Planta alocasia (Alocasia) este considerata un reprezentant al familiei Aroid. Acest gen reuneste aproximativ 70 de specii care pot fi gasite in conditii naturale in partea tropicala a Asiei. Alocasia este cultivata doar ca planta ornamentala cu frunze, deoarece poate inflori in cultura numai in conditii de sera.
Scurta descriere a cultivarii
Inflorire . Alocasia este cultivata ca planta ornamentala cu frunze, deoarece atunci cand este cultivata acasa, infloreste extrem de rar.
Iluminare . Formele pestrite au nevoie de multa lumina stralucitoare, dar difuza, iar cele cu frunze verzi pot creste in usoara umbrire. Razele directe arzatoare ale soarelui pot dauna oricarei specii ale acestei plante.
Regimul de temperatura . In perioada primavara-vara – de la 23 la 25 de grade, in lunile de iarna – aproximativ 20 de grade, dar nu mai putin de 18 grade.
Publicitate
Udare . In timpul sezonului de vegetatie, apa trebuie sa fie din abundenta si numai dupa ce stratul superior al amestecului de sol s-a uscat. In sezonul rece, amestecul de pamant este umezit numai dupa ce au trecut 1-2 zile dupa ce suprafata sa s-a uscat.
Umiditatea aerului . Trebuie sa fie mare. Frunzisul trebuie umezit sistematic cu un pulverizator sau sters cu o carpa umeda.
Ingrasamant . In timpul sezonului de crestere, floarea este hranita o data la 15 zile, pentru aceasta se folosesc alternativ ingrasaminte minerale complexe pentru plante decorative cu frunze si materie organica.
Perioada de odihna . Incepe la mijlocul toamnei si se termina la inceputul primaverii.
Transplantarea . In timp ce planta este tanara, este transplantata in fiecare an, iar un tufis mai batran – 1 data la 2 sau 3 ani. Efectuati o astfel de procedura in primavara.
Amestecul de sol . Pamant de conifere, cu frunze si turba, precum si nisip (2:2:2:1). O mana de carbune este turnata in substratul finit.
Reproducere . Butasi si metoda semintelor.
Alocasia ingrijire la domiciliu
Alocasia trebuie cultivata intr-un loc bine luminat, in timp ce lumina trebuie sa fie difuza. Nu lasati razele directe ale soarelui sa loveasca floarea, pentru ca ii pot dauna. Un pervaz de est sau de vest este cel mai potrivit pentru cresterea acestuia, iar daca se alege o fereastra de sud pentru aceasta, planta va trebui sa fie umbrita de lumina directa a soarelui. Amintiti-va ca speciile pestrite sunt mai pretentioase la iluminare, deoarece in lipsa de lumina, frunzisul isi poate pierde culoarea spectaculoasa, iar formele cu frunze verzi pot fi cultivate atat intr-un loc bine luminat, cat si in usoara umbrire.
Regimul de temperatura
Nu permiteti alocasia sa fie expusa la curenti. In lunile de primavara si vara, temperatura aerului ar trebui sa fie in jur de 23–25 de grade.Iarna, asigurati-va ca camera nu este mai rece de 18 grade, iar planta se simte cel mai bine in aceasta perioada la o temperatura de aproximativ 20 de grade.
Udare
In timpul sezonului de crestere, planta are nevoie de udare regulata abundenta, care se efectueaza imediat dupa ce stratul superior al amestecului de ghiveci se usuca. Odata cu debutul toamnei, se efectueaza o reducere treptata a udarii, iar iarna, substratul din ghiveci trebuie umezit numai dupa ce au trecut una sau doua zile dupa ce stratul superior al amestecului de sol s-a uscat. Asigurati-va ca pamantul nu se usuca complet, totusi, apa stagnanta este, de asemenea, foarte daunatoare pentru floare. La 15 minute dupa udare, scurgeti din ghiveci excesul de apa acumulat acolo.
Umiditate
O planta de apartament ar trebui sa fie umezita sistematic (de preferinta in fiecare zi) cu o sticla de pulverizare folosind apa calda pentru aceasta, se recomanda, de asemenea, sa stergeti suprafata frunzisului cu un burete umezit, iar acest lucru se face la fiecare 3-4 zile.
Ingrasamant
Ingrasamantul de top se efectueaza numai in timpul sezonului de crestere in perioada primavara-toamna. Alocasia este hranita o data la 15 zile, iar in acest scop se utilizeaza alternativ ingrasamant mineral complex pentru plante decorative cu frunze si organice.
Transplantarea
Planta este transplantata primavara, in timp ce tufele tinere sunt supuse unei astfel de proceduri o data pe an, iar adultii – o data la 2 sau 3 ani. Ghiveciul trebuie sa fie inalt, la fundul lui trebuie facut un strat gros de drenaj, pe care sa poti folosi pietricele, argila expandata sau bucati de caramida. Un amestec de sol potrivit pentru transplant trebuie sa fie format din pamant cu frunze, turba si conifere, precum si nisip (2: 2: 2: 1). De asemenea, puteti utiliza un substrat format din gazon, humus si pamant cu frunze, precum si nisip si turba (2: 2: 2: 1: 1). Pentru ca sistemul radicular al tufisului sa sufere cat mai putin de stagnarea apei in amestecul de sol, se recomanda sa turnati in el o mana de carbune fin.
Publicitate