Dieta antistres: ce sa mananci pentru a te inveseli si a nu te ingrasa

Starea noastra de spirit depinde in mare masura de echilibrul hormonal si de functionarea corecta a sistemului nervos, iar toate acestea sunt puternic influentate de dieta. Dar unele alimente functioneaza diferit: ajuta la mentinerea functiei normale a creierului, oferind o stare emotionala stabila, reducand stresul si protejand impotriva dezvoltarii anxietatii si depresiei crescute.

Curcuma

Acest condiment galben stralucitor are multe proprietati benefice si are un efect pozitiv asupra diferitelor organe, inclusiv asupra creierului. Curcuma  poate imbunatati functiile cognitive (memorie, atentie, capacitatea de invatare etc. ) si poate reduce riscul de boli neurodegenerative, precum si imbunatatirea productiei de serotonina si dopamina (“hormoni ai fericirii si ai bunei dispozitii”). Curcuma are un gust destul de neutru si se potriveste bine cu multe alimente, asa ca este adesea adaugat chiar si in bauturile dulci.

Peste gras

Datorita continutului ridicat de acizi grasi omega-3, anumite tipuri de peste, precum somonul, tonul, pastravul si macroul, imbunatatesc functionarea creierului si a sistemului nervos, precum si ajuta organismul sa faca fata stresului. In plus, pestii sunt bogati in triptofan, un aminoacid care influenteaza productia de serotonina („hormonul bunei dispozitii”) si melatonina („hormonul somnului”). Pentru a profita la maximum de pestele gras, expertii recomanda consumul acestuia de cel putin doua ori pe saptamana.

Orez brun

Orezul brun este bogat in vitaminele B1 si B3 – substante care contribuie la producerea de serotonina. In plus, consumul regulat al acestui orez scade nivelul de homocisteina, un aminoacid, al carui exces poate duce la dezvoltarea depresiei si deteriorarea celulelor nervoase.

Publicitate

Curcan

Destul de ciudat, dar una dintre cele mai bune alimente care ridica si mentin o atitudine pozitiva este carnea de curcan. Contine triptofan, care stimuleaza productia de serotonina, precum si o cantitate mare de proteine, care este excelenta pentru saturare, ajutand astfel sa faca fata nervozitatii si iritabilitatii crescute. Inainte de gatit, este mai bine sa marinati curcanul in iaurt sau smantana cu continut scazut de grasimi cu mirodenii, astfel incat carnea sa nu fie uscata.

Cacao

Cacao este un antidepresiv delicios, bogat in triptofan si seleniu, care este foarte important pentru functionarea normala a sistemului nervos. De asemenea, cacao ajuta la reducerea stresului, imbunatateste functia cognitiva si protejeaza creierul de boli grave precum dementa, Alzheimer, boala Parkinson etc. Daca este posibil, bea cacao fara zahar sau alti aditivi dulci pentru a-i reduce continutul de calorii.

Autor