9 lucruri la care trebuie sa fii foarte atent daca vrei sa ai un ficat sanatos

Unul dintre cele mai importante organe din corpul nostru este ficatul. Indeplineste sute de functii vitale. Din acest punct de vedere, pentru ca noi sa fim sanatosi, acest organ trebuie sa fie in stare buna.

Cu toate acestea, in lumea de astazi in schimbare rapida, aceasta sarcina nu este atat de usoara. De multe ori nu realizam cat de mult ne  stresam de fapt. Trebuie sa ne amintim ca ficatul nu este etern, indiferent cat de capabil este  sa-si regenereze propriile celule. Daca nu avem grija de el in fiecare zi, vom creste riscul de boli hepatice, pe care cu siguranta nu vrem sa le provocam.

Va invitam sa faceti cunostinta cu cateva obiceiuri zilnice. La unele dintre acestea trebuie sa renunti, iar pe  altele trebuie sa le dobandesti pentru a avea un ficat mai sanatos si mai bine functional.

Tigari.

Fumatul dauneaza nu numai plamanilor, ci si ficatului. Sangele este incarcat cu substante chimice, ceea ce creste riscul multor boli, inclusiv moartea prematura. Ficatul filtreaza sangele, iar aceste substante chimice ingreuneaza lucrul acesta.

Ceapa si usturoiul

Aceste legume sunt bogate in sulf, activeaza secretia enzimelor hepatice si ajuta la eliminarea toxinelor din organism si ficat. Invata sa le mananci in ciuda mirosului.

Citeste si articolul :   8 alimente pentru imbunatatirea sanatatii circulatorii

Uitati sau reduceti consumul de alcool.

Chiar si unul sau doua pahare de alcool in fiecare zi va pot face rau. Mai mult, concentrat sau nu, complica functia hepatica si, ca urmare, duce la afectarea ficatului.

Fiti atenti la medicamente

Daca aveti dureri de cap, sau aveti disconfort premenstrual sau orice alta afectiune pe termen scurt care necesita analgezice, incercati sa nu le  utilizati imediat, ci bazati-va mai intai pe analgezice naturale. Toate medicamentele pe care le luam fara discernamant fara prescriptie medicala ingreuneaza ficatul si contribuie la deteriorarea acestuia in viitor.

Grasimi sanatoase

Grasimile sanatoase care se gasesc in peste, carne slaba, oua, avocado, leguminoase, nuci si ulei de masline ar trebui sa fie prioritare. Grasimile trans procesate, rafinate sunt interzise daca doriti sa va mentineti ficatul sanatos si nu numai.

Lamai

Aceste fructe alcalinizeaza mediul din organism, ceea ce ajuta ficatul sa functioneze mai bine si sa elimine toxinele din organism. Daca esti ingrijorat de acidul citric agresiv, incearca sa bei apa cu lamaie in fiecare dimineata. Si acest lucru este important pentru ficat, metabolism si digestie.

Citeste si articolul :   Remediul bunicilor, Ceaiul din foi de ceapa: Cum se prepara si la ce este bun

Inlocuitor de zahar

Indiferent de inlocuitorul sanatos de zahar pe care il alegeti, trebuie sa stiti ca sunteti pe drumul cel bun. Abuzul de zahar nu numai ca afecteaza negativ pancreasul si procesarea glucozei din sange, ci si ficatul. Poate aparea si steatoza hepatica (ficatul gras) si, desi se crede ca este cauzata in primul rand de consumul excesiv de grasimi saturate si nesanatoase, zaharul contribuie si el la aceasta afectiune.

Curcuma

Are proprietati antiinflamatorii care ajuta ficatul sa lupte impotriva inflamatiei din celulele sale, sa neutralizeze depozitele de grasime, sa accelereze metabolismul, sa detoxifieze si sa curete acest organ important si intregul organism

Autor