Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a anuntat vineri ca numarul persoanelor bolnave de COVID-19 a ajuns la 210.000 in toata lumea, potrivit EFE.
De asemenea, numarul deceselor a depasit pragul de 9.000 de morti, lansand un mesaj de avertisment tinerilor ca noul coronavirus poate fi la fel de periculos pentru ei.
“Nu sunteti invincibili, acest virus va poate conduce la spital timp de saptamani si poate chiar sa va ucida. Chiar daca nu va imbolnaviti, alegerile pe care le faceti in deplasarile voastre pot fi o problema de viata sau de moarte pentru altcineva”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, intr-o conferinta de presa online de la Geneva, potrivit Agerpres.
Multi tineri au impresia ca noul coronavirus afecteaza doar persoanele varstnice, dar nu si pe ei, a spus Ghebreyesus, cerandu-le sa-si limiteze viata sociala pentru a proteja persoanele cele mai fragile.
Publicitate
“Unul din lucrurile pe care le-am invatat este ca desi persoanele varstnice sunt cel mai dur afectate de maladie, tinerii nu sunt scutiti si o parte importanta din persoanele sub 50 de ani au trebuit sa fie spitalizate”, a declarat medicul etiopian.
Directorul OMS vorbeste de speranta dupa ce in epicentrul initial nu au fost raportate cazuri noi
Exemplul Wuhan, epicentrul epidemiei de coronavirus in China, unde niciun caz nou nu a mai fost inregistrat de joi, este o “speranta” pentru lume, a declarat vineri directorul general al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit AFP.
“Ieri, Wuhan nu a raportat niciun caz nou pentru prima data de la aparitia epidemiei”, si-a exprimat satisfactia seful OMS intr-o conferinta de presa online de la Geneva.
“Wuhan da speranta restului lumii aratand ca si cea mai grava situatie este reversibila”, a adaugat el.
Pentru a doua zi consecutiv, China nu a raportat vineri nicio contaminare locala noua, chiar daca numarul cazurilor importate a atins un nivel record (39).
De asemenea, potrivit directorului departamentului de boli infectioase de la Primul Spital Universitar din Beijing, Wang Guiqiang, citat de Xinhua, pana in prezent nu a fost raportat nici vreun caz nou de COVID-19 recidivanta, adica transmisa de pacienti care au fost testati din nou pozitiv dupa fusesera tratati.
Medicul a spus vineri intr-o conferinta de presa ca doua rezultate negative la teste de acid nucleic sunt necesare pentru ca pacientii sa poata fi externati si, in plus, dupa externare, este necesara o perioada de autoizolare la domiciliu, timp de 14 zile, pentru a se evita infectarea altor persoane, in cazul in care infectia recidiveaza.
Faptul ca virusul a inceput sa se raspandeasca in China a devenit subiectul celei mai recente dispute dintre Statele Unite si China, cele doua mari economii ale lumii.
Presedintele american Donald Trump a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, ca respecta foarte mult China si pe presedintele acesteia, Xi Jinping, dar este regretabil faptul ca virusul a inceput acolo si a scapat de sub control, dupa cum relateaza Reuters. La aceeasi conferinta de presa, secretarul de stat Mike Pompeo a spus ca intarzierea Beijingului in a face cunoscuta informatia a creat riscuri pentru oameni in lumea intreaga. El a precizat ca nu este vorba de a da vina pe cineva, dar guvernul chinez a fost primul care a stiut despre riscul prezentat de virus si i-a luat mult timp sa imparatseasca informatii vitale.
OMS a anuntat vineri ca numarul persoanelor bolnave de COVID-19 a ajuns la 210.000 in toata lumea, iar numarul deceselor a depasit pragul de 9.000 de morti, relateaza stirileprotv.ro.
Publicitate