Ce ajuta cu adevarat la infectiile fungice ale unghiilor

Infectiile fungice sau ciuperca unghiilor este o boala frecventa. Cei afectati sufera de unghii inestetice. Desi boala este persistenta, poate fi vindecata cu unele remedii.

Ciuperca unghiilor (med. Onicomicoza) este o boala comuna a unghiilor de la picioare sau, mai rar, a unghiilor de la mainii. Este declansata de diferite tipuri de drojdie, mucegai sau ciuperci filamentoase. La inceput, o infectie este discreta si se manifesta ca unghii decolorate sau alb-galbene. In etapele ulterioare, substanta unghiei poate fi complet distrusa. Cu cat unghiile afectate sunt tratate mai devreme, cu atat se va realiza o vindecare completa mai usoara si mai rapida. Medicamentele moderne promit eficienta ridicata, in timp ce nu s-a dovedit inca eficacitate pentru metodele alternative de vindecare. Prin urmare, dermatologii recomanda cu siguranta o terapie bazata pe medicina conventionala. Ciuperca unghiilor este de obicei o boala inofensiva, dar poate reprezenta o povara psihologica si sociala enorma pentru cei afectati din cauza modificarilor estetice ale unghiilor.

O boala fungica a unghiilor este declansata de diversi agenti patogeni care cauzeaza si ciuperci ale pielii – medicii vorbesc aici despre dermatofiti. Ciupercile din fire sunt cea mai frecventa cauza a ciupercii unghiilor, in timp ce mucegaiul sau diferite drojdii nu sunt la fel de frecvente ca si cauza bolii.

In mod normal, corpul este capabil sa se apere impotriva agentilor patogeni fungici si in special unghiile de la picioare formeaza o buna bariera impotriva patrunderii sporilor fungici cu stratul lor excitat. Daca unghia este deja deteriorata (de exemplu, de incaltaminte stransa, lovirea unei piese de mobilier etc.), sporii fungici pot patrunde si se cuibaresc in unghie si ciuperca se raspandeste in toata unghia.

Publicitate

Cand ciuperca unghiilor se raspandeste, proteina creatina din unghie este descompusa, ceea ce ii confera putere. Drept urmare, unghia in sine devine laptoasa si in etapele ulterioare se dizolva.

Preveniti infectiile fungice ale unghiilor

Ciuperca unghiilor este o boala persistenta, cel mai bine este sa nu va infectati cu sporii fungici in primul rand. Urmatoarele reguli de conduită va vor ajuta sa preveniti o boala fungica a unghiilor sau sa o controlati cat mai curand posibil.

Citeste si articolul :   6 alimente hranitoare de consumat in fiecare zi

1.Ciuperca unghiilor iubeste climele calde si umede. Asigurati-va ca purtati intotdeauna papuci sau, chiar mai bine, incaltaminte inchisa in vestiare sportive, piscine, zone de sauna, dar si in dusurile hoteliere si in toate celelalte locuri unde multi oameni sunt desculti.

2.Purtati incaltaminte confortabila, respirabila. Un pantof care ciupeste nu este doar inconfortabil, dar poate deteriora si unghia si permite sporilor fungici sa patrunda in primul rand al substantei unghiei. De asemenea, trebuie sa va asigurati ca climatul piciorului ramane cat mai uscat posibil. Pantofii din piele sunt mai potriviti pentru asta decat pantofii din material sintetic, sosetele din bumbac sunt mai bune decat ciorapii din poliester. Scoateti-va pantofii mai des si lasati-i sa se usuce cateva zile inainte de a-i imbraca din nou.

3.Sporii fungici sunt foarte robusti si pot supravietui in textile timp de cateva luni. Ucideti sporii spaland lenjeria de pat, prosoapele, covorasele, sosetele si lenjeria la cel putin 60 de grade.

4.Ar trebui sa dezinfectati in mod regulat pantofii sport si manusile sport cu un agent fungicid. Nu toate sporturile pot fi facute cu incaltaminte confortabila. Alpinistii stiu durerea din picioare dupa un turneu intens, iar fotbalistii stiu si cat de dureroase pot fi picioarele dupa incaltamintea purtata … Cel mai bun mod de a face fata ciupercilor unghiei este sa va dezinfectati in mod regulat pantofii sport.

5.Ingrijirea regulata si delicata a unghiilor mentine unghiile sanatoase. Cea mai buna modalitate de a face acest lucru este sa folositi fisiere de frunze de nisip – acestea sunt deosebit de flexibile si blande – si sa folositi altele noi pentru maini si picioare. Acest lucru va va impiedica sa raspanditi o infectie nedetectata pe alte unghii.

