Oficial! Starea de alerta a fost prelungita cu 30 de zile. Ce restrictii raman in vigoare

Executivul a prelungit cu 30 de zile starea de alerta pe tot teritoriul Romaniei, incepand cu 9 noiembrie 2021. Raman in vigoare toate restrictiile adoptate in 25 octombrie: masca este obligatorie peste tot, inclusiv pe strada, accesul la mai multe activitati se face doar pe baza certificatului verde, magazinele au program mai scurt.

Unde ti se cere certificatul verde

Incepand cu data de 9 noiembrie, accesul in mall-uri va fi permis doar persoanelor vaccinate si celor trecute prin boala, in baza certificatului verde. In magazinele esentiale – alimentare sau farmacii – va fi permis accesul si nevaccinatilor, dar doar daca acestea se afla in afara centrelor comerciale mari.

In cazul copiilor cu varsta sub cea de la care este autorizata vaccinarea, acestia pot intra in zonele unde se impune obligativitatea certificatului verde numai daca sunt insotiti de adulti care sunt vaccinati.

In cladirile publice, institutii oficiale, este obligatorie prezentarea certificatului verde (care atesta vaccinarea, trecerea prin boala sau testarea) pentru toti cei care NU lucreaza in acea cladire („vizitatori”). Masura se aplica si in cazul cladirilor private in care se afla peste 50 de persoane.

Exista si o exceptie notabila: accesul in sediile tribunalelor si parchetelor NU se face in baza certificatului verde deoarece noile restrictii stabilite de autoritati nu vizeaza activitatea acestora.

De asemenea, acolo unde este posibil, programul de lucru trebuie sa se desfasoare in regim de telemunca sau munca la domiciliu pentru cel putin 50% din angajati.

Doar persoanele vaccinate sau cele care au avut COVID-19 se mai pot caza la hotelurile din Romania, in urmatoarele 30 de zile.

Si la piscine, sali de fitness, sali de sport, sali de jocuri si locuri de joaca pentru copii accesul se face pe baza certificatului verde.

Documentul este solicitat si in institutii muzeale, biblioteci, librarii, cinematografe, studiouri de productie de film si audiovizuala, institutii de spectacole si/sau concerte, scoli populare de arta si meserii, fie ca isi desfasoara activitatea in spatii inchise sau deschise.

De asemenea, in restaurante, cafenele, cofetarii, unitati de alimentatie publica in care se pot consuma produse alimentare sau bauturi alcoolice sau nealcoolice comercializate este necesar pentru acces certificatul verde.

Citeste si articolul :   Scenariu Rosu. Lista localitatilor care incep din nou sa se inchida

Masca de protectie, obligatorie peste tot

Masca de protectie – purtata astfel incat sa acopere nasul si gura – redevine obligatorie peste tot in tara, in toate spatiile publice, indiferent daca sunt inchise sau deschise, la locul de munca si in mijloacele de transport in comun.

Aceasta masura are si exceptii, care ii privesc pe copiii mici, preoti sau cei care fac sport:

a) copiii cu varsta mai mica de 5 ani;

b) persoanele care sunt singure in birou;

c) prezentatorii TV si invitatii acestora, cu conditia respectarii distantei de 3 metri intre persoane;

d) reprezentantii cultelor religioase, in timpul slujbelor, cu conditia respectarii distantei de 3 metri intre persoane;

e) persoanele care desfasoara activitati fizice intense si/sau in conditii de munca solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescuta etc.) sau activitati sportive.

Carantina de noapte intre orele 22:00 si 5:00

Circulatia persoanelor nevaccinate si netrecute prin boala in afara locuintei/gospodariei, in intervalul orar 22:00-05:00, este interzisa cu anumite exceptii (deplasare la/de la locul de munca, urgente medicale etc.) pentru care este nevoie de completarea unei declaratii pe proprie raspundere.

Citeste si articolul :   Focar de Covid 19 intr-o fabrica de textile din Sibiu. 23 de persoane au fost testate pozitiv

Cei care circula dupa ora 22:00 trebuie sa poata prezenta certificatul verde (pe hartie sau format electronic).

Toti agentii economici (magazine, restaurante, sali de fitness etc) trebuie sa inchida la ora 21:00.

Ce activitati se interzic

Barurile, cluburile si discotecile se inchid.

Sunt interzise evenimentele private (nunti, botezuri, mese festive etc.), concertele si spectacolele cu public, precum si accesul spectatorilor la competitiile sportive.

Activitatea restaurantelor, cafenelelor etc. in interiorul cladirilor si la terase este permisa pana la 50% din capacitatea maxima a spatiului.

Cinematografele, salile de fitness sau locurile de joaca raman deschise pentru cei cu certificat verde la 30% din capacitate.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.