Stiti ca planta de capsun este o planta foarte pretentioasa care necesita fertilizare specializata pentru a avea o recolta mare si a beneficia de fructele ei sanatoase si gustoase. Cu forma ei draguta de inima , capsunul nu este atat de complicat de cultivat, este totusi necesar sa il ingrijesti corect. In mod ideal, tufisurile ar trebui fertilizate cu iod in aprilie sau mai. Acest lucru va permite plantei de capsun sa aiba suficient iod pentru tot sezonul.
Aceasta substanta este potrivita in mare masura pentru alungarea mucegaiului cenusiu care se aseaza pe frunze, dar si pentru alungarea parazitilor. Intr-adevar, mirosul de iod actioneaza ca un puternic respingator pentru anumite insecte daunatoare. Cu toate acestea, nu este foarte eficient in prevenirea anumitor boli fungice.
Cum sa stimulezi cresterea capsunilor tale?
Iata o formula nutritiva pe baza de iod pentru a-ti uda capsunile si a beneficia de fructe dulci delicioase!
Vei avea nevoie:
Publicitate
10 litri de apa
10-20 picaturi de tinctura de iod
Pregatirea
Se dizolva 20 de picaturi de tinctura de iod in apa si se amesteca bine. Se toarna 1 litru de solutie de iod sub fiecare tufis.
Inainte de a hrani capsunile cu iod, de multe ori este indicat sa stropiti tufele cu putina cenusa. Retineti ca iodul este deosebit de eficient in a indeparta toti daunatorii, cum ar fi paianjenul rosu si phytophthora.
Fertilizarea capsunilor
Pentru a efectua fertilizarea foliara prin pulverizare se prepara o solutie din 10 picaturi de tinctura de iod si 10 litri de apa.
Puteti planta capsuni in sol deschis primavara si toamna. Temperatura minima a aerului ar trebui sa fie de plus 15°C, indiferent de ora din zi.
Daca exista o amenintare de inghet tarziu, acoperiti capsunile cu folie de plastic sau radacina va ingheta. Expertii recomanda plantarea de primavara de la sfarsitul lunii martie pana la mijlocul lunii aprilie, in functie de regiunea tarii.
La semanatul de primavara, prima recolta completa poate fi culeasa in anul urmator, deoarece va dezvolta un sistem puternic de tufisuri si radacini in sezonul curent.
Plantarea de toamna este recomandata de la sfarsitul lunii august pana la mijlocul lunii septembrie, ceea ce va permite plantelor sa se inradacineze complet si sa se pregateasca pentru iernare.
Capsunile au nevoie de sol fertil, nisipos. Pentru a profita de toate aromele sale, capsuna are nevoie de mult soare. Fiind foarte fragila , trebuie manevrata cu mare delicatete: se poate culege odata ce se desprinde de tulpina si este mai bine sa o mancati repede inainte sa putrezeasca!
Selectia de rasaduri
In primul rand, trebuie sa selectati material saditor de inalta calitate. Mizati doar pe rasaduri puternice si sanatoase, capabile sa construiasca un sistem de radacina puternic si sa formeze o planta cu drepturi depline. Prin urmare, atunci cand cumparati, este important sa acordati atentie urmatorilor indicatori:
Semanatul de primavara nu trebuie sa aiba pete pe frunze, acest lucru este permis doar la insamantarea de toamna.
Daca observati pete galbene pe frunze, poate fi un semn al unei boli fungice infectioase.
Rasadurile ar trebui sa aiba o culoare verde inchis.
Lastarul principal cu muguri trebuie sa aiba o grosime de cel putin 7 mm.
Lungimea sistemului de radacina deschisa este de 7-8 cm, varfurile radacinilor trebuie sa fie clar vizibile prin gaurile de drenaj.
Patul de capsuni ar trebui sa fie amplasat intr-un loc ferit de curenti, dar pentru ca iarna sa poata forma un strat de zapada inalt de aproximativ o jumatate de metru. Primavara si vara, ar trebui sa fie complet iluminat .
Pentru a preveni deteriorarea calitatii fructelor si pentru a evita deteriorarea din cauza bolilor fungice si virale, expertii recomanda replantarea capsunilor intr-un loc nou la fiecare trei ani si replantarea soiurilor dupa doi ani.
Publicitate