Managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucuresti , Dr. Beatrice Mahler, a facut precizari in legatura cu numarul cazurilor de COVI-19 din Romania.
Medicul a precizat , intr-o interventie la Digi24, ca sunt mult mai multe cazuri de infectare cu noul virus fata de ceea ce se raporteaza. In momentul de fata sunt cam 2.000 de cazuri noi pe zi, spune medicul.
„Eu as inmulti cu 2 sau 3 numarul de cazuri raportate, pentru ca o parte din persoanele care sunt confirmate au contacti, contacti care nu intotdeauna ajung sa-si faca testul sau refuza sa-si faca testul, pentru ca stim ca sunt si situatii in care persoane care au simptomatologie stau acasa si refuza sa ajunga intr-un spital sau sa-si faca testul de frica unei stigme pe care o are in acest moment”, a precizat Beatrice Mahler.
Medicul indeamna oamenii sa respecte masurile de distantare sociala, pentru ca exista posbilitatea ca Romaia sajga instati trista a Italiei.
Oricare persoana infectata cu COVID -19 este un om normal.
„Oricare dintre noi putem deveni bolnavi COVID, daca nu respectam regulile. Oamenii care se imbolnavesc sunt de cele mai multe ori mirati ca au ajuns in situatia in care sa aiba acest diagnostic, sunt traumatizati si afectati emotional, sunt „incarcati” oarecum de ideea ca ar putea sa transmita si ar putea cineva din jur sa se infecteze din cauza lor, a mai spus medicul.
Tot medicul a mai spus ca rata de mortalitate la COVID este mai mare, iar locurile din sectiile de terapie intensiva sunt limitate. Beatrice Mahler a specificat ca dupa „furtuna virala”, adica perioada in care virusul intra si se multiplica in organism, apare furtuna de citokine, niste proteine mici, sintetizate de organism ca raspuns la inflamatie. Aceste proteine ajung la o cantitate atat de mare, incat produc daune in tot organismul. Medicul spune ca evolutia acestui virus este imprevizibila.
„Inca nu stim care este prototipul de pacient care ar putea sa ajunga in terapie intensiva, care sunt factorii de risc suplimentari. Noi venim cu un bagaj genetic, un bagaj genetic care nu inseamna doar boala noastra pe care o avem, comorbiditatea e a mea, dar mama mea poate are tensiune, tatal meu diabet, sigur e o predispozitie genetica spre anumite afectiuni”, a mai declarat managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”
Publicitate