Faina alba: pericole pentru sanatate
Faina alba exista peste tot, fie in prajituri, paste sau paine. Cu toate acestea, nu este lipsita de riscuri pentru sanatate. Intr-adevar, acest ingredient nu contine nutrienti. Mai rau, sunt adaugate mai multe ingrediente pentru a da acel aspect alb ca si creta, carbonat de amoniu sau bromat de potasiu. Acesta din urma este clasificat drept posibil cancerigen pentru oameni conform Agentiei Internationale pentru Cercetare a Cancerului (IARC).
Cu toate acestea, exista si alte alternative care va vor ajuta sa inlocuiti acest aliment.
Faina de cocos
Faina de cocos este o pulbere obtinuta din coaja solida de nuca de cocos. Acesta este mai intai uscat, degresat si macinat pentru a lua forma de faina. Este bogat in fibre alimentare (mai mult decat taratele de grau, semintele de in sau prunele uscate) si are un continut mai mic de acizi grasi decat uleiul de cocos sau untul de cocos. Este bogat in proteine (20%), nu contine gluten, nici colesterol, deci este ideal pentru persoanele care sufera de boala celiaca. Puteti folosi aceasta faina pentru a pregati aluatul de pizza sau prajiturile.
Faina de castane
Faina de castane este una dintre cele mai utilizate fainuri fara gluten, este bogata in fibre si previne tulburarile digestive. In plus, are un continut ridicat de nutrienti precum mangan (59%), fosfor, cupru (25%), fier, vitamina C (43%), B1, B6 (25%) si B2 care intaresc sistemul imunitar si promoveaza buna functionare a organismului. Totusi, aceasta faina are un gust foarte puternic, asa ca o poti amesteca cu faina de porumb.
Faina de migdale
Faina de migdale este bogata in proteine si nu contine gluten, este perfecta pentru a va pregati produsele de patiserie. Migdalele sunt bogate in antioxidanti si ajuta la scaderea nivelului de colesterol rau (LDL) din sange. In plus, sunt bogate in acizi grasi nesaturati care ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare si la cresterea nivelului de colesterol bun. Aceasta faina contine si alti nutrienti precum mangan, cupru, magneziu, fosfor, vitamina B2, E si B3. Asa ca nu ezitati sa-o consumati.
Faina de manioc
Aceasta faina provine din manioc, un tubercul cu multe beneficii pentru sanatate. Intr-adevar, aceasta faina este bogata in fibre alimentare care ajuta la ameliorarea si prevenirea problemelor digestive precum liftingul gastric, balonarea si arsurile la stomac. De asemenea, este recomandat persoanelor alergice la gluten. Cu toate acestea, maniocul crud contine un compus numit cianura care poate fi toxic pentru sanatate. Prin urmare, este indicat sa-l curatati, sa-l spalati si sa-l lasati sa fermenteze in apa pentru a scapa de compusii toxici. Puteti pregati prajituri cu aceasta faina.