingrediente naturale: chefir (1 lingura ulei , 4 linguri kefir), oua (1 lingura ulei , 1 galbenus dintr-un ou), mustar (1 lingura ulei , 1 lingura mustar), mere (1 lingura lei , 1 mar ras fara piele). Uleiul este amestecat cu decocturi din plante de urzica, brusture, musetel, calendula si tincturi de alcool.

Citeste si articolul :   Dieta antistres: ce sa mananci pentru a te inveseli si a nu te ingrasa

Pentru a scapa de acnee , puteti pregati o masca medicala cu acid acetilsalicilic (aspirina). Pentru aceasta trebuie sa luati 1 lingura ulei si 1 comprimat de aspirina, zdrobiti-l si amestecati cu ulei, aplicati pe piele, repetati procedura dupa inca 5 minute de cateva ori pana cand uleiul se epuizeaza. Spalati-va cu apa calda dupa 15 minute, nu folositi produse cosmetice timp de o jumatate de ora.

Utilizare in medicina

Proprietatile antimicrobiene ale acidului ricinoleic fac posibila utilizarea uleiului de ricin pentru infectii fungice si bacteriene (micoze ale unghiilor pe maini si picioare,candidoza pe membranele mucoase, virusul papiloma).

• Uleiul de ricin ajuta la constipatie – adultilor si adolescentilor (peste 12 ani) li se prescrie 1 lingura  de 2 ori pe zi inainte de mese. Efectul laxativ apare in aproximativ 5-6 ore, deci nu este de dorit sa-l utilizati inainte de culcare.

• La tratarea leziunilor cutanate (arsuri, taieturi, zgarieturi, suturi postoperatorii) – ajuta la eliminarea uscaciunii si a etanseitatii, inmoaie, dezinfecteaza in timpul perioadei de vindecare. Aplicati cu grija ulei cu un tampon de bumbac pe locul dureros de 3-4 ori pe zi.

Citeste si articolul :   5 beneficii pentru sanatate ale cireselor despre care nu stiai

• Cu papiloame (negi) si alte neoplasme – zona afectata este acoperita  cu un tampon de bumbac cu ulei de ricin, frecand bine uleiul timp de cateva minute, dar incercand sa nu se intinda sau sa raneasca pielea. Procedura se repeta de 4-6 ori pe zi timp de o luna, daca papilomul incepe sa se inchida la culoare si sa se usuce, procedura se continua pana cand negul dispare complet.

• Pentru herpes – lubrifiaza eruptiile herpetice cu ulei la fiecare 2 ore, in timpul unei epidemii este utilizat ca agent profilactic si aplicat pe buze dimineata si seara. Acest lucru protejeaza pielea delicata de crapaturi si descuamari pe vreme rece.

Utilizarea in gospodarie

Uleiul de ricin ajuta la mentinerea unui aspect atractiv ale  articolelor  din piele; pentru prelucrarea pantofilor, curelelor  si a altor articole din piele, puteti prepara urmatorul amestec: ulei de ricin, ulei de in si ceara de albine intr-un raport 2: 2: 1 Se amesteca bine componentele si se aplica uniform pe suprafata cu un tampon de bumbac, frecand cateva minute.

Publicitate

Autor