Se prelungeste starea de alerta pentru inca 30 de zile. Hotararea adoptata de CNSU

Florin Citu, premierul Romaniei, a anuntat ca Guvernul a prelungit starea de alerta cu 30 de zile, fiind mentinute prevederile anterioare. O modificare insa este prelungirea valabilitatii testelor antigen la 48 de ore.

“Se prelungeste starea de alerta cu 30 de zile. (…) Nu sunt modificari fata de ce am avut pana acum, una singura: pentru testele antigen prelungim valabilitatea de la 24 la 48 de ore”, a anuntat Florin Citu.

Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a hotarat prelungirea cu inca 30 de zile a starii de alerta pe teritoriul Romaniei, incepand cu 10 septembrie.

„Se propune prelungirea starii de alerta pe intreg teritoriul national, pentru o perioada de 30 de zile, incepand cu data de 10.09.2021”, a transmis, intr-un comunicat, CNSU.

„Masurile de prevenire si control a infectiilor generate de virusul SARS-CoV-2, propuse a fi adoptate incepand cu data de 10.09.2021, in contextul epidemiologic actual, sunt prevazute in anexa la prezenta hotarare”, se mai arata in comunicat.

De asemenea, CNSU a informat ca se aproba si continuarea proiectelor pilot din aeroporturile din Sibiu si Cluj-Napoca, cu privire la detectarea persoanelor infectate cu virusul SARS-CoV-2 cu sprijinul echipelor canine special pregatite in acest sens.

Hotararea Comitetului National pentru Situatii de Urgenta

1. Se propune mentinerea coordonarii operationale a serviciilor publice de ambulanta si a serviciilor voluntare pentru situatii de urgenta de catre inspectoratele judetene/Bucuresti-Ilfov pentru situatii de urgenta, iar coordonarea politiei locale de catre Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti/inspectoratele judetene de politie se realizeaza in conditiile art. 521 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 70/2020, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 179/2020, cu modificarile si completarile ulterioare.

2. Se propune mentinerea obligativitatii asigurarii continuitatii activitatii centrelor rezidentiale de ingrijire si asistenta a persoanelor varstnice, centrelor rezidentiale pentru copii si adulti, cu si fara dizabilitati, precum si pentru alte categorii vulnerabile, si obligativitatea stabilirii programului de lucru al angajatilor cu avizul directiilor de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.

3. Se propune mentinerea obligatiei furnizorilor de servicii sociale de tip rezidential de a-si organiza programul in functie de contextul epidemiologic existent la nivel local si cu respectarea normelor in vigoare privind legislatia in domeniul muncii. Activitatea la nivelul acestor servicii va fi organizata si desfasurata cu respectarea normelor de prevenire a raspandirii virusului SARS-CoV-2 instituite de autoritatile competente.

4. Se propune mentinerea obligatiei desfasurarii, in regim permanent, a activitatii tuturor centrelor operative pentru situatii de urgenta cu activitate temporara, precum si a Centrului National de Coordonare si Conducere a Interventiei si a centrelor judetene/al municipiului Bucuresti de coordonare si conducere a interventiei.

5. Se propune mentinerea obligativitatii purtarii mastii de protectie in spatiile publice, piete, targuri, balciuri, talciocuri, statii pentru transportul in comun, spatiile comerciale, mijloacele de transport in comun si la locul de munca, sau in alte zone cu potential de aglomerare stabilite prin hotarare a comitetului judetean/al municipiului Bucuresti pentru situatii de urgenta, pentru toate persoanele care au implinit varsta de 5 ani, in conditiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sanatatii si al ministrului afacerilor interne.

6. Se propune mentinerea posibilitatii izolarii si carantinarii in conditiile art. 7, 8, 11 si 12 din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic, republicata cu modificarile si completarile ulterioare.

7. Se propune mentinerea testarii saptamanale, prin grija directiilor de sanatate publica, a personalului de ingrijire si asistenta, a personalului de specialitate si auxiliar care isi desfasoara activitatea in centrele rezidentiale de ingrijire si asistenta a persoanelor varstnice, centrelor rezidentiale pentru copii si adulti, cu si fara dizabilitati, precum si pentru alte categorii vulnerabile.

