Daniel Tudorache, pus sub control judiciar.

Probleme foarte mari pentru Daniel Tudorache, fostul primar al Sectorului 1. Acesta a fost sub control judiciar, sambata dimineata, dupa ce a fost audiat toata noaptea de procurorii DNA.  De asemenea, pe numele fostului primar a fost impusa o cautiune de 1 milion de euro. Tot in acelasi dosar s-a mai dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de alte doua persoane fizice, fosta sotie a lui Tudorache si o persoana fizica aflata in anturajul fostului primar.

Procurorii DNA au informat intr-un comunicat ce acuzatii ii aduc lui Daniel Tudorache, atat din calitatea de primar al Sectorului 1, viceprimar dar din cea de deputat. Este vorba despre complicitate la trafic de influenta si spalare de bani.

„In acelasi dosar s-a mai dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de alte doua persoane fizice, fosta sotie si o persoana fizica aflata in anturajul primarului, pentru infractiunea de complicitate la spalarea banilor, respectiv trafic de influenta”, scrie in comunicatul DNA.

Potrivit procurorilor, celor trei inculpati li s-au fixat cautiuni care trebuie depuse pana la data de 27 noiembrie 2020

Publicitate

Astfel:

– 1.000.000 euro – Daniel Tudorache
– 200.000 euro – fosta sotie
– 75.000 euro – persoana fizica aflata in anturajul primarului.

„In perioada septembrie 2016 – mai 2017, persoana aflata in anturajul inculpatului Tudorache Daniel ar fi pretins de la un om de afaceri un comision de 10% din valoarea contractului de servicii pe care societatea omului de afaceri il avea cu o institutie aflata in subordinea Primariei Sector 1. In schimbul banilor, persoana respectiva se angaja sa intervina, in numele primarului, la functionarii responsabili, astfel incat contractul sa se desfasoare in bune conditii (plata la timp a facturilor si actualizarea tarifelor). In schimbul traficarii influentei, persoana aflata in anturajul primarului ar fi primit suma totala de 105.000 lei in numerar, precum si suma de 8.640 lei disimulata ca plata a unor facturi fiscale fictive emise de o firma apartinand traficantului de influenta”, se mentioneaza in rechizitoriul DNA.

Citeste si articolul :   DNA da detalii despre inculparea lui Liviu Dragnea

„In activitatile descrise, persoana care si-a traficat influenta ar fi fost sprijinita de primarul de la acea vreme Tudorache Daniel. Acesta i-ar fi intarit omului de afaceri convingerea ca solicitantul comisionului ar fi trimisul sau si ca trebuie sa tina legatura cu acesta pentru buna desfasurare a contractului. In acest mod, Tudorache Daniel ar fi confirmat caracterul real al influentei. De altfel, exista suspiciunea rezonabila ca primarul de la acea vreme Tudorache Daniel ar fi fost principalul beneficiar al sumelor primite de persoana din anturajul sau.”

Daniel Tudorache, ajutat de menajera ca sa ascunda sursa banilor ilegali (DNA)

„Pentru a ascunde originea sumelor de bani presupus a fi fost obtinute in mod nelegal, acesta ar fi interpus doua persoane (sotia si menajera), care au actionat ca proprietarii aparenti ai sumelor de bani cu scopul ca, prin cele doua, sumele sa fie introduse in circuitul civil. Banii astfel introdusi in circuitul civil ar fi fost utilizati pentru a achita excursii in strainatate, bijuterii, articole vestimentare de lux atat din tara, cat si din strainatate, autoturisme, imobile, scoli private, acordarea de imprumuturi, constituirea de depozite”, au spus procurorii.

Conform spuselor procurorilor, in perioada 2008-2018, in care „Tudorache Daniel ar fi realizat venituri licite totale de 605.782 lei (reprezentand o medie de aproximativ o mie de euro pe luna), exista suspiciunea ca acesta ar fi savarsit infractiunea de spalare a banilor constand in:

Citeste si articolul :   Scandalul anului in Romania: Cine este Adrian Ionel, directorul UNIFARM, cercetat de DNA

– depunerea de sume de bani in numerar prin intermediul fostei sotii si al menajerei, in conturi bancare deschise pe numele acestora – in total 2.990.000 lei si 235.000 euro;

– achizitionarea de bunuri imobile pe numele fostei sotii in suma totala de 305.000 euro si 470.000 lei, sume platite de asemenea in numerar;

– acordarea unui imprumut unei persoane, tot in numerar, in cuantum de 920.000 de euro, prin intermediul fostei sotii;

– achizitionarea de bijuterii, inclusiv diamante, a caror valoare urmeaza a fi stabilita (au fost identificate facturi fiscale pentru o serie de bijuterii, printre care: un inel in valoare de 58.500 de euro, un set de bijuterii in valoare de 64.225 USD, un inel cu diamant in valoare de 80.000 euro si un diamant de 190.000 de euro (avans 35.000 de euro), un inel de 65.000 euro, un set cercei si lantisor cu pandantiv in valoare de 11.200 de euro, etc.),

– achizitionarea de actiuni la un club de fotbal, prin intermediul fostei sotii;

– asocierea in participatiune cu o societate privata cu suma de 640.000 de euro, tot prin intermediul fostei soti;

toate acestea cu fonduri cu privire la care exista suspiciunea ca sunt provenite din infractiuni.”

„La data de 21 noiembrie 2020, inculpatului Tudorache Daniel si celorlalti doi inculpati li s-a adus la cunostinta calitatea procesuala in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

In ceea ce priveste cel de-al doilea dosar in care au fost efectuate in cursul zilei de 19 noiembrie 2020 o serie de perchezitii domiciliare, informatii vor fi date publicitatii cand situatia judiciara o va permite.

Citeste si articolul :   Peste 1.200 de noi cazuri de Covid si 11 decese, inregistrate in ultimele 24 de ore in Romania

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”, mentioneaza procurorii.

Procurorii anticoruptie au stabilit o cautiune de 1 milion de euro in cazul lui Daniel Tudorache, iar in cazul fostei sotii au instituit o cautiune de 200.000 de euro.

Avocatul fostului primar a transmis ca va contesta cautiunea in instanta.

„Nu poate face declaratii, avand calitate in acest dosar. Din punctul nostru de vedere sunt chestiuni care trebuie lamurite cu documente. Achiztiile de tablete au fost legale”, a spus avocatul fostului primar.

Cu privire la celalalt dosar, el a spus ca „este absolut imposibil sa-ti amintesti ce-ai facut acum 12-14 ani, de aceea probabil ca vom produce si noi probe in zilele urmatoare. Eu cred ca vom clarifica cel putin 99% din chestiunile aflate in discutie”.

Dan Tudorache este suspect in doua dosare de coruptie, pentru infractiuni asimilate coruptiei si spalare de bani, si a fost vizat in urma cu doua zile de mai multe perchezitii. Intr-un dosar sunt cercetate achizitiile de tablete pentru copii, in timp ce celalalt dosar vizeaza presupuse fapte din perioada 2006-2007.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.