Trump acuza Huawei si Hikvision ca ar fi detinute si controlate de armata chineza.

Gabriel Cirlig, specialist in securitatea IT, spune ca daca produsul este prea ieftin sa fie adevarat, cei cumparati suntem noi.

Trump acuza China de spionaj. Washingtonul a anuntat oficial ca Huawei si Hikvision sunt companii controlate de armata chineza.

Nu este prima data cand apare un un avertisment oficial cu privire la gigantii din telecom. In 2018, Cehia a declarat ca Huawei reprezinta o amenintare la adresa securitatii nationale, iar Polonia a arestat in 2019 un oficial Huawei. Romanii cumpara anual peste un milion de telefoane Huawei, adica 20 % din totalul vanzarilor de smartphone-uri.

Gabriel Cirlig stie ce inseamna sa fii spionat, dupa ce a dovedit ca o alta companie de smartphone-uri din China trimitea datele lui in Rusia si la Bejing.

Publicitate

„Putem doar sa vedem ca se trimit niste informatii , dar nu putem sti ce informatii. Cu Xiaomi am putut sa ii deblocam bootloader-ul, am putut sa-mi pun un certificat si sa decriptez comunicatia si in felul asta am vazut ca ei trimiteau ce cautam pe browserul lor, ce muzica ascultam”, spune Gabriel Cirlig, specialist in securitatea IT.

Citeste si articolul :   Joseph Biden si-a prezentat primii membri ai Administratiei si a evocat rolul SUA pe plan mondial

„Huawei este in momentul de fata unul dintre cei mai puternici lucratori de pe piata de smartphone-uri din Romania. A venit cu smartphone-uri cu configuratii tehnice foarte bune, cu specificatii tehnice foarte bune, la preturi mai mici fata de cele ale rivalilor”, explica Andrei Seceleanu, jurnalist Ziarul Financiar.

„Nu conteaza producatorul sau tara, noi oferim incredere firmei care a facut echipamentul pe care noi il folosim. Daca avem Apple, ii oferim incredere lui Apple. Daca folosim Android , ii acordam incredere lui Google si asa mai departe”, considera Alexandru Balan, sef al Diviziei de Cercetare de Vulnerabilitati.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.

Comentariile sunt închise.