Beneficiile bananelor pentru sanatate

Bananele contin o multime de nutrienti :

Banana este un fruct foarte dens in nutrienti , ceea ce inseamna ca ofera o multime de nutrienti intr-un volum mic. Banana uscata este mai bogata in nutrienti decat banana proaspata , dar este si mai calorica .

Bananele fac parte perfect dintr-o dieta de slabire deoarece sunt bogate in fibre, minerale si amidon rezistent : sunt, prin urmare, foarte satioase .

Contine  antioxidanti , ceea ce o  face eficienta in prevenirea cancerelor , in special a cancerului colorectal .

Are efecte antiacide si anti-ulceroase, care protejeaza mucoasa stomacului de inflamatie si care ar preveni ulcerul.

Zaharurile din banane sunt in mare parte amidon rezistent, care se comporta ca un carbohidrat „lent”, imbunatatind sensibilitatea celulelor la insulina si tinzand sa regleze zaharul din sange . Prin urmare, acest fruct este indicat persoanelor care sufera de diabet zaharat de tip 2 sau pre-diabet .

Este foarte bogat in potasiu , un mineral cunoscut pentru prevenirea si combaterea hipertensiunii arteriale si limitarea riscului de boli cardiovasculare.

Citeste si articolul :   9 simptome ale deficitului de vitamina C

Este bogat in beta-caroten (precursor al vitaminei A), contribuie la sanatatea pielii, la cresterea oaselor si a dintilor si protejeaza impotriva infectiilor.

Este bogat in magneziu, deci este un „anti-stres” natural foarte bun.

In timpul sportului

Foarte digerabila, bogata in carbohidrati si minerale, banana este fructul preferat al sportivilor! Bine de stiut: cu cat banana este mai coapta, cu atat este mai mare indicele glicemic , cu cat  este mai putin coapta, cu atat este mai scazut. Prin urmare, este intelept sa preferati o banana coapta inainte de exercitiu pentru efectul de stimulare, apoi o banana mai putin coapta dupa exercitiu, pentru recuperarea si reincarcarea rezervelor de glicogen. Bananele sunt, de asemenea, foarte bine dotate cu potasiu, un mineral esential pentru refacerea musculara, si cu magneziu, care este foarte eficient in limitarea crampelor.

In timpul sarcinii

Femeile insarcinate au nevoi calorice si nutritionale crescute, mai ales din al doilea trimestru. Dar ea sufera frecvent de tulburari digestive (greata, balonare) legate de hormoni precum si de locul pe care copilul il ia in burta, comprimand stomacul si intestinele. Bananele, foarte digerabile si bogate in carbohidrati, fibre si minerale ii vor oferi asadar energia si nutrientii necesari pentru a satisface nevoile lui si ale bebelusului. Este asadar un adevarat aliat al sarcinii!

Citeste si articolul :   Cel mai puternic antibiotic natural format din doua ingrediente

Cand vrei sa slabesti

Bogata in carbohidrati si calorii, banana trebuie deci exclusa in timpul unei diete? Nu, banana este cu siguranta un fruct dulce, dar are un numar mare de active nutritionale care o fac valoroasa ca parte a unei diete de slabire. Bogate in fibre, minerale si amidon rezistent, bananele pot satisface in mod eficient micile dureri de foame si va pot impiedica sa aveti pofta de un baton de ciocolata cu de 4 ori mai multe calorii. Bananele contin, de asemenea , triptofan , un aminoacid precursor al serotoninei, hormonul care care ne da starea de bine .

Bananele sunt bogate in calorii?

O banana de marime medie cantareste aproximativ 120g si furnizeaza aproximativ 100 de calorii, valoarea calorica medie a bananei fiind de 90 de calorii la 100g.

Autor