Ce alimente sunt necesare pentru o bila sanatoasa

Obiceiurile alimentare nesanatoase si neregulate, imobilitatea si nerespectarea sfaturilor alimentare duc adesea la probleme ale bilei. Bila este un organ de care organismul are nevoie pentru a procesa cantitatile si calitatile variate ale alimentelor pe care le consumam.

Adesea, cu boli ale vezicii biliare, o persoana isi schimba caracterul – devine iritabila si nelinistita. Vezica biliara este un organ situat pe partea dreapta a corpului sub ficat. Acesta este un „depozit” de bila, care la fiecare masa intra in intestine pentru a grabi digestia. Dimensiunea vezicii biliare este mica – aproximativ de dimensiunea unui ou de marime medie. Interiorul este umplut cu suc de bila verzuie.

Daca adesea ne supraincarcam corpul cu alimente grase, picante si prajite, bogate in colesterol, facem ca bila sa lucreze in ritm gresit. Cea mai frecventa boala a vezicii biliare este colecistita. Colecistita este impartita in acuta si cronica, cu si fara formare de calculi.

Vezica biliara este alcatuita din tesut muscular, care actioneaza ca o contractie – contracteaza peretii vezicii urinare, ceea ce permite miscarea bilei. Cand motilitatea cailor biliare este afectata, apare diskinezia. Dischinezia este o incalcare a motilitatii vezicii biliare, care duce la stagnarea bilei, tulburari in formarea si secretia bilei. Simptomul principal este durerea in hipocondrul drept de natura regulata sau neregulata, pofta de mancare slaba, amaraciune in gura, in cazuri rare – varsaturi de bila dimineata.

Diskinezia poate duce la calculi biliari. Pietrele mai mici se pot misca fara probleme prin duoden si pot fi aruncate afara. Cu toate acestea, daca sunt mai mari, pot bloca caile biliare si pot provoca inflamarea vezicii biliare (colecistita acuta).

Cu o evolutie lenta a bolii, colecistita este considerata cronica. Colecistita cronica se imparte in doua tipuri: prima se dezvolta lent, fara simptome evidente, pe parcursul a mai multor luni sau ani. Al doilea tip se formeaza dupa colecistita acuta. Fiecare dintre boli este diagnosticata cu ultrasunete. Testele detecteaza, de asemenea, prezenta calculilor biliari si semnele de inflamatie.

Dieta este, de asemenea, recomandata atunci cand se trateaza cu medicamente. Meniul depinde de complexitatea si gradul bolii. Procesele metabolice din organism sunt direct legate de ficat, astfel incat dieta pentru bolile vezicii biliare ar trebui sa vizeze reducerea sarcinii asupra ficatului.

Pe de alta parte, este important sa includeti alimente coleretice in meniu. Printre acestea se numara laptele, smantana, ouale fierte, varza, fructele, legumele, fructele de padure. Acestea vor ajuta la separarea bilei de ficat.

Citeste si articolul :   Dr. Constantin Dulcan: „Ne trezim cu tot felul de tumori si ne intrebam cum au venit."

Mancare sanatoasa

Morcovi, ardei, dovleac

-Aceste legume contin caroten, care, atunci cand este transformat in vitamina A, imbunatateste activitatea vezicii biliare.

Hering si cod

-Contin acizi omega importanti, care sunt o parte esentiala a bilei.

Varza

-Aceasta leguma are capacitatea de a elimina toxinele din organism. Participa activ la asigurarea sanatatii vezicii biliare si la formarea bilei.

Alge

-Contin o cantitate mare de iod organic, care este un mijloc de prevenire a majoritatii bolilor vezicii biliare.

Sfecla

-Ca si varza, sfecla are proprietati excelente de curatare si detoxifiere, facandu-le grozave pentru bila sanatoasa.

Merele

-Datorita pectinei si fierului continute in ele, acestea cresc calitatea bilei secretate.

Caise uscate, stafide, curmale

-O sursa de potasiu, care este necesara pentru a mentine tonusul normal al peretilor vezicii biliare.

Maces

-Datorita cantitatii mari de vitamina C naturala, acestea joaca un rol important in sanatatea vezicii biliare.

orez brun

-Spre deosebire de orezul alb, orezul brun contine multe fibre pentru a ajuta digestia. Persoanele care au probleme cu bila sau carora li s-a indepartat acest organ sufera adesea de constipatie, asa ca ar trebui sa manance alimente bogate in fibre fine.

Citeste si articolul :   Cum iti poti regla metabolismul pentru a scapa de kilogramele in plus

Cereale

-De asemenea, sunt recomandate, mai ales ca gustare care ofera energie si fibre pentru activitatea gastrointestinala.

Fructe de padure

-Capsunile, zmeura, murele si afinele curata rinichii si previn formarea pietrelor, facandu-le o modalitate buna de a va mentine sanatatea vezicii biliare.

Recomandari generale:

Pentru a asigura o buna sanatate a bilei, chiar daca nu exista probleme cu acest organ, urmati intotdeauna cateva reguli de baza:

1) Normalizati activitatea ficatului

2) Nu mancati in exces.

3) Evitati hipotermia organismului.

4) Dezvoltati un obicei de a manca regulat si bine.

5) Evitati stresul.

Publicitate

Autor