De ce frunzele plantelor devin galbene?

Desigur, cel mai frecvent motiv pentru ingalbenirea frunzelor, pe care il stim cu totii, este sezonier: sosirea toamnei le face sa se ingalbeneasca si sa cada. Prin urmare, este un fenomen natural dincolo de controlul nostru. Cu toate acestea, exista inca multi alti factori pe care ii banuim mai putin: deficit de nutrienti, udare in exces, locatie necorespunzatoare , boli, curenti. Din fericire, cateva gesturi simple si obiceiuri bune pot anticipa problema si pot evita acele pete galbene.

Udarea plantelor

Udarea excesiva este una dintre cele mai frecvente probleme care poate duce la ingalbenirea frunzelor.

Trebuie sa stiti ca plantele nu seamana: fiecare planta este unica si necesita ingrijire speciala. Spre deosebire de altele, unele plante nu suporta multa apa. De asemenea, cu cat le udati mai mult, cu atat radacinile lor incep sa putrezeasca, ceea ce duce la ingalbenirea rapida a frunzelor.

Pentru a rezolva aceasta problema, indepartati imediat apa statatoare si schimbati cantitatea de apa cu care udati de obicei planta.

Verificati in acelasi timp daca s-au dezvoltat ciuperci patogene: le puteti combate cu un amestec de apa si bicarbonat de sodiu pe care il puteti pulveriza direct pe planta.

Bicarbonatul de sodiu va actiona ca un fungicid natural. Aceasta pulbere alba este adesea folosita pentru a proteja culturile impotriva ciupercilor si a altor substante nedorite care invadeaza plantele. Bicarbonatul previne in special bolile fungice ale plantelor, cum ar fi mucegaiul .

Lipsa nutrientilor

Adesea planta, mai ales daca este o planta ornamentala, are deficit de azot. In acest caz, remediul este fertilizarea in sol care nu este umed.

Deficitul de fier este mai frecvent la alte plante. Retineti ca fierul afecteaza productia de clorofila si, in absenta acesteia, pigmentul verde se pierde, ceea ce face ca frunzele sa se ingalbeneasca sau chiar sa se albeasca.

Puteti remedia acest lucru prin pulverizarea plantei cu solutii de chelat de fier sau prin alegerea unui sol mai putin acid pentru planta.

Apa

Ti-ai udat plantele cu apa de la robinet? Ei bine, sunt sanse ca,  calcarul sa fi transformat aciditatea sau compozitia solului.

Citeste si articolul :   5 ingrasaminte naturale pentru fertilizarea plantelor

Soarele

Frunzele galbene pot fi, de asemenea, efectul expunerii excesive la soare.

Adesea acest lucru se poate datora plasarii plantei langa o fereastra, sticla poate amplifica razele soarelui si poate deteriora frunzele. In acest caz, puteti gasi pur si simplu un loc mai racoros si mai umbrit pentru planta dvs.

Lumina

Fiecare specie de plante are propriile cerinte de lumina. Unele, precum muscatele, le place lumina, altele, precum hortensiile, prefera umbra partiala.

Cu toate acestea, de obicei, atunci cand planta nu primeste suficienta lumina, nu produce clorofila si, ca urmare, frunzele devin galbene. Pentru a remedia acest lucru, trebuie doar sa plasati planta intr-un loc mai luminos.

Vantul

Unele plante, in special plantele ornamentale, nu suporta prea mult vant sau curenti de aer.

Frunzele mai mici, proaspat aparute, sunt cele mai delicate si au nevoie de protectie.

Este suficient sa mutati planta intr-un loc mai putin expus la vant, astfel incat frunzele sa-si recapete culoarea naturala.

Citeste si articolul :   Ai auzit de uleiul de onagrul? Are efecte deosebite asupra organismului si nu numai

Daunatori

Frunzele galbene pot fi cauzate si de prezenta daunatorilor pe planta dumneavoastra. Cele care provoaca in mod normal ingalbenirea frunzelor sunt insectele  si acarienii.

Puteti alunga acesti daunatori prin diferite metode naturale. Una dintre cele mai eficiente este sapunul de Marsilia si apa , pulverizati amestecul direct pe planta folosind o sticla de pulverizare. Insecticid natural, acest sapun popularizat de bunicile noastre, este deosebit de potrivit pentru a indeparta multe substante nedorite precum paduchii si afidele. De asemenea, este eficient impotriva infestarii cu insecte care provoaca boli fungice, cum ar fi mucegaiul de funingine.

De asemenea, poti opta pentru ulei de seminte de in, care poate fi aplicat pe planta cu ajutorul unui pulverizator sau a unei dischete  de bumbac inmuiata. Acest produs 100% natural cu proprietati protectoare, care este folosit in general pentru intretinerea lemnului, este foarte eficient in a tine departe daunatorii.

Publicitate

Autor