Acesta este ultimul an universitar in care studentii romani primesc imprumuturi guvernamentale pentru studii in Marea Britanie. Din anul 2021 romanii vor fi considerati studenti internationali, iar taxele universitare nu vor mai fi sprijinite de statul britanic.
Amalia Farcas este unul din cei 9.000 de tineri care pleaca sa studieze in afara tarii. Are 19 ani si a absolvit Colegiul National de Arte „Regina Maria” din Constanta, sectiunea teorie muzicala pian si flaut.
Si-a dorit sa se inscrie la Facultatea de Arte din Constanta, dar a renuntat la aceasta optiune din cauza numarului limitat de locuri, dar si a oportunitatilor limitate de angajare la terminarea studiilor.
Prietenii din Marea Britanie au indemnat-o sa prinda ultimul tren catre universitatile din tara in care si ei studiaza.
Publicitate
A aplicat pentru Facultatea de Regie si Film din Coventry si Londra, iar in cateva zile o sa afle daca a fost admisa pentru anul universitar care incepe in ianuarie 2021.
„Mi-as dori sa raman in Anglia pentru ca tocmai de aceea plec. Am mult mai multe oportunitati si mult mai multe optiuni. Acolo as putea sa-mi continui visul si drumul pe care am inceput sa merg fara niciun fel de problema, fara dar si poate. In timp ce in Romania cu greu iti gasesti sa lucrezi in domeniul in care ti-ai terminat studiile pentru ca ti se cere experienta. Inscrierea la facultate presupune un concurs de dosare, daca as putea sa-l numesc asa, care se realizeaza on-line”, a declarat Amalia Farcas.
In anii trecuti, sesiunea din ianuarie era dedicata in general masternzilor. Anul acesta, din cauza Brexitului, universitatile au suplimentat locurile la faculati pentru a putea primi cat mai multi studenti.
Andreea Nelson Twakor este agent British Council in Romania si a ajutat-o pe Amalia si pe alti viitori studenti sa-si depuna dosarele la specializarile pe care le doresc sa le studieze in afara tarii.
„As aprecia ca in judetul Constanta, undeva la peste 500 de tineri au ales sa studieze in UK si probabil mai multi in Europa. Dar daca ne referim strict la Marea Britanie, undeva la peste 500 de viitori studenti vor incepe anul intai, au inceput deja anul intai, fie in septembrie sau il vor incepe in ianuarie 2021”, a spus Andreea Nelson Twakor.
Medicina este singura facultate la care viitorii studenti trebuie sa sustina admitere, celelalte specializari sunt accesate doar prin concurs de dosare.
In topul preferintelor studentilor se afla specializari precum computer science, business, criminologie, turism si medicina.
Pana la 30.000 lire pe an ar trebui sa scoata din buzunar un parinte, pentru a-i plati taxele universitare copilului lui in Anglia, din septembrie anul viitor.
Publicitate