Curtea Constitutionala are obligatia de a revizui decizia in cazul Laurei Codruta Kovesi

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a afirmat, marti, ca judecatorii de la Curtea Constitutionala (CCR) au obligatia de a revizui „de indata„ decizia referitoare la revocarea Laurei Codruta Kovesi din functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

„Drepturile fundamentale ale omului depasesc frontiera unui stat. Accesul liber la justitie si libertatea de exprimare sunt valori esentiale pentru o societate democratica. Sfidand toate argumentele pe care le-am invocat la vremea respectiva, (…) Curtea Constitutionala a decis revocarea sa din functie la propunerea unui ministru al Justitiei de foarte trista amintire. O asemenea decizie a CEDO fara precedent (…) nu poate ramane fara consecinte. Credibilitatea CCR, afectata oricum de unele decizii controversate luate in ultimii ani, este acum si mai afectata. Curtea Constitutionala face parte din ansamblul autoritatilor statului roman si este obligata de a respecta Constitutia”, a declarat Klaus Iohannis.

Seful statului adaugat ca judecatorii constitutionali au obligatia de a revizui „de indata” nu numai decizia in cazul revocarii Laurei Clodruta Kovesi, dar si orice decizii „luate in considerarea unor simple declaratii, fie ele si politice”.

„Amintesc faptul ca, la referendumul din 2019, romanii au decis ca atributiile Curtii Constiutionale trebuie modificate. Hotararea CEDO de astazi ne arata, daca mai era nevoie, cat de necesara este o reforma la nivelul acestei institutii. Este evident ca Parlamentul actual, in aceasta configuratie politica, dominata chiar de partidul care a patronat revocarea din functie a doamnei Kovesi, a dovedit ca nu este capabil sa ia decizii pentru protejarea cetatenilor. (…) Timp de trei ani, (…) PSD a orchestrat comisii peste comisii de ancheta menite sa discrediteze pe toti cei care ar fi putut sa ii impiedice sa isi atinga scopul. (…) Nu ma indoiesc ca romanii vor sanctiona PSD prin vot pentru aceste actiuni extrem de grave”, a declarat presedintele.

Judecatorii Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) au ajuns la concluzia ca demiterea Laurei Codruta Kovesi de la sefia DNA a fost abuziva si ca fosta sefa a DNA nu a avut cum sa conteste decizia. Mai mult, CEDO spune ca dreptul la libera exprimare i-a fost incalcat Laurei Codruta Kovesi.

Citeste si articolul :   Prof. dr. Monica Pop - TRATAMENT PENTRU CRESTEREA IMUNITATII - PROFILAXIA IMBOLNAVIRII

Concret, magistratii europeni spun ca Laura Codruta Kovesi nu a putut contesta decizia de revocare a sa din functie, avand in vedere ca decretul de revocare a venit in urma unei decizii a Curtii Constitutionale care sesiza un conflict intre presedintele Romaniei si Ministerul Justitiei, fara ca fosta sefa a DNA sa fie parte din acest proces.

Mai mult, judecatorii CEDO sunt de parere ca Laurei Codruta Kovesi i-a fost incalcat si dreptul la libera exprimare, atunci cand a fost demisa de la sefia Directiei Nationale Anticoruptie pentru ca a criticat modificarile care urmau sa fie aduse legilor justitiei, motiv pentru care a fost demisa.

Autor