Rolurile pe care le joaca potasiul sunt multe si variate si efectele unei deficiente a acestui mineral pot fi la fel de variate. Iata 8 semne care ar putea insemna hipokaliemie, o deficienta semnificativa de potasiu.
1. Oboseala si slabiciune
Cand va simtiti obosit chiar si dupa o noapte de somn completa, va simtiti lent si letargic in timpul zilei si nu stiti de ce , poate fi din cauza lipsei de potasiu. Oboseala este unul dintre cele mai frecvente simptome ale hipokaliemiei.
2. Crampe musculare
Potasiul joaca un rol esential in contractia musculara. Astfel, o deficienta ar putea fi responsabila pentru tetania dureroasa si involuntara a muschilor. Crampele sunt adesea asociate cu deficiente de minerale, inclusiv potasiu, calciu sau magneziu.
3. Probleme digestive si constipatie
Potasiul joaca o functie esentiala in digestia noastra, permitand creierului sa trimita semnale catre muschii aflati in sistemul digestiv. Cand sunt prezente in cantitati insuficiente, aceste semnale incetinesc, ceea ce se poate manifesta sub forma de constipatie sau balonare.
4. Probleme cu inima
O tulburare de ritm cardiac poate insemna o deficienta de potasiu. Daca aveti aritmie sau palpitatii ale inimii, aceasta poate fi din cauza hipokaliemiei.
5. Furnituri si amorteli
O doza adecvata de potasiu in organism este legata de buna functionare a sistemului nervos. Prin urmare, o deficienta de potasiu poate provoca furnicaturi, amorteala si dureri musculare.
6. Dificultate la respiratie
In cele mai extreme cazuri, o deficienta severa de potasiu poate provoca dificultati de respiratie. Daca aceasta deficienta nu este tratata, poate duce la stop respirator.
7. Probleme de tensiune arteriala
Potasiul ajuta la reglarea fluxului sanguin. Prin urmare, o scadere a potasiului in sange ar putea avea efecte asupra tensiunii arteriale. Potrivit unui articol , mineralul are un efect hipotensiv, mai ales la persoanele cu aport excesiv de sodiu.
8. Stare de rau si greata
Daca va simtiti rau, aveti greata si sunteti brusc slabit, acest lucru se poate explica prin hipokaliemie. Unele dintre aceste simptome pot fi legate de probleme digestive.
Pentru a preveni o deficienta de potasiu, se recomanda ca un adult sa ingereze aproape 4700 mg de potasiu pe zi. Aceste nevoi variaza in functie de starea dumneavoastra si pentru copii, nu ezitati sa cereti sfatul medicului dumneavoastra.
In ceea ce priveste sursele naturale de potasiu, acestea sunt diverse si variate. Iata cateva dintre ele si continutul lor de potasiu:
– Fasole alba fiarta: 1061 mg de potasiu intr-o cana de fasole
– Cartof cu coaja, copt: 530 mg de potasiu la 100 g de cartof
– Piure de rosii: 580 mg de potasiu pentru o jumatate de cana
– Banana: 422 mg de potasiu per banana de marime medie
– 70% ciocolata neagra: 218 mg potasiu pentru 30 g ciocolata neagra
Prudenta :
Fiti constienti de faptul ca prea mult potasiu in organism este la fel de daunator si poate provoca hiperkaliemie. Mancati o dieta echilibrata si nu ezitati sa consultati medicul pentru mai multe informatii.
Publicitate