Dulceata de gutui, reteta naturala pentru iarna

Gutuile se pot numi si “reginele marmaladei”. Sezonul de recoltare a gutuiului este scurt: incepe la inceputul lunii septembrie si se termina la sfarsitul lunii octombrie sau inceputul lunii noiembrie, depinde cat de calduros a fost anul respectiv.

Cu un continut ridicat de pectine, taninuri si fibre, gutuile sunt bune pansamente pentru stomac si intestine.

Gutuile sunt extrem de folosite atunci cand vine vorba de dulceata, jeleu, gem si exista o multitudine de retete pentru realizarea acestora. Cu toate acestea, urmatoarea reteta de gutui te va suprinde intr-un mod placut iar rezultatul absolut spectaculos si gustos va fi pe placul tuturor.

Ingrediente:

Publicitate

1 kg de gutui (taiate fara cotor)

1 kg de zahar

150 ml de apa

1 lamaie

Se spala bine gutuile deoarece pielea lor este acoperita cu puf, dupa care se sterg bine de apa cu ajutorul unui prosop de hartie. Se taie gutuia iar cotorul de la ea se poate pastra si utiliza in realizare unei delicioase peltea de gutui. Nu se decojeste niciodata gutuia deoarece pectin, agentul natural de ingrosare se afla in mare parte coaja.

Citeste si articolul :   6 reguli de aur pentru cartofi crocanti la cuptor

Separat trebuie sa ai pregatit un bol cu apa rece in care ai pus sucul de la ½ lamaie iar cealalta jumatate o vei taia felii si o vei adauga tot in acest bol cu apa rece. Apa rece impreuna cu lamaia te vor ajuta ca gutuiile taiate fie cubulete fie data pe razatoare sa nu oxideze (sa nu capete culoarea usor maronie).

Gutiile taiate felii se pun in acest bol dupa care se vor taia cubulete sau data pe razatoare. Dupa ce au fost date pe razatoare sau taiate cubulete se pun din nou in apa cu lamaie pana cand siropul de zahar va fi gata.

In mod normal un sirop pentru orice tip de dulceata se realizeaza 1:1 (1 kg fructele dorite vs. 1 kg zahar). Astfel se pune intr-o oala zaharul si apa si se aseaza pe foc incet. Nu se amesteca in oala ci eventual cu un prosop de hartie umezit se sterge latura cratitei deoarece rezidurile de la zahar se vor depune pe marginile acestei si cu suguranta iti doresti ca dulceata ta sa fie clara fara depuneri.

Citeste si articolul :   7 sosuri perfecte care te vor face sa uiti de ketchup si maioneza

Din momentul in care s-a topit tot zaharul si a inceput sa fiarba siropul, mai dureaza cca 10-15 minute pana cand siropul este gata sa primeasca cubuletele de gutuii. Pentru a fo sigur ca siropul s-a legat poti face testul cu cateva picaturi de sirop pe care le pui pe o farfurioara si o intruduci in frigider, daca in cateva minute acestea sunt legate raman solide inseamna ca siropul tau este gata iar daca nu mai trebuie sa ramana la fiert.

Dupa cele 10 minute se ia oala de pe foc se adauga gutuile, scoase din apa cu lamaie si apoi se mai lasa la fiert cca 15 minute, pana cand siropul incepe sa fiarba din nou. Cand siropul a fiert se ia oala de pe foc si se lasa sa se raceasca peste noapte. A doua zi se scot cu o paleta gutuile (rase sau cubulete) si se mai fierbe inca o data siropul pana scade la jumatate. Dupa care se adauga gutuile si se mai fierb pentru inca 15 minute.

Citeste si articolul :   Macesele impotriva artrozei

Dulceata este gata acum , trebuie doar lasata sa se raceasca dupa care se pune in borcane pentru iarna.

Publicitate

Autor

Autor: Camelia Patru

Camelia este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, cu o experienta de peste 8 ani în managementul proiectelor și o mare pasiune pentru lumea dulciurilor, patiserie și stilul de viata sănătos.