Sase dintre cele mai bune alimente pentru persoanele cu diabet

Dieta joaca un rol important in viata persoanelor cu diabet, deoarece nivelul de glucoza din sange si bunastarea pacientului depind in mare masura de alimente. Diabeticii nu trebuie sa elimine complet orice aliment, dar cea mai mare parte a dietei ar trebui sa contina alimente care ajuta la controlul nivelului de zahar.

Legume fara amidon si cu frunze

Legumele fara amidon si cu frunze sunt bogate in vitamine, minerale si fibre, care  nu provoaca cresteri ale zaharului din sange. In plus, legumele sunt bogate in apa, ceea ce ajuta la mentinerea unui nivel adecvat de lichide in organism si la evitarea simptomelor neplacute de deshidratare, cum ar fi dureri de cap, slabiciune si gura uscata. Legumele fara amidon si cu frunze includ broccoli, ardeiul gras, castravetii, ceapa, usturoiul, spanacul, rucola  si multe altele.

Produse din cereale integrale

Cerealele integrale sunt o sursa excelenta de carbohidrati lenti, care, ca si fibrele, pot ajuta la controlul nivelului de glucoza. Cerealele integrale includ cereale (ovaz, mei, bulgur, quinoa), paste dure, orez brun, paine cu cereale integrale si asa mai departe.

Citeste si articolul :   7 alimente care te ajuta atunci cand ai ficatul si pancreasul inflamat

Peste gras

Pestele gras precum somonul, tonul si macroul contin vitamina D si acizi grasi omega-3, care imbunatatesc functionarea creierului si a sistemului nervos si protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare, al caror risc este mult crescut de diabet.

Publicitate

Nuci si seminte

Nucile si semintele sunt surse bune de grasimi sanatoase, fibre, vitamine si proteine pe baza de plante. Datorita continutului lor ridicat de calorii, este mai bine sa le consumati in cantitati limitate, de exemplu, adaugandu-le in salate sau cereale.

Leguminoase

In ciuda continutului mare de amidon, leguminoasele sunt foarte utile chiar si pentru diabetici, deoarece sunt bogate in fibre si multe substante importante pentru organism: fier, potasiu, magneziu etc. Leguminoase precum fasolea, nautul si mazarea nu numai ca ajuta la reglarea nivelului de glucoza, dar imbunatatesc si metabolismul general.

Fructe de padure

Spre deosebire de unele fructe si dulciuri, fructele de padure nu contin mult zahar, dar sunt si bogate in fibre si antioxidanti. Prin urmare, persoanele cu diabet ar trebui sa le adauge in alimentatia lor pentru o dieta mai echilibrata si mai variata. Majoritatea fructelor de padure nu isi pierd proprietatile benefice dupa expunerea la temperaturi de inghet, asa ca iarna pot fi consumate dupa dezghetare.

Autor