Cum sa gatesti orezul fara sa se lipeasca

Ai nevoie de o mica mana de ajutor? Cu sfaturile si trucurile noastre, vei deveni un adevarat profesionist in acest domeniu. Orezul tau va fi gatit la perfectiune fara sa se șipeasca .

De ce ramane orezul lipicios?

Stiati ca orezul contine doua tipuri de amidon: amiloza si amilopectina. Cantitatea fiecaruia dintre ele este diferita in functie de tipul de orez gatit si tot ea este cea care ii va determina textura odata gatita, fie ca este moale, cremos sau lipicios. Pe masura ce orezul se gateste, are loc un intreg proces: atunci cand caldura si lichidul intra in boabe, moleculele de amidon din interior se vor descompune apoi. Pe masura ce lichidul este absorbit, fiecare amidon va indeplini o sarcina specifica. Mai simplu spus, daca orezul tau iese moale, lipicios si cu cocoloaseb , aceasta este fie o dovada ca amidonul a acoperit boabele inainte de gatit, fie ca ai pus in oala mai multa apa decat ai nevoie. Ceea ce se intampla des, trebuie sa recunoastem.

Citeste si articolul :   5 sfaturi importante de la gradinari, pentru o tufa bogata - Uite cum se cultiva corect LEUSTEANUL

Cum sa ai un orez perfect gatit?

Daca doriti sa va impresionati oaspetii si sa pregatiti o nota de gatit fara cusur, astfel incat orezul sa aiba o textura suculenta, urmati pasii nostri .

In primul rand, o regula importanta de urmat: lasati orezul la inmuiat in apa aproximativ o ora inainte de gatit. Si asigurati-va ca adaugati suficienta apa.

Publicitate

Din cauza amidonului, apa va avea un aspect tulbure, acest lucru este normal, nu va faceti griji. Tocmai, trebuie sa arunci aceasta apa in chiuveta si sa clatesti cu grija boabele de orez pana se limpezesc complet.

Vine momentul gatirii: greseala comuna este sa fierbi orezul intr-o cratita umpluta cu apa . Acest lucru este gresit!  Dozajul este important: pentru a reusi  , proportiile trebuie sa fie adecvate. Retineti ca ar trebui sa folositi doua parti de apa pentru o parte de orez.

Fierbeti orezul intr-o cratita

Daca urmati cu pricepere aceasta dozare corecta, veti vedea ca orezul nu este nici dur, nici moale dupa ce a fost gatit. Ca bonus, boabele nu se lipesc intre ele.

Citeste si articolul :   Cum sa scapi de mirosul de mucegai din casa

Este clar ca aceasta metoda de gatit este valabila atat pentru orezul alb, cat si pentru orezul brun.

Prepararea orezului:  sfaturi pentru a preveni ca acesta sa fie prea lipicios

Una dintre cele mai mari calitati ale oricarui bucatar bun este sa stie sa prepare  orezul  cu o aroma deosebita si o textura spongioasa incomparabila.

Dozati orezul

A sti sa masori cantitatile de orez si apa pare o joaca de copii! De fapt, dozarea este regula de baza pentru gatirea perfecta a orezului. De exemplu, pentru a gati orez brun aveti nevoie de mult mai multa apa decat orezul alb. Dar, ca regula generala: pentru a gati 1 parte de orez, aveti nevoie de 2 parti de apa.

Clatiti orezul

Clatirea orezului inainte de gatit elimina excesul de amidon care se lipeste de el la exterior. Urmand aceste instructiuni, il veti preveni sa se lipeasca si sa devina lipicios in timpul gatirii.

Adaugati putin ulei de masline

O varianta incercata si testata: turnati cateva linguri de ulei de masline in oala cu apa. Acesta este trucul perfect pentru a preveni lipirea orezului de fund. Si, cireasa de pe tort, uleiul imbogateste mult si aroma retetei tale. Atentie, de indata ce incepe procesul de fierbere, adaugati imediat orezul spalat anterior.

Autor