Ce contine , de fapt, guma de mestecat

Guma de mestecat  este un tip de produs făcut tradițional din cauciuc natural sau un tip de cauciuc sintetic numit poli-izobutilenă. Acesta este folosit mai des din motive economice, dar cauciucul natural este totuși folosit pe plan regional și în Japonia.

Guma de mestecat este facuta din urmatorii aditivi alimentari:

-Sorbitol E420

– E965 maltitol

Publicitate

-baza de guma

– agent de ingrosare E414

– stabilizator E422

-arome identic naturale si artificiale

– E421 manitol

– lecitina de soia E322

– dioxid de titan E171

– aspartam E951

– acesulfam de potasiu E950

– carbonat acid de sodiu E500

– glazura E903

– antioxidant E321.

1. Agentul de ingrosre E414

Se utilizeaza pentru produse zaharoase (blocheaza cristalizarea zaharozei, agent de emulsionare sau de ingrosare), in produsele lactate congelate (stabilizeaza inghetata si ii confera o textura mai fina si o topire mai lenta), in produsele fainoase (stabilizator al emulsiilor in cazul glazurilor).

Capacitatea de a avea rol de emulgator a determinat utilizarea gumei arabice pentru stabilizarea emulsiilor de arome concentrate, care se utilizeaza in industria bauturilor racoritoare, sau pentru producerea de arome incapsulate, uscate, ce se utilizeaza in produsele pulverulente tip supe, premixuri.

Citeste si articolul :   Iata ce se intampla cand inghiti guma de mestecat

2. Acesulfam de potasiu (E950)

Gustul dulce se instaleaza rapid si este apropiat de cel al zaharozei, la concentratii mici. La concentratii mai mari, gustul dulce al acesulfamului K este afectat de o usoara componenta remanenta amara mai putin pronuntata decat cea a zaharinei. Dupa ingerare, acesulfamul K este absorbit si apoi eliminat rapid din organism, fara sa fie modificat. Aportul sau energetic este nul.Acesulfamul poate cauza cancer.

3. Aspartamul (E 951)

Dupa ingerare aspartamul este hidrolizat la acid aspartic, fenilalanina si metanol, iar compusii de hidroliza sunt metabolizati ca atare. Acidul aspartic afecteaza procesul de dezvoltare al creierului si functiile acestuia. De asemenea, acidul aspartic formeaza chelati cu cromul (element necesar pentru functionarea corecta a glandei tiroide).

Fenilalanina are efecte neurotoxice si este susceptibila de produce fenilcetonurie si stari de apoplexie. Se estimeaza ca aproximativ 10% din consumatorii de bauturi indulcite cu aspartam nu pot metaboliza fenilalanina si aceasta incapacitate genetica exista, in special, la copii, conducand, in timp, la retard mintal.

Citeste si articolul :   Aceste 8 alimente stimuleaza organismul si il detoxifica in mod natural

Metanolul se metabolizeaza prin oxidare si formeaza formaldehida si acidul formic. Formaldehida este o substanta neurotoxica care interfereaza in procesul de replicare al ADN-ului si determina efecte teratogene.Efectele aspartamului sunt foarte periculoase: scleroza multipla, pierderi de memorie, probleme hormonale, pierderea auzului, epilepsia, boala Alzheimer, boala Parkinson, hipoglicemia, dementa, traumatisme cerebrale, tulburari ale sistemului nervos.

4. Manitol (E 421)

Poate fi folosit pentru produse alimentare cu un continut caloric redus sau pentru cele fabricate fara adaos de zahar. Principalele tipuri de alimente din aceaste categorii, pentru care se poate utiliza manitolul, sunt: gemurile, jeleurile, marmeladele, prepratele pe baza de cereale, produsele de caramelaj, produse tartinabile, produsele de patiserie, gumele de mestecat. Datorita higroscopicitatii sale reduse, manitolul se foloseste in mod curent si pentru pudrarea gumelor de mestecat fara zahar.

5. Sorbitol

Sorbitolul este folosit la fabricarea produselor zaharoase (masa fondanta,caramele, guma de mestecat, caramele fara zahar,  bauturilor racoritoare, inghetatei hipocalorice, produselor de cofetarie si patiserie, esentelor artificiale, uleiurilor esentiale, sucurilor vegetale).

Citeste si articolul :   Beneficiile pentru sanatate ale frunzelor de dafin

Efectele sale secundare: dureri de cap, balonare, diaree, hemoragii intestinale, ameteli, agravarea simptomelor de indigestie si astm, dureri abdominale, gura uscata, urinare neregulata, convulsii.

6. Dioxidul de titan

Dioxidul de titan este o substanta inerta din punct de vedere chimic ce se foloseste in industria alimentara si farmaceutica ca si colorant si are indicativul E171. Dioxidul de titan sau E171 a fost clasificat de Agentia Internationala pentru Cercetare in Domeniul Cancerului ca posibil cancerigen pentru oameni.

7. Lecitina de soia –poate cauza infertilitatea

8. E965 Maltitol

E965 sunt aditivi considerati relativ siguri, fara efecte adverse grave, insa au destule efecte neplacute. Printre acestea putem mentiona balonare, flatulenta, dureri abdominale, diaree etc.

Publicitate

Autor