Ar trebui sa turnati ulei intr-o tigaie fierbinte sau rece? Un detaliu care face toata diferenta

Adaugarea uleiului in tigaie la momentul potrivit va va scuti de unele dezamagiri culinare.

De ce trebuie sa turnati uleiul de gatit la momentul potrivit in tigaie?

Cu totii avem obiceiurile noastre in bucatarie si continuam sa le perpetuam pentru ca credem ca sunt cele mai bune. Dar daca uneori te intrebi de ce felul tau de mancare nu este atat de gustos pe cat ti-ai fi dorit, problema ar putea sta intr-un gest „banal” dar  atat de important: adaugarea uleiului in tigaie cand gatesti. Si pe buna dreptate, una dintre cele mai frecvente greseli in bucatarie este sa turnati ulei intr-o tigaie care este inca rece.

Turnarea uleiului in tigaie la momentul potrivit va crea reactia potrivita. Acest rezultat este denumit in mod obisnuit „reactia Maillard”. Datorita acestuia din urma, la suprafata alimentelor se va forma o frumoasa „crusta” aurie, dandu-i un aspect crocant. Astfel, la prepararea unei fripturi, bucata de carne va fi tare la exterior si frageda la interior.

Articolul continuă după reclame

Pentru a realiza aceasta gatire, retineti ca tigaia trebuie sa fie suficient de fierbinte inainte de a turna uleiul . Dar asta nu este tot, turnand uleiul intr-o tigaie incinsa, vei preveni ca  mancarea sa se lipeasca. Ideal este asadar sa asteptati pana cand tigaia este fierbinte, astfel incat sa fie impregnata corespunzator cu ulei pentru a obtine o gatire uniforma in final. Acesta este, de asemenea, modul in care uleiul va actiona ca o bariera de protectie, facilitand gatitul si imbunatatind aroma preparatului dumneavoastra.

Cum sa gatesti cu succes intr-o tigaie?

Una dintre cele mai recomandate este folosirea unui ulei sau grasime adecvat metodei de gatit in cauza. Vei avea de ales intre ulei de masline, ulei de floarea soarelui, unt clarificat, ulei de cocos sau ulei de arahide. Uleiul de floarea soarelui este, de asemenea, o alternativa, dar ramane nerecomandat deoarece este slab echilibrat in omega 3 si omega 6.

Celalalt truc consta in calitatea tigaii folosite. Chiar si fiind de foarte buna calitate, trebuie sa aveti in vedere ca teflonul nu trebuie deteriorat, deoarece este daunator sanatatii dumneavoastra. Asa ca evitati buretii aspri atunci cand curatati tigaile, deoarece le pot zgaria.

De asemenea, evitati sa va ardeti mancarea. Cel mai bine este intotdeauna sa urmariti gatitul pentru a preveni ca felul de mancare sa nu se carbonizeze.

Aceste sfaturi sunt relativ usor de pus in practica. Cert este ca va vor permite sa obtineti preparate mai gustoase si „mai sanatoase”.

Autor