E oficial! Aceste telefoane, interzise in Romania. Amenda ajunge la 100.000 lei

Aceste telefoane, interzise in Romania. Din data de 27 iunie va fi interzisa vanzarea in tara noastra a telefoanelor mobile ce nu pot receptiona mesaje RO-ALERT.

Potrivit AvocatNet.ro, pana la sfarsitul zilei de vineri, 26 iunie 2020, magazinele din Romania sunt obligate sa vanda sau sa retraga de la vanzare telefoanele mobile care nu pot receptiona mesajele sistemului national de avertizare in situatii de urgenta, RO-ALERT. Asa prevede o ordonanta de urgenta aparuta anul trecut.

„Telefoanele mobile care nu au activata posibilitatea receptionarii mesajelor RO-ALERT in toate retelele publice mobile de comunicatii electronice nu pot fi comercializate pe teritoriul Romaniei”, scrie in ordonanta.

Aceste telefoane, interzise in Romania.

Publicitate

In concluzie, din 27 iunie 2020, telefoanele incompatibile cu RO-ALERT nu vor mai putea fi vandute. Amenzile pentru altfel de telefoane sunt uriase – de la 50.000 la 100.000 de lei.

Ce este Sistemul RO-ALERT

Sistemul RO-ALERT permite difuzarea de mesaje de tip Cell Broadcast pentru avertizarea si alarmarea populatiei in situatii de urgenta, conform prevederilor legale.

Sistemul RO-ALERT este folosit in situatii majore in care viata si sanatatea cetatenilor sunt puse in pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundatii amenintatoare, atac terorist sau alte situatii care ameninta grav comunitatile.

Sistemul RO-ALERT este implementat pe teritoriul Romaniei de catre Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta si cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicatii Speciale, ca urmare a Ordonantei de urgenta nr. 72 din 5 octombrie 2017.

Mod de functionare

Pentru a difuza un mesaj de avertizare populatiei, operatorul Sistemului RO-ALERT are la dispozitie o harta digitala pe care poate selecta/desena zona in care trebuie transmisa avertizarea.

Difuzarea mesajului de avertizare

Continutul mesajului de avertizare si informatiile legate de zona in care acesta trebuie difuzate sunt transportate prin legaturi private de interconectare a Sistemului RO-ALERT cu retelele operatorilor de telefonie mobila.

Tehnologia Cell Broadcast, pe care se bazeaza Sistemul RO-ALERT, permite ca antenele de comunicatii mobile din zona selectata sa difuzeze mesajul de avertizare tuturor telefoanelor mobile care functioneaza in aria de acoperire a acestora. Numele si numarul de telefon ale utilizatorilor telefoanelor mobile nu sunt necesare, asadar raman necunoscute.

Citeste si articolul :   Un barbat din Suceava a mancat intr-un restaurant, apoi a sunat la 112 sa reclame ca localul este deschis.

Alte informatii referitoare la avertizarea unei situatii de urgenta difuzate retelelor de comunicatii mobile includ valabilitatea mesajelor si numarul de redifuzari. Un telefon mobil care a receptionat un mesaj de avertizare nu va mai primi repetari ale aceluiasi mesaj.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.

Comentariile sunt închise.