Valeriu Gheorghita, anunt pentru persoanele care s-au vaccinat cu Moderna si Johnson&Johnson.

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid, Valeriu Gheorghita a anuntat ca doza 3 (booster) de la Moderna se va face si in Romania cu o cantitate injumatatita de ser.

“O precizare este legata de faptul ca pentru doza booster se recomanda o doza injumatatita fata de doza care s-a folosit la schema initiala, drept pentru care in cursul acestei saptamani vom avea o sedinta in cadrul CNCAV si foarte probabil ca vom adopta si noi aceeasi recomandare, ceea ce inseamna ca, probabil cel mai devreme incepand cu saptamana viitoare, vom recomanda administrarea unei doze injumatatite de vaccin de la compania Moderna pentru doza booster, dupa minim 6 luni”, a declarat Valeriu Gheorghita.

Doza injumatatita echivaleaza cu 50 de micrograme fata de 100 de micrograme.

Valeriu Gheorghita a explicat de ce doza 3 de la Moderna se face cu doza injumatatita: “Pentru cei care au facut doza intreaga nu este nicio problema, nu e o contraindicatie, dar Moderna a depus date care arata ca la aceasta doza injumatatita, raspunsul imunologic, adica efectul pe protectie este similar ca la doza intreaga, dar frecventa si intensitatea reactiilor adverse sunt mai reduse cu doza injumatatita la booster decat la doza intreaga”.

Persoanele care s-au vaccinat cu Johnson&Johnson au indicatie de a face rapel de preferat cu vaccin ARN mesager (Pfizer sau Moderna), a anuntat, vineri, coordonatorul campaniei nationale de vaccinare, Valeriu Gheorghita.

Citeste si articolul :   Profesoara Adriana Bunea s-a stins din viata fulgerator, la 3 zile dupa rapelul cu vaccinul Moderna. Diagnosticul prezumptiv: intoxicatie cu substanta necunoscuta

Cei care doresc vor putea sa faca rapelul tot cu Johnson&Johnson.

Rapelul este recomandat pentru toti cei vaccinati cu Johnson&Johnson cel putin de 6 luni si vor putea face acest lucru din 8 noiembrie.

Autor