7 alimente bogate in zinc si beneficiile lor

Zincul se gaseste de obicei in muschi, oase, creier, rinichi si ficat, fiind un oligoelement esential pentru reactiile enzimatice ale organismului si pentru buna dezvoltare a sistemului imunitar, printre altele.

In acest articol va vom explica utilitatea zincului, principalele sale beneficii si cantitatile de care are nevoie organismul nostru, precum si cele mai bune 7 alimente bogate in zinc.

La ce foloseste zincul?

Zincul este un oligoelement. Aceasta inseamna ca, in ciuda importantei sale pentru sanatate, avem nevoie doar de cantitati foarte mici din acest mineral.

Zincul este un mineral esential pentru functionarea normala a celulelor din corpul nostru. Participa la formarea tesuturilor, la producerea de hormoni. Pe de alta parte, face parte din unele proteine. Si participa la majoritatea reactiilor chimice care implica enzime.

Publicitate

Zincul se gaseste de obicei in muschi, oase, creier, rinichi si ficat.

Aportul recomandat de zinc

Cantitatile recomandate de zinc variaza foarte mult de-a lungul vietii si depind, de asemenea, de sex. Aproximativ, cantitatile zilnice recomandate ar fi urmatoarele:

Sugari de la 0 la 6 luni: 2 mg

Sugari intre 7 si 12 luni: 3 mg

Sugari cu varsta intre 1 si 3 ani: 3 mg

Copii cu varsta cuprinsa intre 4 si 8 ani: 5 mg

Baieti intre 9 si 13 ani: 8 mg

Baieti intre 14 si 18 ani: 11 mg

Barbati adulti: 11 mg

Fete intre 14 si 18 ani: 9 mg

Citeste si articolul :   Eliminati toate toxinele din organism, imbunatatiti fluxul sanguin si reduceti inflamatia

Femei adulte: 9 mg

Femei insarcinate: 11-12 mg

Femei care alapteaza: 12-13 mg

Cele 7 alimente cele mai bogate in zinc

1. Carne

Unul dintre alimentele vedete daca vorbim despre alimente cu cantitati mari de zinc este ficatul. Ficatul poate contine pana la 7,3 miligrame de zinc la 100 de grame de carne, in cazul vitelului.

Carnea rosie este bogata in zinc in general, in special carnea de vita, deoarece poate contine pana la 6,2 miligrame la 100 de grame de carne. Carnea de porc este a doua cea mai bogata carne in zinc, iar ficatul sau este si partea care contine cel mai mult.

Carnea de pasare este al treilea cel mai bogat aliment de acest tip in zinc. Pe langa faptul ca este sanatoasa si usor de obtinut, carnea de pui sau de curcan poate contine pana la 5 miligrame de zinc la 100 de grame de carne.

2. Fructe de mare

Aici putem include crustaceele in general, care sunt alimente foarte bogate in zinc.

In primul rand, putem aminti scoici, care sunt unul dintre alimentele cu cel mai mult zinc, ajungand pana la 7 miligrame la 100 de grame. Racii, care furnizeaza aproximativ 4,7 miligrame de zinc intr-o cantitate similara de hrana.

3. Fructe uscate

Fructele uscate precum alunele si migdalele sunt, de asemenea, un bun exemplu de alimente bogate in zinc, deoarece pot furniza pana la 4 miligrame din acest mineral la 100 de grame de fructe.

Citeste si articolul :   Beneficiile ceaiului de menta

4. Derivate din lapte

Putem aminti aici iaurtul, laptele si mai ales branza, unul dintre cele mai bune alimente bogate in zinc.

Exista cantitati remarcabile de zinc in branzeturi in general si in branzeturile tari in special. Este indicat sa o consumi cu moderatie datorita aportului caloric si a continutului ridicat de sare.

5. Cereale si seminte

Cerealele integrale sunt o modalitate buna de a incorpora zincul in dieta, desi absorbtia este in general mai mica datorita continutului de acid fitic al cerealelor. Dimpotriva, actiunea drojdiei reduce nivelul de acid fitic favorizand absorbtia zincului de catre organism.

De aceea, pentru o mai buna absorbtie a zincului, se recomanda painea integrala cu aluat, fulgii de ovaz, semintele de dovleac si in special drojdia de bere, deoarece contin un nivel ridicat de zinc.

6. Cacao

Ciocolata este un mare aliat pentru sanatatea noastra in general, o stim. La toate beneficiile sale pe care le cunoastem, se adauga si cel de a ne proteja sistemul imunitar. O bucata de 100 g de ciocolata fara zahar contine 10 mg de zinc, ceea ce reprezinta aproximativ 100% din doza zilnica recomandata.

Cu toate acestea, 100 g de pudra de cacao amara contin doar 40% din aportul zilnic de zinc. Daca alegeti aceasta optiune de ciocolata, ar trebui sa o completati cu alte alimente bogate in zinc.

Citeste si articolul :   Carnea: Cum ne dam seama daca este proaspata sau alterata

7. Suplimente alimentare

Ca si in cazul altor minerale, exista suplimente de zinc cu vitamine pentru persoanele care pot avea o deficienta in organism. In plus, trebuie retinut ca un exces din acest mineral poate provoca si probleme de sanatate, asa ca este recomandat sa luati acest tip de supliment doar daca este recomandat de medicul dumneavoastra.

Beneficiile zincului pentru sanatatea noastra

Dupa cum am mentionat mai sus, zincul este legat de diferite procese metabolice care au loc in celule, ceea ce imbunatateste o mare varietate de enzime, precum si dezvoltarea corecta a sistemului imunitar si a functiilor neurologice.

Zincul joaca, de asemenea, un rol important in producerea membranelor celulare si in exprimarea anumitor gene.

Unele studii au stabilit ca zincul poate actiona ca un posibil tratament pentru simptomele racelii, degenerescenta maculara legata de varsta, diabetul zaharat si chiar HIV/SIDA.

O deficienta de zinc poate cauza probleme in dezvoltarea fizica adecvata a copiilor. Dar si complicatii in timpul sarcinii. O degenerare a sistemului imunitar. Si transmiterea crescuta a infectiilor. Din toate aceste motive este important sa includem alimente bogate in zinc in dieta noastra.

Publicitate

Publicitate

Autor