„Suceava este un focar scapat de sub control, un focar ce trebuie rezolvat militar”. A spus-o, astazi, ministrul Sanatatii si o arata, zilnic, cele intamplate la spitalele de acolo.
Se subtiaza randurile personalului sanatos, iar unitatile se inchid una dupa alta. Campulung Moldovenesc si, partial, Falticeni sunt cele mai recente exemple.
La Suceava, lucrurile au scapat de sub control – o recunosc chiar autoritatile, puse in fata noului bilant. La orele pranzului erau 1,215 pacienti infectati cu noul coronavirus. 248, in plus, fata de ieri, precizeaza stirileprotv.ro.
Nelu Tataru, ministrul Sanatatii: „Suceava este un focar scapat de sub control, un focar pierdut ce trebuie rezolvat militar. Merg in alte controale. unde sunt peste o suta de cazuri, ca sa nu se repte scenariul de la Suceava”.
Publicitate
De cateva zile, medicii militari incearca sa repuna pe picioare spitalul judetean. Dezastrul lasat de fosta conducere manageriala, dar si hibele sistemului medical l-au dus in prapastie. Cu lacrimi in ochi, un ambuantier vorbeste despre cosmarul pe care il traieste. Se teme ca nu cumva sa i se afle identitatea.
„Nu se stie nimic. Ne au lasat sa venim pozitivi la serviciu, sa contaminam pacientii la care ne trimit in teren. O costumatie in care pantalonii imi ajung pana la genunchi si ma obliga sa ma imbrac cu saci manajeri, o costumatie la care manecile la combinezon imi ajung pana la coate si ma obliga sa pun saci de gunoi sa ma protejez. Am copii, am familie, am parinti”
Teama de a spune lucrurilor pe nume, de a povesti ce se intampla in spitale a cuprins, in aceste zile, multi medici, asistente, personal medical. Se pare ca unii se tem mai mult de sefii lor lor decat de boala, se tem pentru singuranta locului de munca.
O explicatie pentru aceasta situatie o ofera un sofer pe ambulanta, infectat si internat in spitalul din Suceava.
Giovani Jitaru, angajat la Ambulanta Suceava: „Se tem. Le e frica, zice ca ii ameninta, ca stau la mana lor. Parca ar fi mosieri. Da”.
Secretarul de stat Ionel Oprea a primit ingrata sarcina de a aduce lucrurile in zona normalului.
Ionel Oprea, secretar de stat: „Personalul spitalului a functionat intr-un regim necorfom pentru spitalele de asemena anvergura. Disciplina din interior, reglementarea, imi pare rau pentru fosta conducere, dar dansii au mari carente in a adminsitra, in a conduce o echipa medicala completa”.
Nu exista nici teste, nici echipamente de prelucrare suficiente. Asa ca nu tot personalul medical poate fi testat.
Manuela Trifan, director DSP Suceava: „Idicatiile si metodologiile spun ca personalul simptomatic sau contact. Contact simptomatic. Daca nu a avut simtome, nu a fost testat”.
Este insa o decizie la limita. Virusul se poate raspandi necontrolat in randul personalului medical.
In spitalul din Campulung Moldovenesc, inca de acum cateva zile, au fost confirmate cazuri de infectare in randul doctorilor. Nu s-au luat masuri, iar unitatea a fot inchisa abia ieri. 67 de cadre medicale si 7 pacienti au COVID-19. Si la Falticeni, o buna parte din spital este sub lacat. 44 de angajati s-au imbolnavit.
Gheorghe Catalin Coman, primarul orasului Falticeni: „Este inchis paviolionul principal care cuprinde sectiile de interne, chirurgie, ATI, CPU”.
In aceste conditii, singurul spital din judet care ramane deschis este cel din Radauti.
Publicitate