5 cele mai periculoase alimente pentru ficat

Ficatul este cel mai important organ din corpul uman, care curata sangele de toxine, otravuri si alergeni. Ficatul este unic prin faptul ca este capabil sa se curete si sa se regenereze. Cu toate acestea, in ciuda rezistentei sale, poate esua.

In acelasi timp, primele etape ale bolii sunt complet asimptomatice, dar exista unele semne care indica probleme cu ficatul. Aceasta este greutatea in hipocondrul drept, oboseala crescuta, scaderea performantei, probleme de somn, lipsa poftei de mancare, greata si amaraciune in gura. La primele afectiuni, este mai bine sa consultati imediat un medic.

Alcool

Cel mai mare rau pentru ficat este, desigur, alcoolul. Acest lucru este cunoscut de multi. Bauturile alcoolice fac ficatul sa functioneze cu o incarcare dubla. Si daca alcoolul este combinat cu bauturi carbogazoase, atunci incarcatura creste si mai mult.

Datorita alcoolului etilic, hepatocitele mor (celulele parenchimului hepatic, care reprezinta 60% pana la 80% din masa organului), procesele redox sunt perturbate si se acumuleaza un produs de descompunere toxic al alcoolului. Ca urmare, se dezvolta inflamatia si incepe inlocuirea celulelor hepatice cu tesut conjunctiv, iar organul in sine creste in dimensiune.

Consumul excesiv de alcool provoaca ciroza hepatica.

Sare

Potrivit unui studiu realizat de oamenii de stiinta , consumul excesiv de sare dauneaza ficatului. Un exces din acest produs creste moartea celulara si creste riscul de a dezvolta fibroza.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), nu pot fi consumate mai mult de 5 grame de sare de masa pe zi. Dar, de regula, in dieta umana, este mai frecventa decat ar parea. La urma urmei, oamenii obtin cea mai mare parte a sarii din alimente gata preparate si procesate. De exemplu, este ascuns in carnati, afumaturi, branzeturi, conserve, chipsuri si multe alte produse.

Zahar

Zaharul este, de asemenea, rau pentru sanatatea ficatului. La urma urmei, se gaseste in aproape fiecare produs. Zaharul se gaseste in sosuri,   lactate, paine, sucuri din magazin, mic dejun instant, ca sa nu mai vorbim de deserturi (produse de patiserie, prajituri). Bauturile carbogazoase sunt deosebit de daunatoare. Combinatia de gaze, zahar si coloranti este o lovitura tripla pentru ficat.

Citeste si articolul :   11 remedii naturale eficiente pentru intepaturile de tantari

Consumul excesiv de zahar creste sarcina asupra ficatului, impiedicand astfel functionarea acestuia. Cu cat mananci mai multe dulciuri, cu atat corpul tau produce mai multa insulina. Cu excesul sau, este rezervat in grasime. In celulele ficatului, pur si simplu nu exista intotdeauna suficient spatiu pentru glucoza, motiv pentru care este procesata in grasime. Este considerat unul dintre factorii de risc pentru boala ficatului gras.

Alimente grase

Afectarea ficatului, vezicii biliare si tractului biliar este cauzata si de alimentele bogate in grasimi, care ingreuneaza ficatul si stomacul. Prin urmare, merita sa monitorizati cantitatea de consum de grasimi animale si vegetale. Acestea includ untura, carnati, unt, rata si porc, precum si bulion gras, semifabricate, prajituri, produse de patiserie, produse din faina si multe altele. Este deosebit de daunator atunci cand alimentele grase sunt prajite. Cel mai bine este sa gatiti sau sa coaceti mancarea.

Nu este recomandat sa consumati foarte multe chipsuri si cartofi prajiti, care, prajiti, elibereaza toxine foarte periculoase.

Citeste si articolul :   Alimente care ajuta la scaderea tensiunii arteriale

Mancare la conserva

Conservele afecteaza negativ functionarea ficatului, deoarece contin o cantitate mare de substante nocive, uleiuri, otet si sare. Potrivit expertilor, la majoritatea alimentelor conservate se adauga 1,5-2% sau mai mult din sare de masa. Se dovedeste ca o conserva de peste, carne sau legume acopera necesarul zilnic de sodiu. De aceea nu sunt recomandate nici persoanelor cu probleme gastro-intestinale, boli cardiovasculare si afectiuni ale sistemului genito-urinar.

Dauna este si consumul excesiv de conserve de fructe (ananas, caise, capsuni). Contin o cantitate mare de zahar si sirop de zahar, care loveste ficatul si silueta.

O dieta sanatoasa si echilibrata este esentiala pentru mentinerea sanatatii ficatului. Adauga mai multe legume, fructe, cereale in dieta ta, reduce sau elimina complet dulciurile si alcoolul.

Publicitate

Autor