3 alimente sanatoase bogate in carbohidrati

Carbohidratii sunt macronutrienti prezenti in dieta si capabili sa serveasca drept substrat energetic. Sunt esentiale in alimentatia sportivilor, dar si a persoanelor sedentare pentru a atinge o stare buna de sanatate. Acesta este motivul pentru care vom mentiona alimente sanatoase, bogate in carbohidrati.

Cu toate acestea, este important sa intelegeti ca nu toti carbohidratii sunt considerati benefici. Unii pot fi daunatori  daca sunt consumati  in cantitati mari, asa ca este indicat sa le limitati prezenta.

Tipuri de carbohidrati

Inainte de a aborda alimente sanatoase bogate in carbohidrati, este important sa evidentiem tipurile de zaharuri care pot fi gasite in alimente. In general, sunt doua: simple si complexe. Diferenta fundamentala este rata de absorbtie.

Carbohidratii complexi sau cu glicemie scazuta provoaca un aflux treptat de glucoza in sange, care nu exercita prea multa presiune asupra pancreasului. Consumul acestora nu prezinta un risc pentru sanatate, cu conditia respectarii unor cantitati zilnice rezonabile.

Totusi, zaharurile simple au capacitatea de a trece foarte repede in sange. Acest lucru duce la un raspuns brusc la insulina, care poate fi contraproductiv pe termen mediu.

De fapt, sunt deosebit de nocive atunci cand sunt administrate sub forma lichida, prin bauturi racoritoare sau sucuri de fructe. Deoarece aceste bauturi in general nu contin fibre, zaharurile trec mai repede in sange.

Alimente bogate in carbohidrati.

Exista diferite soiuri de carbohidrati. Mai simplu spus, vorbim despre carbohidrati simpli si complecsi, in functie de cat de repede intra in sange ca nutrienti.

Iata o prezentare generala a principalelor alimente sanatoase bogate in carbohidrati care pot fi incluse in dieta.

1. Cartofii

Cartofii  sunt o sursa de carbohidrati complecsi. De asemenea, se remarca prin continutul de fibre. Aceasta substanta are capacitatea de a creste volumul bolusului fecal, reducand astfel incidenta constipatiei.

De asemenea, fibrele sunt capabile sa moduleze intrarea carbohidratilor in sange, ceea ce previne rezistenta la insulina pe termen mediu. Aceasta proprietate reduce riscul de diabet de tip 2.

Citeste si articolul :   Alimente care cauzeaza arsuri la stomac

Tuberculii sunt capabili sa furnizeze alti micronutrienti importanti, precum vitamina C. Acest element este considerat esential pentru asigurarea functionarii sistemului imunitar, asa cum arata un studiu publicat in revista Nutrients. Acest lucru reduce severitatea bolilor respiratorii infectioase.

2. Leguminoase

Leguminoasele sunt, de asemenea, alimente sanatoase bogate in carbohidrati care ar trebui incluse in dieta in mod regulat. Nu numai ca contin zaharuri complexe si fibre, dar sunt si o sursa de micronutrienti esentiali. Contin minerale esentiale.

Unii dintre acesti compusi, precum fierul, protejeaza impotriva patologiilor precum anemia, care provoaca oboseala si oboseala cronica. Trebuie avut in vedere faptul ca fibrele in sine limiteaza absorbtia multora dintre acesti micronutrienti, asa ca va fi necesara introducerea legumelor pentru a garanta cantitatile necesare.

Pe de alta parte, la unele persoane, impulsurile pot provoca tulburari stomacale sau intestinale. Pentru a evita aceasta situatie, pur si simplu le gatiti la foc mic pana cand sunt moi, ceea ce faciliteaza digestia ulterior.

Citeste si articolul :   Alimente sanatoase pe care nu ar trebui sa le consumi in fiecare zi

3. Pseudocereale

Una dintre cele mai comune pseudocereale este quinoa. Acest aliment are unele asemanari cu orezul.

Concentreaza in sine micronutrientii esentiali si ofera carbohidrati complecsi de inalta calitate. De asemenea, garanteaza aportul de fibre prin prezenta lor in alimentatie.

Quinoa este excelenta pentru mancaruri calde si reci. Poate fi introdus in salate pentru a le imbunatati continutul energetic. Aceasta mancare are o mare versatilitate la nivel culinar, asa ca exista multe posibilitati de preparare.

Publicitate

Autor