Ce sa pui la radacina pomilor fructiferi, ca sa ai o recolta bogata de fructe. Secretul marilor gradinari

Fiecare gradinar isi doreste ca pomii sai fructiferi sa dea roade bogate si sanatoase. Dar ce secret stau in spatele recoltelor abundente si a pomilor vigurosi care sunt la inima gradinii perfecte?

Ei bine, unul dintre secretele celor mai priceputi gradinari este sa inteleaga importanta hranirii adecvate a radacinilor pomilor. Iar un ingredient magic, cunoscut doar de catre acesti experti, pare sa fie cheia succesului: micorizele.

Publicitate

Ce sunt micorizele si cum functioneaza?

Micorizele sunt o relatie simbiotica intre radacinile plantelor si ciupercile specifice, cum ar fi Glomus intraradices sau Rhizophagus irregularis. Aceste ciuperci formeaza o retea de filamente subterane numite hife, care se ataseaza de radacinile plantelor. Aceasta asociere aduce multiple beneficii plantelor, inclusiv o mai buna absorbtie a apei si a nutrientilor din sol.

Care este beneficiul pentru pomii fructiferi?

Micorizele pot imbunatati considerabil sanatatea si productia pomilor fructiferi. Ele extind capacitatea de absorbtie a radacinilor, permitand accesul la zone mai mari de sol si la nutrienti care altfel ar fi inaccesibili. Prin urmare, pomii isi pot creste radacinile mai adanc in sol si pot asimila mai multe substante nutritive, ceea ce duce la o crestere mai sanatoasa si la o recolta mai bogata.

Cum sa aplici micorizele la radacinile pomilor tai?

Exista mai multe moduri de a introduce micorizele in solul din jurul pomilor tai fructiferi. Una dintre cele mai populare metode este utilizarea unor produse comerciale care contin micorizele in forma de praf sau granule. Aceste produse pot fi simplu amestecate cu solul din jurul radacinilor pomilor.

De asemenea, poti opta pentru plante companion care contin natural micorizele, cum ar fi unele plante din familia leguminoaselor sau plantele medicinale precum menta sau lavanda. Plantarea acestor plante in apropierea pomilor poate promova dezvoltarea micorizelor in sol.

Concluzie

Micorizele reprezinta un secret pretios al gradinarilor experimentati, iar beneficiile lor pentru pomii fructiferi sunt incontestabile. Prin intelegerea si aplicarea acestui concept, poti imbunatati semnificativ sanatatea si productivitatea pomilor din gradina ta. Deci, nu subestima puterea micorizelor – ele ar putea fi cheia succesului pentru recolte abundente si pomii fructiferi sanatosi in gradina ta.

ALTE SFATURI:

Taierea adecvata a pomilor este esentiala pentru mentinerea sanatatii lor, prevenind bolile si facilitand accesul la lumina si aer, ceea ce se traduce intr-o productie mai mare de fructe.

Momentul potrivit pentru taiere

Cu toate acestea, trebuie sa fim atenti atunci cand efectuam taierile, deoarece o taiere incorecta poate afecta copacii, expunandu-i la riscul de boli si afectandu-le sanatatea. Este recomandabil sa asteptam pana in mijlocul lunii aprilie pentru a efectua taierile necesare.

Citeste si articolul :   Orez , fructe si inca 6 alimente pe care le spalam in mod gresit

Aplicarea ingrasamintelor este cruciala

Pe langa taiere, aplicarea ingrasamintelor este un alt pas esential pentru a ne asigura ca pomii sunt sanatosi si vigurosi. In acest sens, este important sa aplicam mulci in jurul bazelor pomilor pentru a controla buruienile si pentru a mentine umiditatea solului.

Protejarea pomilor tineri

In cazul pomilor tineri, este important sa-i protejam de vanturile puternice, instaland tarusi in functie de directia dominanta a vantului, dar fara a-i aseza prea aproape de trunchi pentru a evita deteriorarea radacinilor.

Fertilizarea este esentiala

Fertilizarea pomilor este, de asemenea, cruciala, recomandandu-se aplicarea de ingrasaminte organice in mod regulat, de doua ori pe an, in primavara si toamna. Totodata, aplicarea unui strat de compost in jurul bazelor pomilor contribuie la sanatatea si fertilitatea solului.

Combaterea daunatorilor

Dintre daunatorii care pot afecta pomii fructiferi se numara mustele, furnicile si paduchii de frunze, acestia avand un impact negativ in special asupra fructelor.

Protectia pomilor in perioada de dupa inflorire

Pentru a proteja pomii in perioada de dupa inflorire, este recomandat sa instalam benzi lipicioase pentru protectia copacilor, cum ar fi cele din gama Bio Plantella, echipate cu un lipici special in care daunatorii sunt prinsi. Aceste benzi ofera o modalitate eficienta si ecologica de a gestiona infestarile, asigurand sanatatea si fructificarea corespunzatoare a pomilor dumneavoastra.

Citeste si articolul :   Cand si cum se stropesc rosiile cu piatra vanata

Concluzie

Este esential sa luam masuri preventive pentru a ne asigura ca munca noastra in gradina va fi rasplatita cu o recolta bogata si sanatoasa in timpul verii.

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.