Stare de urgenta. Spania s-a inchis pentru a doua oara

Guvernul spaniol a fost de acord duminica sa declare o noua stare de urgenta, care sa permita impunerea unei strategii in toata tara, in timp ce continua sa lupte impotriva reaparitiei cazurilor de coronavirus.

O reuniune extraordinara a Consiliului de Ministri a avut loc duminica dimineata la Madrid “pentru a examina conditiile unui nou decret regal privind starea de alerta”, se arata intr-un comunicat transmis de biroul primului ministru Pedro Sachez.

Premierul spaniol Pedro Sanchez a anuntat duminica instituirea starii de urgenta sanitara pana la inceputul lunii mai, care va fi insotita de o interzicere a circulatiei pe timpul noptii in toata tara, cu exceptia insulelor Canare, cu scopul de a opri al doilea val de Covid-19, potrivit AFP.

Circulatia va fi oprita in regiunile din toata Spania intre orele 23:00 si 06:00.

Publicitate

Sambata seara, administratiile din cel putin noua regiuni cerusera guvernului central din Madrid sa declare starea de urgenta sau isi exprimasera sprijinul pentru aceasta masura.

Citeste si articolul :   Stare de urgenta pana in februarie 2021, in Italia. Masca obligatorie si in spatii libere

Aceasta va fi a doua stare de urgenta declarata anul acesta in Spania, dupa prima din martie care a durat pana in iunie. Aceasta este a patra oara cand se declara o stare de urgenta de la tranzitia Spaniei la democratie in anii ’70.

Sanchez a pregatit vineri bazele intr-un discurs in care a avertizat tara ca „situatia este grava”, ca „saptamanile si lunile urmatoare nu vor fi grele ci foarte grele” si ca este „gata” sa adopte toate masurile necesare „pentru a stopa pandemia.

Publicitate

Cu doua zile mai devreme, Spania a devenit prima tara a Uniunii Europene si a sasea din lume care a depasit un milion de cazuri de COVID-19, Sanchez recunoscand vineri ca numarul real de persoane infectate cu coronavirus in Spania a fost estimat la peste trei milioane.

Spania a inregistrat pana acum aproape 35.000 de decese de la inceputul pandemiei.

In orele care au urmat discursului lui Sanchez, mai multi presedinti regionali l-au chemat imediat sa declare starea de urgenta, astfel incat sa poata fi impusa o restrictia calatoriilor pe timp de noapte.

Citeste si articolul :   Coronavirus in Romania: 8.262 persoane infectate in ultimele 24 de ore si 186 decese

Regiunile au riscat ca masurile lor sa fie anulate de instante, deoarece incalca libertatile – acest lucru se intampla in special in Tara Bascilor.

Prin urmare, starea de urgenta ofera cadrul legal pentru implementarea masurilor anti-COVID.

Sanchez a decis sa actioneze dupa ce i s-a asigurat ca va avea suficient sprijin pentru a obtine reinnoirea acestei stari de urgenta.

Premierul conduce un guvern de coalitie de stanga minoritar, dar nationalistii basci si catalani si chiar un mic partid de centru-dreapta, Ciudadanos, care face parte din opozitia conservatoare, insista asupra unei stari de urgenta, garantandu-i voturile necesare atunci cand vine timpul.

Guvernul a incercat fara succes sa convinga principalul partid de opozitie de dreapta, Partidul Popular (PP), sa sprijine aceasta masura.

PP s-a opus cu inversunare declaratiei guvernului privind starea de urgenta la Madrid la inceputul acestei luni. Masura, care a afectat 4,8 milioane in regiunea capitalei, a fost contestata in instantele judecatoresti, care s-au alaturat guvernului de la Madrid.

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.