Citeste si articolul :   Arafat anunta masuri dure, dupa cresterea numarului de cazuri! Ce se intampla incepand de maine

8. Se propune mentinerea restrictiilor privind organizarea si desfasurarea de mitinguri, demonstratii, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de intruniri in spatii deschise, precum si a intrunirilor de natura activitatilor culturale, stiintifice, artistice, sportive sau de divertisment in spatii inchise si desfasurarea acestora in conditiile punctelor 9-38.

9. Se propune mentinerea posibilitatii desfasurarii activitatilor de pregatire fizica in cadrul structurilor si bazelor sportive, constand in cantonamente,antrenamente si competitii sportive organizate pe teritoriul Romaniei numai in conditiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului si sportului si ministrului sanatatii.

10. Se propune ca desfasurarea competitiilor sportive pe teritoriul Romaniei, in spatii inchise sau deschise, sa poata fi realizata cu participarea spectatorilor pana la 50% din capacitatea maxima a spatiului, cu asigurarea unei distante de minimum 1 metru intre persoane, daca incidenta cumulata la 14 zile in judet/localitate este mai mare de 2/1.000 de locuitori si mai mica sau egala cu 3/1.000 de locuitori.

Se propune ca participarea sa fie permisa doar pentru persoanele care sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu SARS-CoV-2, in conditiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului si sportului si al ministrului sanatatii.

11. Se propune ca desfasurarea competitiilor sportive pe teritoriul Romaniei, in spatii inchise sau deschise, sa poata fi realizata cu participarea spectatorilor pana la 75% din capacitatea maxima a spatiului, cu asigurarea unei distante de minimum 1 metru intre persoane, daca incidenta cumulata la 14 zile in judet/localitate este mai mica sau egala cu 2/1.000 de locuitori. Se propune ca participarea sa fie permisa doar pentru persoanele care sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2, in conditiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului si sportului si al ministrului sanatatii.

12. Se propune permiterea desfasurarii competitiilor sportive pe teritoriul Romaniei cu participarea spectatorilor pana la capacitatea maxima a spatiului, doar cu participarea persoanelor care sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, in conditiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului si sportului si al ministrului sanatatii.

13. Se propune ca activitatile institutiilor muzeale, a bibliotecilor, librariilor, cinematografelor, studiourilor de productie de film si audiovizuala, a institutiilor de spectacole si/sau concerte, scolilor populare, de arta si de meserii, precum si evenimentele culturale in aer liber sa se desfasoare numai in conditiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii si al ministrului sanatatii.

14. Se propune ca, in conditiile pct. 13, organizarea si desfasurarea activitatii in cadrul cinematografelor, institutiilor de spectacole si/sau concerte sa fie permisa cu participarea publicului pana la 70% din capacitatea maxima a spatiului si cu purtarea mastii de protectie, daca incidenta cumulata la 14 zile din judet/localitate este mai mica sau egala cu 3/1.000 de locuitori si este interzisa la depasirea incidentei de 3/1.000 de locuitori.

Citeste si articolul :   Romania in de stare de urgenta. Cluburi, baruri si restaurante inchise. Ce ramane deschis

15. Se propune ca, in conditiile pct. 13, institutiile publice sau private de cultura care administreaza spatii special destinate activitatilor cultural artistice in aer liber, sa poata organiza evenimente cu participarea a cel mult 1.000 de persoane pe scaune, cu asigurarea unei suprafete minime de 4 mp pentru fiecare persoana si respectarea normelor de protectie sanitara.

16. Se propune ca, in conditiile pct. 13, la nivelul judetelor/localitatilor unde incidenta cumulata la 14 zile este mai mica sau egala cu 3/1.000 de locuitori, organizarea si desfasurarea spectacolelor de tipul drive-in sa fie permisa numai daca ocupantii unui autovehicul sunt membrii aceleiasi familii sau reprezinta grupuri de pana la 4 persoane.

Se propune ca participarea sa fie permisa doar pentru persoanele care sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2, in conditiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii si al ministrului sanatatii. Activitatile se propun a fi interzisa la nivelul judetelor/localitatilor unde incidenta cumulata la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori.

