Surse: Ce decizie ar fi luat Florin Citu in legatura cu inghetarea pensiilor

Se pare ca pensiile romanilor nu se vor mari in acest an. Potrivit unor surse Realitatea Plus, pensiile ar urma sa fie inghetate  in 2021. Citu ar fi mentionat ca proiectul de buget ar putea fi gata, cel mai devreme, pe data de 4 februarie.

Pensiile ar putea ingheta in 2021

Executivul ar avea mai multe variante de lucru in privinta pensiilor. Se pare ca premierul se opune unei cresteri mai mari de 3% deoarece situatia economica nu permite mariri considerabile, potrivit unor surse Realitatea PLUS.

Care sunt variantele luate in calcul:

1. majorare cu 3,1% din martie
2. majorare cu 8,1% din septembrie
3. majorare cu 10% din septembrie
4. inghetarea pensiilor

Reactia sindicalistilor:

“Rezolvarea problemelor pensiilor include de fapt 2 elemente: recalcularea rapida dupa noua formula a tuturor pensiilor din Romania care nici macar n-a inceput desi legea prevedea sa inceapa de 2 ani de zile. E problema legata de corectia cu vestita crestere de 40 din care s-a dat 14%, deci trebuie data diferenta”, a declarat Bogdan Hossu.

Pe de alta parte, Guvernul anunta ca trebuie tinut cont de contextul economic, care nu este favorabil dupa criza sanitara. Efortul bugetar pentru cresterea cu 40 de procente nu si-l poate permite acum. Este vorba de 138 de miliarde de ei.

Publicitate

“Pe ma intereseaza ca si pensiile si salariile sa aiba un ritm de crestere care sa poata sa fie platit. Sa nu ajungem in situatia in care am promis 40%, trebuie sa dam 40%, sa ne dam seama ca nu ai de unde. Nu poti sa dai 40% fara sa creezi probleme pentru urmatorii 10 ani de zile. Toate aceste lucruri trebuie sa le creem intr-un context economic al unei Romanii care isi permite sa creasca si pensiile, si salariile”, a declarat premierul Florin Citu.

Ce spun sursele Realitatea Plus

”Premierul Florin Citu isi doreste ca punctul de pensie sa nu creasca nici in 2021. Nici macar din luna septembrie. Astfel, pensionarii vor ramane doar cu majorarea de 14% din septembrie 2020.

Citeste si articolul :   Florin Citu, anunt de ultim moment dupa ce a fost acuzat de Barna ca suntem pe unul din ultimele locuri la capitolul vaccinare

Asta pentru ca bugetul tarii nu permite o alta majorare. Subiectul a fost discutat si la Palatul Cotroceni, intre Citu, ministrul de Finante, Alexandru Nazare.
Ne asteptam ca la aceasta intalnire sa se fi discutat si despre limitele de finantare pentru fiecare minister.

Cel mai probabil, Citu a spus ca bugetul va ajunge in Parlament la 4 februarie, dar conform informatiilor Realitatea Plus, bugetul nu este gata”, a transmis sursa.

Marcel Ciolacu spune ca pensiile nu vor creste

Liderul PSD, a transmis ca pensiile nu vor creste in 2021. Ciolacu a explicat ca datoria externa a Romaniei ar fi depasit un prag de 45%, ceea ce ar duce la taierea ajutoarelor sociale si, implicit, la alte economii care sa ajute la remedierea problemei.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.