Medicul Tudor Ciuhodaru: ”Virusul rezista in aer minim 30 de minute. Sa ne pregatim si de valul doi”

Medicul Tudor Ciuhodaru, care conduce comisia de coordonare si monitorizare a infectiei cu coronavirus din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta “Nicolae Oblu” din Iasi, a publicat un ”mic ghid anticovid” cu sfaturi pentru populatie, pe pagina sa de Facebook.

“(Mic) ghid anticovid: ce trebuie sa facem acasa, loc de munca sau pe strada.

Se transmite pe cale aeriana dar si (!!!) digestiva-,,boala a mainilor murdare”- de aceea e important sa ne spalam corect si cat mai des pe maini, dupa contact cu suprafete contaminate.

Ghid de autoprotectie:

Publicitate

A. In spatiile inchise (acasa/loc de munca/spatii publice): Igienizati

1. Suprafete: Ideal este sa dezinfectati cu inalbitor (1 litru de inalbitor cu 2,6% clor pentru 4 litri de apa rece) sau cu alcool la 70°. Suprafetele care sunt cel mai frecvent atinse trebuie curatate cu prioritate: manerele usilor sau intrerupatoarele, cel putin o data pe zi.

2. Este de preferat sa stati in incaperi in care podeaua poate fi curatata (evitati incaperile cu covoare). Folosirea unui aspirator nu este recomandata, deoarece risca sa difuzeze particulele virale. Pe cat posibil aerisiti camerele in mod regulat.

3. In bucatarie. Inainte de a gati si manipula mancarea, spalati-va mainile si suporturile de bucatarie (blat de lucru, masa etc.). Atentie! coronavirusul este sensibil la temperaturile de gatit, evitati alimentele crude.

4. Este recomandat gatitul la 63°C timp de 4 minute (Agentia Nationala de Securitate a Sanatatii.

5. Nu uitati sa curatati periodic cu atentie tacamurile (prin inmuierea solutie cu dezinfectant diluata timp de cel putin 15 minute sau in masina de spalat vase la un program mai lung, la 60°).

Citeste si articolul :   Alegeri locale 2020. Ce nu trebuie sa faci astazi. Amenzile sunt foarte mari

6. Toalete: recomandam curatarea si dezinfectarea mobilierului sanitar (bazin, bideu, lavoar), robinetele si manerelor cu inalbitor diluat la 0,5%

7. Lenjeria/hainele de strada: se spala cu un ciclu de cel putin 60°C pentru cel putin 30 de minute (evitand sa o scuturam, pentru a nu crea aerosoli cu particule virale).

B. Pe strada:

1. Evitati deplasarile si intalnirire care nu sunt urgente, , transportul in comun la orele de varf mai ales daca apartineti grupelor de risc (persoane in varsta, deficiente imunologice, patologie cardiaca, respiratorie sau metabolica (diabet).

2. Respectati igiena tusei sau stranutului (acoperiti nasul si gura).

3. Nu atingeti nasul, ochii, gura, fata (mai ales dupa contactul cu suprafete contaminate)
4. Nu stati in vecinatatea persoanelor care tusesc sau stranuta.

C. Oriunde si oricand:
1. (!!!) Nu uitati sa va spalati pe maini cu apa si sapun si/sau cu o solutie pe baza de alcool dupa tuse, stranut sau suflare a nasului, dupa ce ati luat contact cu orice suprafata contaminata, dupa curatenie si in mod regulat in timpul zilei.
2. Purtati o masca chirurgicala in caz de tuse.

Si poate macar acum parlamentarii vor adopta legea Ciuhodaru ce prevede predarea regulilor de igiena in toate scolile din Romania. Pentru a fi cu adevarat eficiente aceste reguli trebuie cunoscute precum alfabetul sau tabla inmultirii.

Retineti:

1. !!!Virusul rezista minim 30 de minute in aer dupa ce „sursa” infectiei nu mai este prezenta si 4 zile pe diferite suprafete. (!Iar legat de temperatura, virusul rezista la temperaturi de 36,6 grade Celsius circa trei zile pe sticla, textile, metal, plastic sau hartie. Peste 100 de infectii cu COVID-19 au fost confirmate in Singapore, o tara cu temperaturi ridicate. Zeci de alte infectii au fost raportate si in tari precum Brazilia, Argentina si Australia, unde este cald. Acestea sunt dovezi ca, totusi, virusului ii prieste vremea calda) Rezista mai mult de cinci zile pe piele (fata, maini) sau pe fluidele corporale (transpiratie, saliva etc.)

Citeste si articolul :   Bitcoin atinge un nou maxim depasind 50.000 USD, analistii il considera un avans istoric

2. Se poate transmite la o distanta de 4,5 metri de persoana infectata. Rata de transmisie 1 la 7. (Hu Shixiong de la Centrul de Control si Preventie din Provincia Hunan, a prezentat rezultatul unui studiu realizat pe pacientii unui autocar care a calatorit in China pe 22 ianuarie, momentul „zero” pentru declansarea noului coronavirus. „Pacientul zero”, infectat, a urcat in autobuz, fara a purta masca de protectie si fara a sti ca este purtator de COVID-19. Rezultatele analizei arata ca acesta a imbolnavit sapte persoane doar in timpul calatoriei (alti patru au fost depistati pozitiv dupa).

3. Trebuie sa ne pregatim si de valul doi al virusului. Vorbim, in acest caz, de un virus respirator, iar acest tip de virusi ne dau mereu batai de cap in timpul sezonului rece, din motive evidente”, a declarat, pentru CNN, Nelson Michael, medic specialist in boli infectioase al armatei americane.

4. Comisia Nationala de Sanatate din China a publicat un ghid pentru pacientii vindecati de coronavirus in care recomanda autoizolarea la domiciliu (in camere separate si bine ventilate si sa se spele frecvent pe maini) pentru 14 zile post-externare iar spitalele trebuie sa se pregateasca sa-i primeasca in termen de doua saptamani pentru o verificare a starii lor de sanatate.

Citeste si articolul :   Nou record de pacienti COVID-19 in sectiile ATI

Atentie, cu pandemia nu e de glumit. Dupa ce trece aceasta criza sper ca e clar ca sanatatea va fi prioritatea numarul 1 a Romaniei. Si ca spitalele regionale (proiectul meu blocat mereu de unii), se vor face cu maxima viteza. Cel de la Iasi prioritar. Va dati seama ce beneficiu enorm ar fi fost acum ca aceste spitale sa fie finalizate (asa cum Iasul l-ar fi putut avea din 2011 daca niste interese mizere nu l-ar fi distrus).”

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.