17. Se propune ca, in conditiile pct. 13, la nivelul judetelor/localitatilor unde incidenta cumulata la 14 zile este mai mare de 2/1.000 de locuitori si mai mica sau egala cu 3/1.000 de locuitori, organizarea si desfasurarea in aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice si private sau a altor evenimente culturale sa fie permisa cu participarea a cel mult 2.500 de spectatori si cu purtarea mastii de protectie, doar daca participantii sunt persoane vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoane care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoane care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu SARS-CoV-2, in conditiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii si al ministrului sanatatii.

Activitatile se propun a fi interzise la nivelul judetelor/localitatilor unde incidenta cumulata la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori.

18. Se propune ca, in conditiile pct. 13, la nivelul judetelor/localitatilor unde incidenta cumulata la 14 zile este mai mica sau egala cu 2/1.000 de locuitori, organizarea si desfasurarea in aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice si private sau a altor evenimente culturale sa fie permisa cu participarea a cel mult 75.000 de spectatori si cu purtarea mastii de protectie, doar daca participantii sunt persoane vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoane care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoane care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu SARS-CoV-2, in conditiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii si al ministrului sanatatii.

Citeste si articolul :   Ce este Starea de Alerta ce s-ar putea instaura dupa data de 15 mai

19. Se propune ca, in conditiile pct. 13, organizarea si desfasurarea in aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice si private sau a altor evenimente culturale sa fie permisa cu participarea unui numar mai mare de 2.500 de spectatori si cu purtarea mastii de protectie, doar daca toti participantii sunt persoane vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, in conditiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii si al ministrului sanatatii.

20. Se propune ca activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor si rugaciunilor colective, sa se desfasoare in interiorul si/sau in afara lacasurilor de cult cu respectarea regulilor de protectie sanitara, stabilite prin ordin comun al ministrului sanatatii si al ministrului afacerilor interne.

21. Se propune ca, in conditiile pct. 20, pentru prevenirea raspandirii infectiilor cu virusul SARS-CoV-2, organizarea de procesiuni si/sau pelerinaje religioase sa fie permisa numai cu respectarea regulilor de protectie sanitara, stabilite prin ordin comun al ministrului sanatatii si al Secretariatului de Stat pentru Culte.

22. Se propune mentinerea interdictiei desfasurarii activitatilor recreative si sportive in aer liber, cu exceptia celor care se desfasoara cu participarea a cel mult 50 persoane care nu locuiesc impreuna, in judetele/localitatile unde incidenta cumulata la 14 zile este mai mica sau egala cu 2/1.000 de locuitori, in conditiile stabilite prin ordin comun al ministrului sanatatii, dupa caz, cu ministrul tineretului si sportului, ministrul mediului, apelor si padurilor sau ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale.

23. Se propune mentinerea interdictiei desfasurarii activitatilor recreative si sportive in aer liber, cu exceptia celor care se desfasoara cu participarea a cel mult 30 persoane care nu locuiesc impreuna, in judetele/localitatile unde incidenta cumulata la 14 zile este mai mare de 2/1.000 de locuitori si mai mica sau egala cu 3/1.000 de locuitori, in conditiile stabilite prin ordin comun al ministrului sanatatii, dupa caz, cu ministrul tineretului si sportului, ministrul mediului, apelor si padurilor sau ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale

. Activitatile se propun a fi interzise la nivelul judetelor/localitatilor unde incidenta cumulata la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori.

24. Se propune mentinerea organizarii de evenimente private cum ar fi nunti, botezuri, mese festive etc., fara a se limita la acestea, in saloane, camine culturale, restaurante, baruri, cafenele, sali/corturi de evenimente, cu un numar de maximum 200 de persoane in exterior sau de maximum 150 de persoane in interior in judetele/localitatile unde incidenta cumulata la 14 zile este mai mica sau egala cu 2/1.000 de locuitori.

La stabilirea numarului de persoane in exterior si/sau in interior nu trebuie sa fie luate in calcul persoanele care au varsta mai mica de 16 ani. Se propune ca evenimentele sa poata fi organizate si cu participarea persoanelor pana la capacitatea maxima a spatiului daca toti participantii sunt persoane vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare si este asigurata o suprafata de minimum 2 mp pentru fiecare persoana.

Autor