Femeile sunt primele afectate de cistita. Aceasta inflamatie a vezicii urinare se datoreaza unei infectii bacteriene. Desi nu este grava, este totusi important sa o tratezi din timp pentru a evita orice complicatii, si sa adoptam mijloacele adecvate de preventie pentru a preveni o recidiva care, in timp, poate deveni periculoasa.
Semne si simptome de cistita
Poate ca nu stiti, dar in 90% din cazuri, bacteria Escherichia coli este cauza acestei infectii ale tractului urinar . Acestea fiind spuse, inainte de a ne uita la mijloacele de tratament si prevenire, sa ne concentram mai intai pe semnele si simptomele cistitei . Observam:
Urina tulbure sau cu miros puternic.
Durere sau senzatie de arsura in timpul urinarii.
Publicitate
Presiune in partea inferioara sau mijlocie a abdomenului.
Indemnul de a urina frecvent.
Crampe in spate.
Factori de risc pentru cistita
Femeile sunt cele mai afectate. Acest lucru se datoreaza structurii anatomice a uretrei lor, care este destul de scurta si aproape de anus, ceea ce faciliteaza miscarea bacteriilor catre vezica.
Anumite situatii va expun un risc mai mare de a dezvolta aceasta infectie, inclusiv:
Sarcina (2 pana la 10% dintre femeile insarcinate sunt predispuse la cistita).
Menopauza.
Relatii sexuale.
Incapacitatea de a goli complet vezica urinara.
Utilizarea cateterelor urinare
Utilizarea diafragmei contraceptive.
Blocarea vezicii urinare sau a uretrei.
Diaree sau constipatie.
Pietre la rinichi.
Diabetul, din cauza prezentei zaharului in urina.
Tratament: cum sa tratezi cistita?
In ceea ce priveste tratamentul cistitei, medicii prescriu antibiotice. Totusi, un studiu realizat de Daniele Porru, specialist in urologie la policlinica San Matteo a relevat ca preocuparea cu acest tip de tratament este ca promoveaza fenomenul de rezistenta la antibiotice si deci riscul de recidiva.
Intr-adevar, antibioticele pot fi problematice. Daca ataca bacteria E. coli care este cauza infectiei, sunt afectate si bacteriile bune ale microbiotei. In plus, dupa cum a publicat in 2018 intr-un comunicat de presa al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), 8 pana la 62% dintre bacteriile E. coli responsabile de infectiile tractului urinar sunt rezistente la tratamentul cu antibiotice.
Cistita este grava?
Cistita nu este grava, dar poate duce la complicatii. Prin urmare, este recomandat sa-o tratati la timp pentru a preveni afectarea tractului renal.
Este cistita contagioasa?
Niciun risc de a o lua din toaleta sau la piscina! Cistita pur si simplu nu este contagioasa.
Publicitate