Menta este un remediu aromat

Menta este una dintre cele mai faimoase plante medicinale: este binecunoscuta nu numai iubitorilor de fitomedicina, ci si oricarei persoane care isi ingrijeste in mod regulat dintii – mentolul face parte din aproape toate pastele de dinti. Menta si proprietatile sale benefice au fost renumite in intreaga lume inca din antichitate; aceasta planta este folosita in gatit, medicina si parfumerie.

Toate soiurile de menta au arome puternice si sunt bogate in mentol. Menta are cea mai puternica aroma.Menta este cea mai utilizata in farmacologie si in medicina pe baza de plante.

Compozitie chimica

Proprietatile benefice ale mentei sunt determinate in mare masura de continutul ridicat de mentol din aceasta planta. In Europa, mentolul a fost izolat pentru prima data din uleiul esential de menta in 1771. Potrivit unor rapoarte, in Japonia aceasta substanta era cunoscuta mult mai devreme, dar inca nu exista dovezi in acest sens.

Mentolul este folosit ca un anestezic local slab: reduce sensibilitatea si, actionand asupra receptorilor de frig ai pielii si mucoaselor, improspateaza si provoaca o senzatie de racoare. Datorita efectului sau de racire, mentolul este folosit pentru a reduce senzatia de mancarime atunci cand pielea este iritata. De asemenea, mentolul este un antiseptic slab. Proprietatile sale sunt utilizate in mod activ in industria alimentara si in farmacologie. Mentolul este adesea adaugat la tigari si se crede ca reduce proprietatile iritante ale fumului de tutun.

Pe langa mentol, menta contine si caroten si derivati de mentol – pinen, piperiton, mentofuran, precum si flavonoide, acizi, taninuri si alte elemente utile. Cele mai valoroase sunt tulpinile de menta si inflorescentele sale, care sunt recoltate inainte de inflorirea plantei, deoarece in aceasta perioada continutul de nutrienti din menta este deosebit de mare.

Caracteristici benefice

Menta este o planta versatila. Are proprietati antiinflamatorii, analgezice, antispastice si efecte suplimentare. Utilizarea mentei imbunatateste functionarea tractului gastrointestinal: apetitul creste, scade formarea de gaze, greata si arsurile la stomac dispar. Menta ajuta si la diaree. Planta este folosita si pentru tratarea ficatului: datorita efectului coleretic, menta ajuta la eliminarea calculilor biliari si la curatarea ficatului.

Menta este folosita si pentru bolile inflamatorii, care sunt insotite de cresterea temperaturii. Proprietatile de racire si diaforetice ale mentei sunt folosite pentru a trata durerile de gat, faringita si rinita, precum si bronsita si alte boli inflamatorii ale sistemului respirator. Menta este, de asemenea, folosita pentru a trata inflamatia sistemului genito-urinar.

Citeste si articolul :   Oregano si beneficiile sale uimitoare

Menta are un efect benefic asupra sistemului nervos, ajuta la concentrare, creste eficienta, revigoreaza si improspateaza. Tonifica bine si in acelasi timp ajuta la calmare. Imbunatateste si calitatea somnului.

Menta este foarte utila pentru sistemul cardiovascular, nu este o coincidenta ca mentolul este una dintre cele mai importante componente ale multor medicamente, de exemplu, face parte din valocordin. Menta ajuta la combaterea simptomelor tahicardiei, amelioreaza durerile de cap cauzate de spasmele vasculare, scade tensiunea arteriala si ajuta la a face fata migrenelor.

In cele din urma, menta este utilizata pe scara larga in stomatologie ca agent antiseptic si racoritor. Faptul ca menta face respiratia mai proaspata este cunoscut inca din cele mai vechi timpuri, iar astazi aproape toate pastele de dinti si elixirurile sunt aromate cu menta.

Contraindicatii

Exista o conceptie gresita comuna ca medicamentele pe baza de plante sunt prea slabe pentru a dauna sanatatii.

De exemplu, menta nu este recomandata copiilor sub trei ani. Nu puteti folosi aceasta planta si cu intoleranta individuala la una sau alta substanta continuta in menta. Deoarece menta poate scadea tensiunea arteriala, nu este recomandata persoanelor cu hipotensiune arteriala. Uleiul esential de menta este categoric contraindicat femeilor insarcinate.

Citeste si articolul :   10 tipuri de dulciuri care nu ingrasa

Pentru vene varicoase, menta trebuie folosita doar in cantitati mici. Exista dovezi ca aceasta planta contribuie la dezvoltarea acestei boli neplacute.

Publicitate

Autor