Italia? O tara cu saraci noi, in care oamenii stau la coada pentru a primi mancare de la organizatii caritabile si 11,5 milioane de lucratori nu mai au venituri.
Cea mai comuna marturie a „noilor saraci”
” Inainte eram voluntar pentru persoanele fara adapost, dar acum am eu nevoie de ajutor ”.
Saracia in Italia
Publicitate
Acesta este portretul pe care agentia franceza de stiri Agence France-Presse (Afp) il face despre Italia. O Italie in genunchi, epuizata de pandemia Covid-19 atat din punct de vedere al sanatatii, cat si din punct de vedere economic. Daca ciuma noului coronavirus pare sa fi redusa, italienii se confrunta acum cu o provocare si mai delicata.
Motorul tarii, inghetat timp de doua luni in incercarea de a stopa raspandirea virusului, a provocat un scurtcircuit care ar putea reduce la maxim sistemul economic al natiunii.
Nu conteaza daca Giuseppe Conte continua sa se arate optimist si zambind in fata italienilor in discursurile sale catre natiune. Da, pentru ca presa internationala nu a fost dublata de retorica premierului. Jumatate din sustinatorii fortei de munca nu mai sunt capabili sa produca nimic. De la muncitori la lucratori independenti, lista celor care nu mai au lichiditati include reprezentanti ai tuturor categoriilor de productie, chiar si cei care in crizele anterioare au reusit sa scape de furtuna. Si asta fara a tine cont de oamenii care au lucrat ilegal inainte de pandemie si care acum, intre interdictii si masuri de securitate, se gasesc cu mainile legate si cu apa pana la gat, scrie Il Giornale.
Raportul AFP
Lungul reportaj AFP , semnat de corespondentul agentiei din Italia, Alexandria Sage, analizeaza ceea ce se intampla in Italia. Piesa incepe prin fotografierea a ceea ce se intampla la o institutie de caritate situata la Roma intr-o zi obisnuita: ” In urma cu cateva nopti, in fata organizatiei, o multime de oameni au venit pentru cele 130 de pungi de mancare distribuite de voluntari, supravegheate de lucratori a Crucii Rosii. O hoarda de oameni disperati care avanseaza printre care chipuri care nu mai fusesera vazute inainte de pandemie ”.
In timp ce guvernul inca lucreaza la decretul de reinviere (celebrul decret din aprilie), Afp subliniaza cum clasa „ noilor saraci ” este hranita din ce in ce mai mult de organizatiile caritabile. Aparent aceasta clasa s-a „ dezvoltat peste noapte ”, chiar daca este „ doar rezultatul unei economii bolnave anterioare coronavirusului ”. Si in linie, in mijlocul celor nevoiasi, exista chiar si cei care se aventureaza cu profetii sinistre: ” Companiile trebuie sa-si reia activitatile pentru ca daca ramanem blocati inca o luna, vom avea un razboi civil. Oamenii sunt disperati. ”
Comentariile sunt închise.