Propunere fara precedent: Scoala nu poate incepe pana in septembrie.

Un profesor cu 35 de ani de experienta si-a exprimat opinia cu privire la redeschiderea scolilor intr-un mesaj deschis pe pagina sa de Facebook. El are argumente puternice potrivit carora cursurile nu trebuie reluate pana in septembrie anul curent. El considera ca elevii, in special elevii din clasele mici, nu vor putea respecta toate regulile stipulate de autoritati.

Iata mesajul integral:

“Nu sunt expert in educatie. Nici nu exista astfel de diplome… In schimb, sunt profesor de matematica de 35 de ani, din care aproape 12 am fost director de scoala. Am predat si la sat si la oras, si la gimnaziu si la liceu. Am un master in psihologie organizationala si am participat la numeroase cursuri internationale avand ca obiect educatia. As vrea sa pun si eu aici cateva puncte de vedere vis-a-vis de reluarea cursurilor dupa iesirea din starea de urgenta:

1. Reluarea cursurilor in unitatile de invatamant nu se poate face mai devreme de luna septembrie, si atunci, cu prudenta. Motivul? Protectia elevilor, a familiilor lor si a cadrelor didactice. Scolile pot asigura igiena corespunzatoare a spatiilor, in cele mai multe cazuri. Masti?

Zilnic, pentru toata lumea, ma indoiesc ca pot asigura… Si chiar daca ar fi posibil: copiii, mai ales cei mici, vor sa se atinga, vor sa te atinga. Alearga, se joaca impreuna. Nu poti sa-i strunesti, orice ai face! Sa nu-mi spuneti ca vor alerga cu masca pe figura… Un singur copil transmitator, poate aduce boala in familiile altor cateva sute, la parinti, la bunici. O poate transmite si cadrelor didactice. Astfel, in doar cateva zile, obtinem o tara de infectati, cu lucrurile scapate de sub control!

2. Finalizarea anului scolar se poate face usor, ca exceptie: mediile pe semestrul II se incheie cu o nota, cu doua, fara teza. Acolo unde elevul nu are nici o nota, se poate dubla media pe primul semestru sau se poate gasi o formula viabila.

3. Examenele de evaluare Nationala sau Bacalaureat trebuie suspendate in acest an. Media de admitere se poate lua media ultimilor 4 ani.

4. Predarea continuturilor.

Scoala online este buna. Buna ca sa tina copiii ocupati pe timpul pandemiei si pentru ca sa-i incurajam sa continue invatarea. Sa le aratam ca ne pasa! Dar este ea, oare, eficienta? Am tinut lectii digitale cu elevii si inainte. Am creat in acest sens blogul de resurse https://webmatematics.wordpress.com si pagina de facebook https://facebook.com/webmatematics. Ca sa poti tine o lectie de calitate online, trebuie sa o pregatesti 2-3 zile. Si tot nu poti fi sigur ca ajunge acolo unde trebuie. Personal, consider ca lectiile digitale sunt doar un adjuvant pentru lectiile clasice.

Citeste si articolul :   Un cadru didactic, in varsta de 46 de ani, a decedat de COVID. Profesoara a refuzat ajutorul medicilor pentru ca nu credea in virus

O completare, pentru mai buna intelegere a lucrurilor. Blended-learning. Cati dintre profesori pot tine lectii de calitate online? Cu feedback, cu tot?

Cati elevi au infrastructura pentru a participa la acestea? Nu cumva exista o mare discriminare aici? Cati elevi participa la lectii, chiar daca au infrastructura necesara? Chiar daca ordinul de ministru instituie obligatii, pentru cadrele didactice, pentru parinti, pentru elevi, nu spune ce se intampla in caz contrar! In timpul comunismului, mergeam cu elevii in practica agricola cam 2 luni.

Noi, profesorii, puteam sa restructuram materia in asa fel incat sa parcurgem cu bine, eficient, toate continuturile. Eu insumi sunt produsul unui astfel de invatamant! Iata ca putem face si acum asta: in noul an scolar, putem relua continuturile care nu au fost predate acum! Mai ales ca avem 25% ore la dispozitia profesorului. Va fi ceva mai dificil, dar nu imposibil! Am incredere ca se poate!

5. Acesta este un punct de vedere personal. Se poate completa si cu alte idei. M-as bucura sa ajunga si la minister si la guvern. Stimati parinti! Sanatatea copiilor e mai presus de orice! Luptati pentru asta. Continuturile scolare se pot recupera. Viata si sanatatea, NU!

Citeste si articolul :   ULTIMA ORA: OMS a declarat oficial pandemie de coronavirus

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.

Comentariile sunt închise.