Citeste si articolul :   Iata cele 7 cele mai bune alimente pentru rinichii tai

6.Mananca putin zahar si tine o dieta echilibrata. Zaharul si o dieta dezechilibrata favorizeaza infectiile fungice ale pielii si unghiilor. O atentie deosebita este necesara daca suferiti de diabet zaharat (diabet zaharat tip 2). Cu aceasta afectiune, picioarele sunt deosebit de predispuse la raniri, iar infectiile cu ciuperci ale unghiilor sunt mai probabile decat la persoanele cu diabet zaharat. Prin urmare, acordati atentie nivelurilor bune de zahar din sange!

7.Mainile. Din motive igienice, nu este recomandabil daca mai multe persoane impartasesc ustensile de ingrijire a unghiilor (foarfece, taietoare, separatoare de la picioare, pietre ponce etc.)

In ciuda tuturor precautiilor, uneori ai ciuperca unghiilor. Pe langa tratamentul prompt al unghiilor afectate, este de asemenea important sa preveniti raspandirea infectiei pe alte unghii.

1.Folositi-va propriile foarfece pentru unghii bolnave! Acest lucru va preveni transmiterea infectiei fungice catre unghiile sanatoase prin foarfeca unghiilor. De asemenea, ar trebui sa va dezinfectati in mod regulat foarfeca unghiilor. Puteti face acest lucru fie plasandu-le in apa clocotita pentru o perioada de timp, fie utilizand un dezinfectant adecvat (tip A).

2.Folositi pile de unica folosinta si aruncati-le dupa utilizare. Acest lucru va va impiedica sa infectati zone sanatoase ale unghiilor.

3.Dupa dus, uscati-va cu doua prosoape diferite: unul pentru zona afectata a corpului si altul pentru partile sanatoase ale corpului. Agatati ambele prosoape pentru a se usca separat, astfel incat sporii fungici sa nu fie transferati pe prosopul curat.

4.Spalati toate textilele care au intrat in contact cu unghia bolnava cat mai fierbinte posibil, cel putin la 60 °, si mai bine la 95 ° Celsius.

5.Nu mergeti descult, nici acasa, nici in locuri publice, pentru a preveni raspandirea infectiei la unghiile sanatoase sau la cei din jur.

6.Dezinfectati-va incaltamintea in mod regulat in timpul tratamentului infectiei fungice a unghiilor si, de asemenea, pentru o perioada de timp dupa aceea, pentru a nu pune in pericol succesul tratamentului si pentru a evita reinfectia.

Citeste si articolul :   De ce nu e bine sa iti rozi unghiile

7.Fii rabdator si disciplinat: ciuperca unghiilor este un lucru obositor care necesita tratament regulat pe o perioada lunga de timp. Ramaneti persistent si efectuati masurile cu atentie, aceasta este singura modalitate de a scapa permanent de ciuperca.

Dermatologii impart ciuperca unghiilor in diferite etape. La inceput, ciuperca unghiilor poate fi greu recunoscuta. Cu toate acestea, este foarte important sa incepeti tratamentul cat mai devreme posibil pentru a supravietui bolii fara daune estetice majore. Daca nu este tratata, ciuperca unghiilor se raspandeste rapid pe intreaga unghie, o distruge din interior spre exterior si afecteaza alte unghii ale pacientului.

Medicamente impotriva fungusului de unghii

In esenta, exista doua grupuri de medicamente utilizate pentru tratarea ciupercilor unghiei. Pe de o parte, exista numerosi agenti externi, cum ar fi lacurile speciale și cremele care dizolva unghiile, precum si tincturile care ucid ciupercile. Pe de alta parte, exista si medicamente interne care sunt transportate catre ciuperca prin fluxul sanguin si, astfel, o omoara.

Medicamentele cu actiune externa se gasesc atat in farmacii cat si in supermarketuri in zona cosmeticelor sau in drogherii. Acestea actioneaza ca agenti antifungici cu spectru larg impotriva unei mari varietati de ciuperci. Prin urmare, pacientul efectueaza o asa-numita terapie oarba cu o gama larga de efecte impotriva bolii fungice. Medicamentele eficiente pe plan intern sunt de multe ori mai puternice. Din pacate, aceste medicamente au, de asemenea, un risc mai mare de reactii adverse, astfel incat medicamentele necesita o reteta, iar medicul trebuie sa stabileasca un diagnostic si un plan de tratament precise inainte de a le lua.

Publicitate

Autor

Autor: Camelia Patru

Camelia este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, cu o experienta de peste 8 ani în managementul proiectelor și o mare pasiune pentru lumea dulciurilor, patiserie și stilul de viata sănătos.