Care sunt beneficiile vitaminei B12?

Vitamina B12 este o vitamina absolut esentiala pentru functionarea organismului uman. Intr-adevar, rolul sau este esential pentru asigurarea functiilor normale ale organismului. Ca toate vitaminele din grupa B, este, de asemenea, esentiala in producerea de energie.

Functia creierului

Numita si „ cobalamina ”, vitamina B12 este deosebit de importanta pentru functiile cognitive. Prin acestea, intelegem in special functiile de perceptie, atentie/concentrare, memorie, abilitati motorii, limbaj si rationament. Vitamina B12 actioneaza ca un protector al creierului si o deficienta poate induce aparitia unor tulburari neurologice si a urmatoarelor probleme:

Dezvoltare fetala slaba (in caz de deficienta la femeile insarcinate)

Lipsa serotoninei (numita hormonul fericirii, serotonina este un neurotransmitator care actioneaza in special asupra reglarii dispozitiei si emotionalitatii, asupra somnului, tulburarilor sexuale si alimentare si depresiei).

Publicitate

Functionarea defectuoasa a neuronilor (exista astazi o corelatie intre lipsa vitaminei B12, boala Alzheimer si pierderea memoriei). Cu cat individul este mai in varsta, cu atat nivelul vitaminei B12 este mai scazut, in special datorita slabirii sistemului digestiv care nu mai sintetizeaza vitamina in mod corect.

Formarea ADN-ului

Vitamina B12 si acidul folic sunt esentiale pentru sinteza ADN-ului si inmultirea celulelor. Este necesar pentru formarea mielinei, teaca protectoare care imbraca sistemul nervos central si periferic: creierul, maduva spinarii, nervii senzitivi si motori.

Citeste si articolul :   5 beneficii ale rodiei pentru sanatate

De asemenea, de stiut: vitaminele B2, B3 si calciul sunt esentiale pentru metabolismul vitaminei B12 . De aici interesul anumitor complexe multivitaminice, care sunt mai eficiente in cazul unei deficiente.

Sanatatea inimii

Beneficiile vitaminei B12 se refera si la sanatatea cardiovasculara . O deficienta de B12, chiar usoara, creste riscul de boli de inima, in urma cresterii nivelului de homocisteina din sange, pe care unele publicatii medicale o numesc „noul colesterol”.

Formarea hemoglobinei

Vitamina B12 este esentiala pentru formarea globulelor rosii. Cea mai frecventa cauza a „anemiei pernicioase” este incapacitatea de a absorbi vitamina B12 din alimente.

Motivele absorbtiei slabe a vitaminei B12

Acum ca intelegem mai bine la ce este vitamina B12 benefica , cum ramane cu prezenta ei suficienta in organism? In majoritatea cazurilor, o dieta echilibrata ofera suficienta vitamina B12. Insa dupa varsta de 50 de ani, asimilarea ei  devine mai dificila, de unde si importanta folosirii suplimentelor alimentare in anumite perioade ale vietii sale.

Factorul intrinsec este o molecula secretata in stomac, care permite ca vitamina B12 sa fie absorbita in intestinul subtire prin legarea de acesta. Pentru ca legatura dintre factorul intrinsec si B12 sa aiba loc, in stomac trebuie sa predomine un grad normal de aciditate. Lipsa factorului intrinsec duce la malabsorbtia vitaminei 12, deficiente si riscuri de anemie pernicioasa sau anemie Biermer.

Citeste si articolul :   Dr. Adina Cojocaru, revoltata: "Starea se deterioreaza brusc, au nevoie de oxigen si apoi ajung la ATI. Cum facem cu ei domnule doctor Bittman? Doamna doctor Corina Chiriac? "

Aproape doua treimi din deficientele de vitamina B12 la varstnici se datoreaza lipsei de aciditate gastrica. Cu cat imbatranim, cu atat stomacul secreta mai putin acid gastric si factor intrinsec.

Boala cronica intestinala impiedica, de asemenea, trecerea vitaminei B12 prin peretele intestinal. Este cazul bolii Crohn, al colitei ulcerative sau al bolii celiace.

In cazul anumitor interventii chirurgicale pe stomac sau intestinul subtire, pacientilor li se administreaza suplimente de vitamina B12 pentru prevenire.

Deficiente legate de dieta

Intrucat sursele de B12 in stare naturala de vitamina sunt esential animale (carnuri, fructe de mare, carne, peste, oua si anumite branzeturi), vegetarienii stricti care nu consuma proteine animale pot suferi de anemie, pe termen lung, daca o fac. nu isi acopera nevoile de B12. Principalul simptom al anemiei este oboseala fizica.

Vitamina B12 si laptisor de matca

Foarte cautat de iubitorii de medicina naturista, laptisorul de matca (la borcan, 100% natural sau sub forma de capsule) este interesant pentru ca este o sursa naturala de vitamine B12, dar si multe alte vitamine (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12, A, C, D, E), aminoacizi si minerale. Ca atare, constituie un “cocktail” complet, o adevarata cura de vitamine naturale , care va sustine organismul in momentele in care are nevoie de el.

Citeste si articolul :   9 simptome ale alergiei la lapte

De exemplu :

Vitamina B1 (Tiamina), care contribuie la functionarea normala a inimii, la metabolismul energetic normal, la functionarea normala a sistemului nervos si la functiile psihologice normale.

Vitamina B2 (Riboflavina), care contribuie la vederea normala, metabolismul energetic normal, mentinerea normala a globulelor rosii, mentinerea pielii si mucoaselor normale, metabolismul normal al fierului, protectia sangelui ADN, proteinele si lipidele stresului oxidativ si reducerea oboselii.

Vitamina B3 (Niacina), care contribuie la functionarea normala a sistemului nervos, la functiile psihologice normale, la metabolismul energetic normal, la mentinerea pielii normale si la reducerea oboselii.

Vitamina B5 (Acid pantotenic), care contribuie la performanta normala a creierului, la metabolismul energetic normal, la sinteza si metabolismul hormonilor steroizi, Vitamina D si anumiti neurotransmitatori si la reducerea oboselii.

Vitamina B9 (Folacin), care contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar, la sinteza normala a aminoacizilor, la formarea normala a sangelui, la functiile psihologice normale si la reducerea oboselii.

Publicitate

Autor