O retea de proxeneti care racola fete sarace sau din familii destramate si le exploata sexual a fost destructurata dupa zeci de perchezitii in Romania si Marea Britanie.
In perioada octombrie 2018 – septembrie 2020, politistii si procurorii DIICOT au investigat activitatea unei grupari infractionale, formate din 28 de persoane, specializate in trafic de persoane si de minori in scopul exploatarii sexuale, pe relatia Romania – Marea Britanie (Scotia).
Miercuri, fortele de ordine au actionat simultan in Romania si Marea Britanie, fiind efectuate 32 de perchezitii domiciliare: 23 in Romania – in judetele Ilfov, Calarasi si Caras-Severin si 9 perchezitii pe teritoriul Marii Britanii.
In Romania, politistii au prins si dus la sediul DIICOT 14 persoane banuite, iar alte 3 persoane banuite de apartenenta la grupare si 7 complici cu activitate infractionala in Marea Britanie au fost retinuti de autoritatile britanice.
Publicitate
La perchezitii au fost ridicati bani susceptibili a proveni din infractiuni, 4 masini de lux, documente, inscrisuri si telefoane mobile.
Membrii gruparii sunt cercetati pentru trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism, constituire a unui grup infractional organizat si spalare de bani.
Suspectii ar fi recrutat tinere din mediul rural, care proveneau din familii destramate si fara posibilitati financiare, carora le-ar fi promis o viata lipsita de griji. Recrutarea s-a facut prin metoda ,,loverboy”, victimele fiind seduse, iar apoi determinate sa le remita membrilor gruparii sumele de bani obtinute. De asemenea, unele tinere ar fi fost agresate fizic si psihic de catre membrii grupului infractional organizat.
Conform IGPR, tinerele ar fi fost exploatate pe teritoriul Marii Britanii, in imobile inchiriate de catre liderul gruparii si transportate de catre membrii gruparii infractionale organizate in vederea intretinerii relatiilor sexuale cu clientii.
Liderii gruparii erau responsabili de crearea profilelor online ale tinerelor, de promovarea anunturilor si de incasarea banilor pe cardurile personale, victimele nefiind in contact direct cu banii obtinuti din exploatarea lor sexuala. De asemenea, tinerelor li s-ar fi promis faptul ca banii vor fi investiti in case si masini pe care le vor avea impreuna cu partenerii lor de viata, insa de cele mai multe ori membrii gruparii infractionale organizate ar fi racolat alte tinere pe care le-ar fi exploatat sexual, extinzandu-se in permanenta pe teritoriul Marii Britanii, sub atenta supraveghere a liderilor gruparii.
Gruparea infractionala a fost coordonata de un lider, acesta stabilind activitatile pe care ceilalti membri ai gruparii le desfasurau, in calitate de soferi, supraveghetori sau persoane terte prin intermediul carora liderii transferau catre rudele lor de pe teritoriul Romaniei sumele de bani obtinute din exploatarea sexuala a tinerelor pe teritoriul Marii Britanii.
Membrii grupului infractional organizat dispuneau de sume mari de bani, de autoturisme scumpe si ar fi cheltuit sume insemnate in localuri selecte si restaurante.
Publicitate