Pfizer a anuntat ca a cerut autorizarea de urgenta in SUA a antiviralului sau anti-COVID. Tratamentul poate fi administrat cu usurinta acasa

Pfizer a anuntat ca a cerut autorizarea de urgenta in SUA a antiviralului anti-COVID. Tratamentul poate fi administrat cu usurinta acasa in primele zile dupa aparitia simptomelor, in caz de contaminare.

Compania a transmis ca a depus cerere pentru autorizarea de urgenta a acestui tratament antiviral la Agentia pentru Medicamente a Statelor Unite (FDA), potrivit AFP, preluat de Agerpres.

La inceputul lunii noiembrie a acestui an, Pfizer, care a dezvoltat  impreuna cu compania germana BioNTech unul dintre cele mai eficiente vaccinuri impotriva COVID-19, a anuntat ca antiviralul sau oral PF-07321332, care va fi comercializat sub numele de Paxlovid, a demonstrat o eficienta de 89% in prevenirea riscului de spitalizare sau de deces daca este administrat in primele trei zile de la aparitia simptomelor, conform rezultatelor intermediare ale studiilor clinice.

Testele au fost facute de compania Pfizer pe persoane adulte cu risc crescut de a dezvolta o forma severa a bolii COVID-19. Acestea au ingerat medicamentul o data la fiecare 12 ore, timp de cinci zile.

Ce este?

Paxlovid este o combinatie de doua medicamente diferite – medicamentul HIV ritonavir (o capsula) si un medicament experimental PF-07321332 (o pastila).

Ritonavirul protejeaza organismul de metabolizarea PF-07321332. Actioneaza prin descompunerea mai intai de catre organism (cunoscuta ca substanta chimica de sacrificiu) pentru a se asigura ca suficient PF-07321332 ajunge intact la virus.

PF-07321332 este un asa-numit inhibitor de proteaza (cum este ritonavirul). Acesta blocheaza actiunea unei enzime vitale (proteaza) si opreste SARS-CoV-2 sa faca copii ale lui insusi.

Washington Post a transmis marti ca guvernul american intentioneaza sa anunte saptamana aceasta achizitionarea a 10 milioane de tratamente antivirale.

Pfizer a anuntat, de asemenea, ca va investi pana la 1 miliard de dolari in fabricarea si distribuirea de Paxlovid.

Si laboratorul american Merck a dezvoltat un tratament antiviral, molnupiravir, autorizat la inceputul lui noiembrie intr-o prima tara, Regatul Unit.

Un comitet al FDA urmeaza sa se reuneasca pe 30 noiembrie pentru a se pronunta asupra cererii de autorizare a tratamentului Merck in SUA. Washingtonul a achizitionat deja 3,1 milioane de tratamente Merck.

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.