Iata ce se intampla cand inghiti guma de mestecat

Mitul spune ca daca inghiti guma de mestecat, aceasta va ramane in stomac timp de sapte ani. Dar, ceea ce se intampla de fapt atunci cand inghiti acea bucata de guma te poate surprinde.

Unii parinti ne-au descurajat sa inotam pana cand nu a trecut o ora dupa ce am mancat, altfel ne-ar lua durerea de stomac. Poveștile acestea sunt menite sa ne sperie sa nu facem ceva care poate fi periculos pentru sanatatea sau bunastarea noastra.

Pentru a gasi adevarul in aceasta superstitie, este important sa intelegem mai intai ce este guma. Oamenii au mestecat substante asemanatoare gumei din cele mai vechi timpuri; poate fi urmarita in urma cu 9.000 de ani. Se stia ca vechii maiasi mestecau ceva numit „chicle”, care provenea dintr-un copac de sapodila pentru a ajuta la potolirea setei.

Guma moderna pe care o mestecam astazi imita chicle-ul, dar este facuta din cauciuc sintetic sau natural. Aceasta substanta cauciucata este apoi amestecata cu indulcitor. Cand mesteci acea bucata de guma, aromele sunt eliberate in gura.

Articolul continuă după reclame

Stomacul nu poate descompune guma, dar asta nu inseamna ca este daunatore

Cand mestecam alimente, enzimele din gura descompun alimentele pentru a ne ajuta sa inghitim. Odata inghitite, mai multe enzime si proteine ​​descompun alimentele din stomac pentru a duce substantele nutritive in restul corpului si apoi pentru a elimina restul.

Guma de mestecat nu se descompune. Guma pare sa opreasca procesul digestiv din gura noastra. Daca o inghiti, ramane intacta – complet intreaga. La fel, nici enzimele din stomac nu o pot descompune. Acesta este probabil motivul pentru care oamenii cred ca ramane in stomac timp de sapte ani.

Din fericire sistemul nostru digestiv adaptiv este capabil sa impinga guma oricum prin tractul digestiv si sa o elimine in intregime. Deci, in cei mai simpli termeni, este in regula sa inghiti guma, deoarece sistemul digestiv este capabil sa scape de ea.

Guma nu va ramane in sistemul tau mai mult de o zi sau doua – nicidecum 7 ani.

Citeste si articolul :   Ce se intampla daca mananci prea multa sare

Exista dovezi ca guma poate fi de fapt buna pentru sanatatea ta. Daca mestecati guma fara zahar, aceasta va poate ajuta igiena orala, amelioreaza gura uscata, intareste smaltul dintilor si ajuta la prevenirea cariilor dentare.

Publicitate

Autor

Autor: Vlad Patru

Vlad este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, având o experienta de aproximativ 3 ani în televiziune, fiind editor imagine pentru TeleShop 24. De asemenea este pasionat de arta și film, tehnologie și psihologie.