Pe langa faptul ca este bogat in fier, este si bogat in vitamine ( A, B9, C, K.. .), minerale (calciu, potasiu, magneziu, mangan…) si antioxidanti. Un adevarat cocktail de sanatate si bunastare de care am gresi sa ne lipsim organismul, pentru ca spanacul este cu adevarat o leguma care ne este buna.
Spanacul anticancer
Primul motiv excelent pentru a manca spanac: este un aliment care ne poate ajuta sa prevenim aparitia anumitor tipuri de cancer. Intr-adevar, spanacul contine atat antioxidanti (inclusiv luteina, zeaxantina, clorofila), oligoelemente, antiinflamatoare si sulforafan , un agent anticancerigen care protejeaza ficatul, plamanii, sanii, colonul si ovarele.
Spanacul pentru un par frumos
Mancand spanac in mod regulat pentru a avea o piele stralucitoare si un par stralucitor, rareori ne gandim la asta. Spanacul contine vitamina A, un nutrient cheie care contribuie la producerea de sebum si la reinnoirea celulelor; inclusiv celulele parului si ale pielii.
Spanacul pentru oase puternice
Pentru a ne ajuta sa mentinem o densitate osoasa buna (si, prin urmare, sa reducem riscul de osteoporoza si fractura), nu ar trebui sa ezitam sa adaugam spanac in meniurile noastre.
Publicitate
Intr-adevar, bogat in vitamina K, magneziu, calciu si potasiu, spanacul este aliatul oaselor puternice si sanatoase! Pentru a intari tesutul osos, nimic ca spanacul crud sau fiert.
Spanacul, bun pentru ochi
Daca spanacul ne ajuta sa fim atenti, este pentru ca contine zeaxantina si luteina; pigmenti vegetali care fac parte din familia carotenoidelor, care probabil nu ne vorbesc prea mult, dar care ajuta la combaterea degenerescentei maculara legata de varsta (AMD) si a cataractei.
Pentru a profita din plin de aceste beneficii , este mai degraba indicat sa consumati frunze mature si nu lastari tineri.
Spanacul, excelent suprimant apetitului
Spanacul este o leguma bogata in fibre. Insa fibrele, dupa cum stim bine, au particularitatea de a ne „bloca” atunci cand le inghitim… si deci de a reduce senzatia de foame pe termen mai mult sau mai putin lung.
Un studiu american recent a aratat ca dupa ce a consumat doar 5 grame de spanac, o persoana nu a mai vrut sa manance mai mult de doua ore!
Spanac impotriva astmului
Mai multe studii tind sa arate ca consumul de alimente bogate in beta-caroten (cum ar fi spanacul de exemplu!) ar reduce riscul de a dezvolta astm.
In plus, un alt studiu datand din 2006 a demonstrat ca consumul de legume cu frunze verzi (din care spanacul este evident o parte) ar putea reduce riscul de a suferi de astm la adulti.
Spanacul, pentru a lupta impotriva anemiei
Chiar daca spanacul ramane mai putin bogat in fier , cantitatea de fier pe care o contine este destul de interesanta.
Acesta este motivul pentru care persoanele predispuse la anemie (lipsa globulelor rosii in sange) si carente de fier sunt sfatuite sa consume spanac in mod regulat.
Spanacul, aliati ai inimii
Spanacul este o leguma bogata in vitamina K si potasiu. Cu toate acestea, potasiul este un mineral care a fost asociat cu o reducere a riscului de atac de cord, o scadere a hipertensiunii arteriale si o reducere a riscului de boli cardiovasculare.
Ca sa nu mai vorbim de faptul ca vitamina K este un aliat valoros in prevenirea coagularii sangelui in artere.
Spanacul pentru a ne stimula sistemul digestiv
Daca spanacul este bun pentru sistemul digestiv, se datoreaza bogatiei in betaina; un compus bogat in azot care contribuie la buna functionare a ficatului.
In plus, spanacul este o leguma verde bogata in clorofila, un pigment care are proprietati de curatare ideale atunci cand dorim sa restabilim ordinea in sistemul nostru digestiv.
Publicitate