Dr Adina Alberts: Masca nu este un echipament de protectie inofensiv

Dr Adina Alberts a pus bazele clinicii de chirurgie estetica CareZone Medical. A absolvit Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” in 1996. A lucrat sub indrumarea Profesor Dr Ioan Lascar 9 ani, in Spitalul Clinic de Urgenta “Floreasca” din Bucuresti.

Medicul a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook in care vorbeste despre masca obligatorie in zilele acestea.

“ATENTIE! MASCA NU ESTE UN ECHIPAMENT DE PROTECTIE INOFENSIV

Obligativitatea purtarii unei masti in spatiul public inchis, la serviciu sau in scoala, nu poate fi impusa tuturor.

Publicitate

Iata de ce:

1. O cercetare care dateaza din aprilie 2008 arata ca „saturatia de oxigen din sangele arterial a celor 53 de chirurgi voluntari in acest studiu a scazut considerabil in urma purtarii mastii de protectie (…) a scazut inca din prima ora, in cazul persoanelor cu varsta de peste 35 de ani”, se arata in aceasta cercetare.

2. Cei care sufera de boli precum BPOC, emfizem pulmonar, boli cardiace, astm, isi pot agrava starea de sanatate prin faptul ca „fac un efort major de a-si umple plamanii cu oxigen”, se arata intr-un comentariu al medicului Kimber Stout, doctor in stiinte medicale. Persoanele care poarta masca timp indelungat pot suferi un anumit grad de toxicitate in organism prin respirarea propriul dioxid de carbon. „Daca masca de protectie obstructioneaza felul in care persoana respira, se poate ajunge la situatia in care exista mai mult CO2 in plamani decat oxigen”, a mai spus dr. Stout.

Citeste si articolul :   Romania depaseste 5.000 de infectari noi de COVID-19 de la o zi la alta

3. O sa va intrebati, probabil, „Atunci chirurgii cum pot sa opereze 12 ore cu masca la gura fara sa li se faca rau?”. Evident, aceasta desaturare ii afecteaza – „scazandu-le SpO2 chiar si cu 20%”, conform unui studiu realizat de cercetatorii de mai multe universitati de medicina din Turcia. Dupa un timp intervine un mecanism compensator. Este ca un antrenament care necesita luni de zile de efort de adaptare din partea organismului.

4. In plus, dovada ca masca chirurgicala nu este un dispozitiv inofensiv, o reprezinta faptul ca s-a creat un aparat portabil, un concentrator de oxigen, destinat cadrelor medicale sau celor care poarta timp indelungat masca pe fata. Cercetatorii de la Universitatea Stanford au creat un concentrator de oxigen care se poate atasa la mastile de tip N95.

Va asigur ca sunt un mare sustinator al preventiei, iar purtarea mastii este foarte utila in acest sens. Dar fara impunerea obligativitatii.

Citeste si articolul :   Numarul cazurilor de Covid inregistrate in 24 de ore a crescut in Romania la peste 300

Si acum va intreb:

Cunoscand aceste riscuri, sunteti de acord ca elevii sa poarte aceste masti la scoala? Oare doamna ministru al Educatiei, Monica Anisie, cunoaste aceste date stiintifice incontestabile?! Daca da, de ce insista ca elevii sa mearga in salile de cursuri, si sa isi sustina examenele de Bacalaureat respectiv Evaluarea Nationala, cu masti pe fata?! Desaturarea hemoglobinei prin lipsa oxigenarii corecte determina scaderea capacitatii de concentrare, ameteala, confuzie, tahicardie. Cum credeti, stimata doamna ministru, ca se poate sustine un examen, in astfel de conditii?!

Daca nici acest argument nu va va convinge de faptul ca dvs persistati intr-o directie gresita, atunci nimic nu o va face si ne dam seama ca nu sunteti altceva decat o interfata a unor conducatori nepasatori fata de soarta copiilor nostri.”, a scris medicul.

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.

Comentariile sunt închise.